AFAD'dan Organize Sanayide Yangin Söndürme Tatbikati

Erzincan’da AFAD personeli tarafindan temel afet bilinci ve yangin egitimleri devam ediyor.

Erzincan’in konumu itibariyle AFAD ekipleri muhtemel afetler için hazirlikli olunmasi konusunda egitim çalismalarina agirlik veriyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) Erzincan Il Müdürlügü personelleri tarafindan organize sanayi bölgesindeki isletmelere yönelik afet farkindalik ve yangin farkindalik egitimi sonrasi söndürme ve tahliye tatbikati gerçeklestirildi.

Ayrica, AFAD acil mobil uygulamasinin tanitimi yapilarak cep telefonlarina indirilmesi saglandi.

AFAD ekipleri verdigi seminerlerde yangina karsi alinmasi gereken önlemleri su sekilde siraladi:

Kurum, kurulus ve is yerlerinde yangini önleyici tedbirler iki kisimda ele alinir;

Yapisal bakimdan yangindan korunma:

Yapilarda yanmaz veya yanmasi güç yapi malzemeleri kullanilmalidir,

Yanginin yayilmasini önlemek amaciyla, yangin bölümleri olusturulmalidir. Dumanin yayilmasini önlemek için duvardan sizmalari önleyici tedbirler alinmalidir.

Yanginin etkilerinden korunmus kisa yangin çikis yollari saglanmalidir,

Atesleyici ve yanici malzeme kaynaklari birbirinden ayri yerlerde depolanmalidir. Her an çikabilecek yanginlar için yangi söndürme cihazlari çalisir durumda bulundurulmalidir.

Organizasyon bakimindan yangindan korunma:

Yanginlara karsi iyi bir bina yönetimi olmalidir. Yanginlara karsi gerekli yasaklar konulmalidir. Sabit elektrik tesisati sik sik kontrolden geçirilmelidir. Sik sik yangin tatbikatlari yapilmalidir. Yangin çikislari açik tutulmali, acil isiklandirma sistemleri kurulmalidir. Gereksiz yangin yükü kaldirilmalidir. Korunma sistemi ve tahliye plani kontrol edilmeli ve yenilenmelidir. Her türlü isyerinde yangin söndürme tüpü bulundurulmali, düzenli bakimlari yaptirilmali ve nasil kullanilacagi ögrenilmelidir.

Konutlarda yangini önleyici tedbirler:

Tavan arasi ve bodrumlar temiz tutulmalidir. Çocuklarin atesle oynamasina izin verilmemelidir. Soba, kalorifer ve mutfak ocaklari dikkatli kullanilmalidir. Yanici maddeler konutun uygun yerinde saklanilmalidir. Elektrik tesisatindan çikabilecek yanginlara karsi tesisatin düzenli bakimi yaptirilmalidir. Sivasiz, çatlak, hatali insa edilmis ve dolmus bacalar kullanilmamalidir. Konutlarda da yangin söndürme tüpü bulundurulmali, düzenli bakimlari yaptirilmali ve nasil kullanilacagi ögrenilmelidir. Konut yanginlarinda tahliye zamani çok kisitlidir, bu nedenle konutlar için tahliye plani yapilmalidir. Yanginlarda erken uyari çok önemlidir, bu nedenle her konutta mümkünse bir kaç tane duman dedektörü bulundurulmali, bunlarin düzenli olarak kontrolleri yapilmalidir.

Yangin söndürmede kullanilan yöntemler:

Sogutarak söndürme;

Su ile Sogutma: Yanici maddeyi bogma ve yanici maddeden isi alarak yanginin söndürülmesinde en büyük etken olmaktadir.

Yanici maddeyi dagitma: Yanan maddenin dagitilmasiyla yangin nedeni olan yüksek isi bölünür, bölünen isi düser ve yangi yavas yavas söner.

Kuvvetli üfleme: Yanan madde üzerinde kuvvetli olarak üflenen hava alevin sönmesine ve yanan maddenin isisinin düsmesine neden olmaktadir.

Sogutarak söndürme ilkesi ile baslangiç yanginlarinda basariya ulasilabilir.

Havayi kesme;

Örtme: Kati maddeler (kum, toprak, hali, kilim vb.) ve kimyasallar (köpük, klor, azot vb.) kullanilarak yanan maddenin oksijen ile temasinin kesilmesi ile yapilan söndürmedir. Akaryakit yanginlarina örtü olusturan kimyasal kullanilmaktadir.

Bogma: Yanginin oksijenle temasinin kesilmesi veya azaltilmasi amaciyla yapilan islemdir. Özellikle kapali yerlerde olusan yanginlara uygulanir.

Yanici maddenin ortadan kaldirilmasi: Yanma nedeniyle olan yanici maddenin ortadan kalkmasi sonucu yanginin söndürülmesidir.

Söndürücü maddeler nelerdir?

Su: Atesi söndüren maddeler arasinda en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yanginlar için (kati) mükemmel bir söndürücüdür.

Kum: Yanici maddelerin oksijenle iliskisinin kesilerek söndürülmesinde kullanilir.

Karbondioksit gazi (CO2): Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazi yanici maddeyi oksijensiz birakarak yanginin söndürülmesi olayidir.

Kuru kimyevi tozlar: Kimyasal tozlarin cinslerine göre A,B,C sinifi yanginlar etkin bir sekilde söndürülebilmektedir.

Köpük: Köpük yanan yüzeyi tamamen kaplar. Bunun sonucu olarak da hava ile temasi keser ve ayrica sogutma özelliginin bulunmasi nedeniyle de yangin söndürücü olarak kullanilir.

Yangin söndürme tüpleri;

Kolayca ulasilabilecek bir yerde tutulmalidir. Yeri herkes tarafindan bilinmelidir. Duvara sikica sabitlenmelidir. Her yil ilgili firma tarafindan bakimi yapilmalidir. Bir kez kullanildiktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalidir.

Yangin söndürme tüplerinin kullanimi;

Pimi çek, atesin kaynagina yönelt, sik, süpür.

Yangin aninda yapilmasi gerekenler;

Telasa kapilmadan çevrede yangin ihbar dügmesi varsa ona basilmalidir.

Yangin itfaiyeye bildirilmelidir. Yanginin adresi en kisa ve dogru sekilde mümkünse yanginin cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahsap, araç vb.) bildirilmelidir. Itfaiye gelinceye kadar mümkünse yangini söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanilmalidir. Yangin kapali alandaysa yayilmasini önlemek için kapi ve pencereler kapatilmalidir. Bunlar yapilirken kendimiz ve baskalari tehlikeye atilmamalidir. Eger alevler çogalmissa ve binadan çikis imkansiz ise, yatak altlarina dolaplara saklanilmamali, pencereden disaridakilerle iletisim kurulmaya çalisilmalidir. Dumandan bogulmamak için yardim gelene kadar egilerek ve sürünerek hareket edilmeli, agiz ve burun islak bez ya da mendille kapatilarak nefes alinmalidir. Duman ve yanik kokusu baska odadan geliyorsa kapilar açilmamali, kapiya dokunulmamalidir.

Kiyafetiniz alev almissa; kosmadan durup yere yatarak yuvarlanilmalidir. Battaniye türü örtüler alinarak alevler bogulmaya çalisilmalidir. Eger vücudumuzda yanik varsa, hemen soguk suya tutulmalidir.

Orman yanginlarinin sebepleri:

Ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle çikan orman yanginlari:

Ormanda güvenlik tedbiri alinmadan ates yakilmasi. Yakilan atesin söndürmeden birakilmasi, sönmemis sigara izmariti ve kibritin yere atilmasi, orman içinde veya bitisigindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anizin yakilmasi, gece aydinlatma için ormanda atesle dolasilmasi, cam ve cam kiriklarinin ormanda birakilmasi, çocuklarin orman içinde atesle oynamalari.

Kasitli çikarilan orman yanginlari:

Tarla veya otlaklari genisletmek için ormanin bilerek yakilmasi, orman içinde yapilan kanunsuz isleri gizlemek için yangin çikarilmasi, birilerinden intikam almak veya bir seyi sabote etmek için yangin çikarilmasi, yabani hayvanlari uzaklastirmak için yangin çikarilmasidir.

Orman yanginlarinin zararlari:

Biyolojik çesitlilik büyük zarar görür. Ormanlarda yasayan canlilarin yasam alanlari yok olur. Canli ve cansiz örtünün yok olmasiyla erozyon, sel-taskin ve hava kirliligi gibi dogal afetlerin sayisinda ve hizinda artma görülür. Iklim sisteminde (sicaklik, rüzgâr, nem ve yagisa dogrudan etki ederek) bozulmalar görülür. Orman ve orman ürünlerine dayali turizm, saglik, spor, avcilik gibi sektörler olumsuz yönde etkilenir.
Kaynak: İHA