Ayni Ev, Iki Farkli Fiyat

Kocaeli’de 7 Temmuz’da 18 bin 500 TL’ye ilana konulan kiralik dairenin, ayni hafta içinde fiyati 2 bin TL yükseltilerek 20 bin 500 TL oldu. Bu duruma tepki gösteren Kocaeli Emlakçilar Odasi Baskani Alpay Hacioglu, "Evet, serbest piyasa diyoruz ama bu kadar da serbest olmamasi lazim" dedi.

Ayni Ev, Iki Farkli Fiyat
Kocaeli’de son zamanlarda bazi ev sahipleri satilik ve kiralik konutlara yüksek miktarda zam yapti. Kocaeli Emlakçilar Odasi Baskani Alpay Hacioglu ise özellikle konut kiralarinin artislariyla ilgili ciddi problemler yasandigini belirterek, internet portallarinin denetlenmesi ve düzene girmesi gerektigini söyledi.

Internet portallarinda bir kisinin, istedigi gün ve saatte, diledigi gibi ilana koydugu evin fiyat artirabildigini ifade eden Haciogu, "Bu hafta içerisinde 18 bin TL’lik daire vardi. Bu daire 20 bin 500 TL’ye çikmis. Yarin belki bin TL, 2 bin TL artirabilir. Evet, serbest piyasa diyoruz ama bu kadar da serbest olmamasi lazim. Diyelim ki, ayni sitede sizin de, benim de evim var. Ben 15 bin TL’ye kiraya vermek istiyorum ama yan komsum 20 bin TL, 23 bin TL’ye çiktiginda denge bozuluyor, pazar bozuluyor" dedi.



"Bu ev kiralarini ödemeleri mümkün degil"

Yüzde 25 kira artis sinirlamasinin 1 yil daha uzatildigina dikkat çeken Hacioglu, "2024’ün haziran ayina kadar devam edecek. Yüzde 25’in üzerine artirim yapmak isteyenler varsa eger yasal sürece düserlerse devlet tarafindan yaptirim olacak. Bu artis ev sahiplerini de mutlu etmiyor. Kiracilari da sikintiya sokuyor. 2 asgari ücretli çalisan ailenin oldugu düsünürsek bu ev kiralarini ödemeleri mümkün degil" diye konustu.



"Bu fiyatlarla beraber trajik vakalarin artmasindan endise duyuyorum"

Site içerisinde bulunan dairelerin 20 bin TL’den baslayan fiyatlarla alici buldugunu kaydeden Alpay Hacioglu, "Site içlerinde kiralar 20 bin TL ile 30 bin TL arasi. Kent merkezinde apartman daireler 12 bin TL ile 13 bin TL oldu. Bu fiyatlarla beraber trajik vakalarin artmasindan endise duyuyorum. Kiraci evi tutmak istiyor, hemen bir an evvel tasinmak istiyor. 1 aylik kirasini veriyor, depozitosunu veriyor ve ondan sonraki aylarda kirasini ödememeye basliyor. Bundan sonra da problemler basliyor" seklinde konustu.



"Bazi ev sahiplerine de hak veriyorum"

Bazi kötü niyetli kiracilarin da ev sahiplerini sikintiya düsürdügünü, kirasini ödemedigini ve konuta zarar verdigini söyleyen Hacioglu, "Bazi ev sahiplerine de hak veriyorum. Ev sahibi 5 yil önce evini uygun bir rakama kiraya vermis. Belli limitlerde artirmis. Kiraci, kirasini gününde muntazam sekilde ödese dahi daireyi yipratabiliyor. Bugün kombi ariza yapsa 20 bin TL’ye kombi alamiyorsunuz. Herkes gelisigüzel sekilde duvara bir seyler asiyor, mutfak dolaplarini yipratabiliyor vs. Kiraci o gayrimenkulü terk ettiginde içeride ciddi masrafta oluyor" dedi.



"Eski Türk filmlerindeki hikayeler tekrar basladi"

Hacioglu, bazi ev sahiplerinin de firsatçi davranarak kiracisini rahatsiz ettigini belirterek, "Mal sahibi, ’Kendim oturacagim, bende kiradayim’ derse emsal karar teskil ediyor. Kiracinin tahliyesine ve mal sahibini ikamet etmesine yönelik karar çikti. Bunu nasil takip edecegiz? Eger ben apar, topar çikarildiysam mal sahibini takip edecegim. Gerçekten kendisi mi oturuyor diye onu takip edecegim. Birçok ev sahibi de firsatçilik yapiyor. Eski Türk filmlerindeki hikayeler tekrar basladi.

’Almanya’dan oglum gelecek’, ’Suradan kizim gelecek’ ya da ’Evim çok yiprandi. Siz çikin, kendinize bir yer bulun. Evimi tadilata verecegim. Gerekirse siz sonradan yeniden tutarsiniz’ gibi farkli farkli bahaneler üretenler de var. Baktigimizda yüzde 25 artisa uyan yüzde 33 civarinda gayrimenkul sahibi de var" ifadelerini kullandi.

"Bu kiralar ödenmez, ödeyemezler"

Kocaeli Emlakçilar Odasi Baskani Alpay Hacioglu, sözlerini söyle noktaladi:

"Ben kimseyi suçlamak için demiyorum, bu söylediklerim yanlis anlasilmasin. Bizler emlak firmalari, eger bir ilan yükleyeceksek internet portalina, bakanliktan Tasinmaz Ticareti Yetki Belgesi almak zorundayiz. Burada bireysel ilanlarda sikinti var. Kim olduklari belli degil. Sanal ortamda ilanlar yüklüyorlar. Bunlarin önüne geçilmesi gerekiyor. Ilanlarin yayinlanmasiyla ilgili düzenleme yapilmali. Ivedi sekilde çikmasi lazim. Eger çikarsa internet ortaminda belirsiz, yaniltici ilanlarin önüne kesilir. Bakanligimiz mutlaka kira tespit komisyonu çalismasi yapmasi gerekir diye düsünüyorum. Kira sözlesmelerinin e-devlet üzerinde yapilmasi gibi bir düsüncemiz var. E-devlet üzerinden sözlesme yapilirsa, kiralayan belli olacak, gayrimenkulü kiraya veren de belli olacak. Kaç paraya kiraya verildigi de beyan edilecek. Böyle bir düzene girebilir. O kadar çok farklilik gösteriyor ki. Örnegin Yahyakaptan Mahallesi’nde site içinde, güvenlikli, kamerali, nezih bir site var diyelim. Orada Ortalama kira 20-25 bin TL bandinda. Hemen yan tarafinda apartman dairesi, güvenlik yok, site içinde degil onun kirasi da 18 bin-19 TL civarinda. Deprem öncesi 25-30 yillik binalara bakiyoruz, rutubet almis, isinamiyor, su kaçagi oluyor böyle yerlerde bile inanilmaz kiralar oluyor. Bu kiralar ödenmez, ödeyemezler"
Kaynak: İHA