Isitme Engelli Ikizinin Sesi Oldu

Kocaeli’de yasayan Bilgen Sezer, dogustan isitme engelli ikiz kardesi için isaret dili ögreniyor. Yillarca ikizi ile dudak okuyarak ve aralarinda gelistirdikleri isaretlerle anlasan Sezer, "Onu hep ön planda tuttum" dedi.

Isitme Engelli Ikizinin Sesi Oldu
Derince’de ikamet eden dogustan isitme engelli 44 yasindaki Ulas Sezer, yasami boyunca birçok zorlukla karsilasmasina ragmen hayallerinin pesinden kosmaya devam etti. Ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite egitimini basariyla tamamlayan Ulas Sezer, ardindan bir sirketin insan kaynaklari bölümünde çalismaya basladi.

Bilgen Sezer ise çift yumurta ikizi Ulas’i asla yalniz birakmadi. Ikizi ile dudak okuyarak ve aralarinda gelistirdikleri isaretlerle anlasan Bilgen Sezer, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Meslek ve Sanat Egitim Kurslarinda (KOMEK) bu durumu profesyonel seviyeye tasiyor. Isaret dili sayesinde çift yumurta ikiziyle arasindaki iletisimi güçlendiren Sezer, ayni zamanda kardesinin hayatini daha kolay hale getiriyor.

Kurslarin sadece isitme engelli bireylerden olusmadigini söyleyen KOM-EK Isaret Dili ve Tercüman Egitmeni Bahar Bedir, "120 saatlik temel egitimimiz, 200 saatlik tercümanlik egitimimiz var. Tercümanlik egitimimiz biraz daha zor. Hiç konusmuyoruz, tamamen isitme engelli bireylerle bir arada yürüttügümüz bir kurs. 120 seviyesi genel olarak her vatandasin ögrenmesi gereken, temel bir isitme engelliyle karsilastigimiz zaman onula nasil konusabiliriz, ona ne söyleyebiliriz, derdini anlamak bakimindan verdigimiz bir egitim" dedi.



"Kendi aralarinda olusturmus olduklari bir dil var"

Bilgen Sezer’in kursa yaklasik 1 ay önce basladigini ifade eden Bedir, "Bilgen 120 saatlik temel egitim kursuna basladi.

Kardesinin isitme engelli oldugunu ve kardesiyle iletisim kurmak için geldigini söyledi.

Kendi aralarinda olusturmus olduklari bir dil var ama sadece ikisi ve aile arasinda anlasiliyor. Profesyonel egitim için bu kursa gelmesi gerekiyordu. Bende duydugumda çok heyecanlandim sevindim" diye konustu.



"Onu hep ön planda tuttum"

Isitme engelli kardesiyle daha iyi anlasabilmek için kursa basladigini kaydeden Bilgen Sezer, "Dudak okuyoruz ama hareket bilmedigimiz için çok zorlaniyoruz. Ona yardimci olabilmek için bu kursa basvurdum. Kardesim dogustan isitme engelli 10 yil Istanbul Göztepe’de yatili okudu, orada ögrendi. Sonra geldi 2 yil üniversiteyi disaridan okudu. Bitirdikten sonra is hayatina atildi. Simdi Izmit’te halkla iliskiler bölümünde çalisiyor. Girdigi her ortamda anlasmaya çalisti çünkü hiçbir yerde isaret dili yoktu. Zorlandi. Kendini anlatmaya çalisti ancak anlatamadigi yerde bana soruyordu. Ben ariyordum. Bilmedigi için senelerdir yardimci oluyorum. Dudak okumayi daha çok tercih ediyorduk. Dudakla veya harflerle yazarak anlasmaya çalisiyorduk. Bu kursa basladiktan sonra daha iyi anlamaya çalisacagiz. Anlamaya da basladik zaten. Mutlu oluyor. Algilamak, ögrenmek hosuna gidiyor. Onu hep ön planda tuttum" diye konustu.



"Ögrenmeye çalismasi beni mutlu etti"

Ikizinin kendisini hiçbir zaman yalniz birakmadigini belirten dogustan isitme engelli Ulas Sezer, "Çok mutlu oldum kardesimle iletisim kurarken sikinti yasiyordum, bu nedenle kardesimin ögrenmesinde fayda oldugunu düsünüyordum. Ögrenmeye çalismasi beni mutlu etti. Daha önce isaret dili bilmedigim için aramizda bir yanlis anlasilma oldu. Konusacak konu bulamiyor, fikir üretemiyorduk. Ögrendiginde daha iyi konusacagini düsünüyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA