Mus'ta 'Milli Irade Ve 15 Temmuz' Çalistayi Düzenlendi

Mus Alparslan Üniversitesi tarafindan düzenlenen Milli Irade ve 15 Temmuz Çalistaya katilan Mus Valisi Ilker Gündüzöz, “Bu milletin canina tak ettiginde; devletine, bayragina ve inandigi degerlere müdahil oldugunda bir refleks gösterme kabiliyetine sahiptir. Bu kabiliyet 15 Temmuz 2016’da da hain darbe girisimine karsi kendisini ortaya koymustur” dedi.

Mus'ta 'Milli Irade Ve 15 Temmuz' Çalistayi Düzenlendi
Mus Alparslan Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi konferans salonunda "Milli Irade ve 15 Temmuz” çalistayi düzenlendi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi baslayan çalistaya katilan Mus Valisi Ilker Gündüzöz, sadece Ankara ve Istanbul gibi büyük iller degil Anadolu’nun her yerinde milletin Cumhurbaskaninin çagrisiyla sokaga çiktigini ve bu devleti kurtardigini belirterek, "Bu milletin canina tak ettiginde; devletine, bayragina ve inandigi degerlere müdahil oldugunda bir refleks gösterme kabiliyetine sahiptir. Bu kabiliyet 15 Temmuz 2016’da da hain darbe girisimine karsi kendisini ortaya koymustur. Sadece Ankara ve Istanbul’da degil, tasrada, Anadolu’nun her yerinde milletimiz Cumhurbaskanimizin çagrisiyla sokaga çikmis ve bu devleti kurtarmistir. Milletin feraseti ve kahramanlarin sehadetiyle bu vatan o gün kurtuldu. Bizim ordumuz peygamber ocagidir. Biz askerimize Hazreti Peygambere atfen Mehmetçik diyoruz. Basimizin üstünde yeri olan ve kutsal saydigimiz bir ordumuz var. Maalesef bu ordunun içerisine hainler sizmisti ve bunlar temizlendi. Ordumuz, memleketimizi emanet edecegimiz bir hale gelmistir. Her serrin içerisinde bir hayir gizlidir. Bu noktada ser denilen bir olayda da milletin birlik ve beraberliginde asli noktasina ordumuz dönmüstür. Bu da bir kazanimdir” dedi.

Gündüzöz, terörle mücadelede daha basarili hale gelindigini ifade ederek, “Bugün huzur ve güvenlik her yerde var. Senyayla bölgesine gittik, orada güvenlik yolu yapiyoruz. Orada piknik alani yapacagiz. Senyayla terörden geçilemeyen, etrafindaki köylerin bosaltildigi, hayvanciligin yapilamadigi ve kurtarilmis bir bölge olarak hainlerin elinde bulunan bir bölgeydi. Bugünkü Senyayla’da piknik alani yapacak yeni fizibilite çalismasi yapiyoruz. O noktaya geldik. Köylüler geldi yüzlerce ev yaptilar, hayvancilik gündeme geldi. Vatandasimiz huzur içerisinde köylerine gidebiliyor. Senyayla’da yakinda piknik yapacagiz. Dolayisiyla bu bir iradenin tecellisidir. Allah semalarimizda ezanlarimizi dindirmesin. Allah bu güzel bayragi bu semalardan indirmesin. Birlik ve beraberligimizi ilelebet muhafaza etsin. Sultan Alparslan diyarindan huzurumuz baki olsun. Sultan Alparslan diyarinda açilan bu vatan kapisi hiçbir zaman kapanmasin. Bu duygu ve düsüncelerle tüm sehitlerimizi rahmetle aniyorum. Gazilerimiz ve degerli ailelerini sükranla yad ediyorum” seklinde konustu.



"Bazi olaylari tarihten okursun, istedigin gibi anlarsin"

15 Temmuz gecesinde genel merkezden gelen mesajin kendilerine yol haritasi oldugunu ifade eden Mus Belediye Baskani Feyat Asya ise "Bazi olaylari tarihten okursun, istedigin gibi anlarsin. Belediye baskani olarak yönetmis bir kisi olarak konusmanin heyecanini yasiyorum. O gece genel merkezimizden bir mesaj geldi, il ve ilçe teskilatlarinin açik tutulmasi söylendi. Tabi o gece nereye gidecegimizi ve ne yapacagimizi bilmiyorduk. O mesaj bize bir rehber ve yol haritasi oldu. Parti doldu tasti. Belediyenin önüne ilk çikan sehir olarak hamdolsun o kahramanlik destani içerisinde yerimizi aldik. Akabinde 27 gün sabaha kadar bekledik. 15 Temmuz’da vatandaslar serefi ve özgürlügü için adeta tanklara bas tuttu. Bu önemli bir destandir. Bu destanin unutulmamasi adina yapilan bu çalismada emegi olanlara tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Düzenlenen çalistayda açilis konusmasi yapan Mus Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican da, "15 Temmuz maalesef devletimizin ve milletimizin çok büyük bir kumpasla adeta tarih sahnesinden silinmek istendi. Son yarim asirda elde ettigi bütün kazanimlarinin yok edilmek istendigi talihsiz bir gündü. Fakat milletimiz bugüne geçit vermedi. Bu hareket ile birlikte milletimize ve devletimize kastedenlere gereken ders verildi.

Bugün de bizim tarihimize bagimsizligimizin muhafaza edildigi önemli gün olarak kaydedildi. Bugünle ilgili tabi ki her yil etkinlikler yapiyoruz. Sehitlerimizin ruhuna Kur’an-i Kerim’ler okuyoruz. Dualar okuyup sadakalar veriyoruz. Bugün bizler için çok kiymetlidir. Manevi anlamda hem bunun bilincini tasimak hem de gelecek nesillere o gün yasanan o talihsizligi asilama ve onlara önümüzdeki dönemlerde bu türden bir kumpasla karsi karsiya gelmeleri durumunda nasil bir yol izlemeleri gerektigini ögretmek hepimizin boynunun borcudur. Bir de bu meselenin tarihi, kültür, sosyolojik ve bilimsel bir yönü var. Bu hafta 15 Temmuz ile ilgili yogun bir sekilde faaliyetlerimiz olacak. Külliyemizde resim sergimiz devam ediyor, bunun yaninda külliyemizde bulunan Sultan Alparslan Camisi’nde mevlidi serifimiz var. Malazgirt’te ise gençlerimize yönelik tarih ve kültür programimiz olacak. Biz dedik ki bunun yaninda Türkiye’mizin yasayan en önemli isimlerinden büyük hocalarimizi davet edelim ve bu 15 Temmuz’un bilimsel ve tarihi yönünü ve neyin bu 15 Temmuz’a giden sürecin taslarini dösedigi ve neye dikkat etmemiz gerektigine bilimsel bir çerçeve ile ögrenelim istedik" diye konustu.

Konusmalarin ardindan çalistay, farkli üniversitelerden gelen akademisyenlerin oturumlarinin tamamlanmasiyla son buldu.
Kaynak: İHA