Ek MTV Ödemelerinde Esaslar Belirlendi

Ek MTV, birinci taksiti ilgili kanunun yayimlandigi ayi izleyen ayin sonuna kadar, ikinci taksiti 2023 yilinin Kasim ayi sonuna kadar olmak üzere iki esit taksitte ödenecek.

Ek motorlu tasitlar vergisi (MTV) tahsiline iliskin esaslar belirlendi. Gelir Idaresi Baskanligi, depremlerin yol açtigi ekonomik kayiplarin telafisi gerekçesiyle 7456 sayili yasayla getirilen ek motorlu tasitlar vergisinin (MTV) tahsiline iliskin esaslari belirledi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayisinda yayimlanan teblige göre, ilgili yasanin yayimi tarihinde sicilde kayit ve tescilli bulunan tasitlar ile 31 Aralik 2023 tarihine kadar ilk defa tescil edilecek olan tasitlar, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yili için tahakkuk ettirilen MTV tutari kadar ek MTV’ye tabi olacak.

Ek MTV, birinci taksiti ilgili kanunun yayimlandigi ayi izleyen ayin sonuna kadar, ikinci taksiti 2023 yilinin Kasim ayi sonuna kadar olmak üzere iki esit taksitte ödenecek.

Ilgili yasanin yayim tarihi ile 31 Aralik 2023 tarihleri arasinda sicile ilk defa kayit edilecek olan tasitlara iliskin ek MTV ise bu tasitlarin MTV’si ile birlikte pesin olarak tahsil edilecek.

Ödemeden satisa izin yok

Ek motorlu tasitlar vergisi ödenmeden, trafikten çekme, hurdaya çikarma ve yurt disina çikarma nedeniyle tescil kaydi kapatma islemi yapilamayacak. Yasanin yayim tarihinden sonraki bir tarihte tasitin satis veya devrinin yapilmasi ek MTV’nin mükellefini degistirmeyecek.

Mücbir sebep hâli ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibariyla tescilli olan tasitlar, deprem nedeniyle yikilan veya agir ya da orta hasarli hâle gelen binalarin sahiplerine ait tasitlar, depremlerde agir hasar görerek kullanilamaz duruma gelen tasitlar ile deprem nedeniyle esi veya birinci derece kan hisimlarindan birini kaybeden mükelleflere ait tasitlar ek motorlu tasitlar vergisinden istisna tutulacak.
Kaynak: İHA