Türkiye'de 'Çince Ögretiminin Gelistirilmesi' Konulu Konferans Düzenlendi

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiligi ve Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Konfüçyus Merkezi is birligi ile düzenlenen Türkiye’deki Çince Egitim Kurumlari I. Ortak Konferansi, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiligi ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Türkiye'de 'Çince Ögretiminin Gelistirilmesi' Konulu Konferans Düzenlendi


Türkiye’de bulunan 13 egitim kurumundan gelen müdür, ögretmen ve akademisyenlerin katildigi konferansta, Türkiye’de Çince ögretiminin gelistirilmesine yönelik fikir alisverisi yapildi. Toplantiya Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ)’yü temsilen Çin Dili ve Edebiyati Anabilim Dali Baskani Dr. Fatma Ecem Ceylan, ögretim üyeleri Dr. Ertugrul Ceylan, Dr. Sema Gökenç Gülez ve Ögr. Gör. Lihua Li katildi.

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Liu Shaobin, açilis konusmasinda, “Uluslararasi Çince egitimi, Çin’in dünyaya sundugu halka açik bir ürün olmakla birlikte Çin’in dünyaya entegre olmasina ve dünyanin Çin’i anlamasina yardimci olan bir platform ve tasiyicidir. Son yillarda, Türkiye’deki Çince egitimi her geçen gün gelismektedir. Türk arkadaslar, özellikle de gençler, Çince ögrenmek ve Çin kültürünü anlamak konusuna daha fazla ilgi göstermektedir. Türkiye’deki Çince egitiminin daha da iyi bir sekilde yürütülmesini, iki ülke arasinda karsilikli anlayisi ve dogru bilinci gelistirmek için Çin ve Türkiye arasindaki kültür alisverisini tesvik etmenin olumlu bir rol oynamasini içtenlikle umuyorum” dedi.

Türkiye’deki Çince ögretmenlerini temsilen tesekkür konusmasini NEVÜ Çin Dili ve Edebiyati Anabilim Dali Baskani Dr. Fatma Ecem Ceylan yapti. Dr. Ceylan, konferansin Türkiye’nin farkli sehirlerinde bulunan Çince ögretmenlerini bir araya getirdigini, ögretmenlerin deneyimlerini aktarmasi ve Çince ögretiminde karsilastiklari sorunlari tartisabilmesi için akademik bir iletisim platformu olusturdugunu söyledi.



Dr. Ceylan bu vesilesiyle Çince ögretmenlerini bir araya getiren Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiligi’ne ve ODTÜ Konfüçyus Merkezi’ne tesekkürlerini sundu. Dr. Fatma Ecem Ceylan, toplantinin ilk oturumunda NEVÜ’yü ve Çin Dili ve Edebiyati Anabilim Dali’ni tanitarak kurulusundan bu yana iki yil içinde Çin Dili ve Edebiyati Anabilim Dali’nda yapilan faaliyetlerden ve Anabilim Dali ögrencilerinin yarismalarda elde ettigi basarilardan söz etti.

Toplantinin ikinci oturumunda Dr. Ceylan, Türkiye’de nadir çalisilan konulardan biri olan Çince nezaket dili üzerine hazirladigi “Çince Ders Kitaplarinda Nezaket Ifadeleri Arastirmalari: Basarinin Yolu Baslangiç Seviye Seti Örnegi” baslikli çalismasini sundu.

Konusmanin sonunda, Dr. Ertugrul Ceylan ve Ögr. Gör. Lihua Li ile birlikte Çince saygi ve nezaket dili üzerine yaptiklari arastirmanin sürdügünü belirterek çalismanin gelecek yil basilacagini belirtti.

Kaynak: İHA