IHA'nin Arsivinden Kayseri'de 15 Temmuz
15 Temmuz hain darbe girisiminin üzerinden 7 yil geçerken, o kara gecede Kayseri’de yasanan olaylar Ihlas Haber Ajansi’nin arsivinden yeniden can buldu.

15 Temmuz 2016’da FETÖ/PDY tarafindan gerçeklestirilen hain darbe girisiminde Türk milleti sokaklara akin ederken, 251 kisi sehit olurken, 2 bin 734 kisi de gazi oldu. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ‘milletimi sehirlerin meydanlarina davet ediyorum’ çagrisina uyan binlerce Kayserili de, Cumhuriyet Meydanini doldurdu. IHA tarafindan 15 Temmuz 2016’da yasanilan hain darbe girisiminin basladigi andan itibaren 4 gün içerisinde servis edilen önemli haberler su sekilde:
Kayseri’de vatandas darbe girisimine karsi sokaga döküldü
Kayseri’de vatandaslar darbe girisimine karsi sokaga döküldü. Valilik önünde toplanan vatandaslar, "Asker kislaya" sloganlari atti.
Kayseri’de vatandaslar darbe girisimine karsi Valilik önünde toplandi. Genis güvenlik önlemleri alinan Cumhuriyet Meydani’nda "Devlet bizimdir bizim kalacak", "Asker kislaya" sloganlari atan vatandaslar polis tarafindan sakinlestirilmeye çalisildi. Ardindan Kayseri Valisi Süleyman Kamçi, Il Emniyet Müdürü Ibrahim Kulular ile Valilik makaminda kisa bir toplanti yapti ve makamdan ayrildi. Vali Süleyman Kamçi ile Il Emniyet Müdürü Ibrahim Kulular’in Valilik çikisi esnasinda vatandaslar slogan atarak harekete geçti. Kayserili vatandaslar Valilik önünde toplanmaya devam ediyor.
Elitas: “Bu millette demokrasi aski oldukça kimse darbe yapamaz”
Saat 03.00 sularinda parti otobüsü üzerinden meydanda toplanan vatandaslara seslenen Mustafa Elitas, AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi vekillerinin Meclis’te darbe girisimine karsi bir araya geldiklerini söyledi.
14.00’da tüm milletvekillerinin katilimi ile Meclis’te toplanti düzenlenecegini belirten Elitas, “Görevimiz, Türkiye’de her sey sakinlesene, demokrasi tekrar hayata geçirilene kadar darbecileri ensesinden yakalayip cezasini vermektir. Bu millet var oldukça, bu millette bu demokrasi aski oldukça hiç kimse bu memlekette darbe yapamaz. Böyle bir milletin evladi oldugum, sizlerin kardesi oldugum, beni Türk yarattigi için Allah’a hamd olsun.” diye konustu.
Sik sik sloganlarla sözü kesilen Elitas, sözlerini söyle sürdürdü:
“Bu kalkisma dün gece saat 20.30 civarinda oldu. Çünkü millet uyurken biz istedigimiz yeri ele geçiririz dediler. Ama bu millet ayakta. Bu millet iradesini elinden alanlara imkan ve irade vermez. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bomba atmislar, milletvekili arkadaslarimiz orada, artik bunlarin gözleri dönmüs. Biz, yarin milletvekili arkadaslarimizla birlikte, Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi duvarina yazdigi ‘Egemenlik kayitsiz sartsiz milletin’ demek için, tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet demek için Ankara’da olacagiz, ister tankla, ister topla gelsinler. Onun için sabaha kadar, gün isiyana kadar, darbecilerin uykusu gelene kadar biz burada dimdik ayaktayiz.”
Elitas’in açiklamasinin ardindan vatandaslar, Cumhurbaskani Erdogan’in açiklamasini dinledi.
Dönemin valisi Süleyman Kamçi sabah namazinin ardindan konustu
Sabah namazinin kilinmasindan önce vatandaslara hitaben Bürüngüz Camii önünde konusan Vali Süleyman Kamçi, “Bu vatan hainligidir. Vatan hainligine karsi tek yumruguz. Askerimiz, savcimiz, polisimiz, MIT’imiz burada. Iste memleketimiz bu. Demokrasi güzel bir yönetim. Askerimizle polisimizle savcimizla, hakimimizle hepimiz tek yüregiz. Hepimiz sizlerle beraberiz" diye konustu.
Kayserililere ilgi ve alakalari için tesekkür eden Vali Kamçi, daha sonra, AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, Cumhuriyet Meydani’ndaki Bürüngüz Camisi’nde binlerce vatandasla sabah namazinda saf tuttu. Namazin ardindan, Vali Süleyman Kamçi, Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Çelik ve beraberindekiler halki selamladi ve Valilik makamina geçti.
Polise satir çektigi iddia edilen bir kisiyi linç edilmekten polis kurtardi
Kayseri’de darbe girisimini protesto etmek için kent meydaninda güvenlik önlemi alan polislere satir çektigi iddia edilen bir kisi, linç edilmekten son anda kurtarildi.
Kayseri’de darbe girisimini protesto etmek için dün gece saatlerinden beri kent meydaninda bulunan vatandaslar için polis ekipleri genis güvenlik önlemleri aldi. Ögle saatlerinde Valilik Hizmet Binasi ara yolda güvenlik önlemi alan polis ekiplerine M.Ç. (20) elindeki satirla polislere saldirmak için bekledigi iddia edildi. Vatandaslar tarafindan fark edilen M.Ç., burada linç edilmek istendi. Vücudunun çesitli yerlerinden yara alan M.Ç., polis ekipleri tarafindan olay yerinden uzaklastirildi.
M.Ç., tedavi edilmek üzere hastaneye sevk edildi.
Bakan Özhaseki Kayseri’ye geldi, vatandaslara seslendi
Çevre ve Sehircilik Bakani Özhaseki, Valilik binasi önünde hemsehrilerine seslenerek, dün gece tarihi bir gün yasandigini söyledi.
Özhaseki, konusmasinda su ifadelere yer verdi:
“Hakkin selami rahmeti, bereketi üzerinize olsun. Hepimizin bildigi gibi dün gece tarihi bir gün yasadik. Bunu unutmayacagiz. Daha önce de milli iradeyi yok etmek isteyen, sizlere dayanmadan demokratik yollarla mücadele etmeden baska türlü yollarla adi grup bir kez daha sansini denemek istedi. Üç saat sonra Meclis’ten toplandik. Iki saat sonra da Bakanlar Kurulu’nda toplantimiz olacak büyük ihtimalle. Isteklerinizi dile getirecegim.”
“Cezasiz kalmayacaklar”
Bunu yapanlarin cezasiz kalmayacagini belirten Özhaseki, “Bu kötülügü Türkiye’ye yapanlar ve insanlarin canina kastedenlerin elbette cezasi olacak. Sevgili kardeslerim bir tarihte çocuklarimizi teslim edelim, bunlar iyi isler yapiyor diyerek zekatimizi verdigimiz bunlarin gerçek yüzünü gördük. Hala bu zamandan sonra onlara sempatik bakan varsa Allah onlarin gözlerini açsin. Onlarin ya mecnun ya da vatan haini. Siz hemsehrilerime tesekkür ettigim gibi Türkiye’nin dört bir yanindaki kardeslerime de tesekkür ediyorum. Sizler gelecegimize, bu ülkenin gelecegine sahip çiktiniz. En basta da Recep Tayyip Erdogan’a sahip çiktiniz. Cumhurbaskanimizin özel ve çalisma hayatini bilen biri olarak konusuyorum, neredeyse 20 saat bayrak, vatan için çalisan bir insandir. Onu buna ragmen kaldigi otelden ayrildiktan sonra öldürmeye kalkistilar. Buna ragmen bunlara karsi dik durusu sergiledi. Siz sahip çiktiginiz için biz sahip çikiyoruz. Bizim ikinci pasaportumuz yok, yüzde yüz yerli ve milli insanlariz. Bir tek güvencemiz var o da Allah. Allah hepinize ailenizle huzur versin” ifadelerini kullandi.
Kayseri’de 14 hakim ve savci gözaltina alindi
Kayseri Emniyet Müdürlügü tarafindan 15 Temmuz’daki darbe girisimi sonrasinda yürütülen çalismalar çerçevesinde Kayseri Adliyesi ve bazi ilçe adliyelerinde çalisma yapildigi ögrenildi. FETÖ/PDY içerisinde oldugu belirlenen 14 hakim ve savcinin bu gün yapilan çalismalar çerçevesinde gözaltina alindigi bildirildi.
Diger hakim ve savcilarin da yakalanmasi için çalismalarin devam ettigi ögrenildi.
Demokrasi sehitleri için giyabi cenaze namazi
Kayseri’de Cumhuriyet Meydanini dolduran on binlerce kisi, demokrasi sehitleri için giyabi cenaze namazi kildi.
15 Temmuz’daki darbe girisimini engellemek isteyen polis, asker ve sivil sehitler için kilinacak cenaze namazina katilan on binlerce vatandas, Cumhuriyet Meydani’ni doldurdu. Demokrasi sehitleri için kilinan cenaze namazina; Kayseri Valisi Süleyman Kamçi, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ismail Emrah Karayel, Ismail Tamer, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Çelik, Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Baskani Mustafa Palancioglu, AK Parti Il Baskani Hüseyin Cahit Özden basta olmak üzere sivil toplum kurulusu temsilcileri ve on binlerce vatandas katildi.
Gözaltina alinan 39 asker saglik kontrolünde
15 Temmuz’daki darbe girisiminin ardindan gözaltilara devam ediliyor. Çalismalar çerçevesinde Malatya’da düzenlenen operasyonda 39 havaci asker yakalanarak gözaltina alindi. Gözaltina alinan askerler, sorusturmayi yürütecek olan Kayseri Emniyet Müdürlügü’ne bagli Terörle Mücadele Subesi ekipleri tarafindan Kayseri’ye getirildi.
Kayseri Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde doktor kontrolünden geçirilen 39 asker, sorgularinin yapilmasi için sorusturmayi yürütecek olan Terörle Mücadele Sube Müdürlügü’ne götürüldü.
Garnizon komutani gözaltina alindi
Kayseri Garnizon Komutani Hava Pilot Tümgeneral I.Y baslatilan operasyonlar çerçevesinde Bogazköprü girisinde gözaltina alindi.
Sehit Kübra Doganay son yolculuguna ugurlandi
FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz darbe girisiminde Gölbasi Polis Özel Harekat Egitim Merkezi’nin bombalanmasi sehit olan özel harekat komiser yardimcisi 23 yasindaki Kübra Doganay Kayseri’nin Yesilhisar ilçesinde topraga verildi.
Yesilhisar ilçesindeki cenaze namazi öncesinde Vali Süleyman Kamçi sehidin annesi Hikmet ve kardesleri Serife ve Ayse Doganay’a bas sagligi diledi. Namazdan önce anne Hikmet Doganay, kizinin tabutuna sarilarak fotografina bakti ve gözyasi döktü. Sehidin kardesleri de tabuta sarilarak agladi. Cenaze namazina AK Parti Milletvekilleri, Belediye baskanlari ve çok sayida vatandas katildi.
Sehit Kübra Doganay’in naasi Il Müftüsü Sahin Güven’in kildirdigi namazin ardindan ilçe mezarliginda topraga verildi.
Sehit Cennet Yigit son yolculuguna ugurlandi
FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz darbe girisiminde Gölbasi Polis Özel Harekat Egitim Merkezi’nin bombalanmasi sehit olan özel harekat komiser yardimcisi Cennet Yigit’in cenaze namazi Kayseri’nin Bünyan ilçesi Merkez Bayramli Camii’nde kilindi. Cenaze namazina Vali Süleyman Kamçi, AK Parti Kayseri Milletvekili Ismail Tamer, Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Çelik, Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar, Melikgazi Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, Talas Belediye Baskani Mustafa Palancioglu, sehit Cennet Yigit’in babasi Yahya Kemal Yigit, sözlüsü Ali Bilgin ile birlikte silah arkadaslari, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Baskani Hüseyin Akay ve çok sayida vatandas katildi.
Kilinan namazin ardindan sehit Komiser Yardimcisi Cennet Yigit’in naasi, Bünyan ilçesinde bulunan sehitlige defnedildi.
