(ÖZEL) Bilecik'te 'Napolyon' Cinsi Kirazin Hasadina Basladi

Bilecik’teki üreticiler, hasadina baslanan ’Napolyon’ cinsi kirazin bu yil ki fiyatlardan memnun.

(ÖZEL) Bilecik'te 'Napolyon' Cinsi Kirazin Hasadina Basladi
Göç yollari üzerinde bulunan ve birçok uygarliga ev sahipligi yapan 550 metre rakimli 9 bin 500 nüfuslu Bilecik’in Gölpazari ilçesinde üreticiler, bugünlerde yurtdisina ihracatini yaptiklari ’Napolyon’ cinsi kirazlari toplama telasi yasiyor. Daha çok aile bireylerinin birlikte gittikleri bahçelerde dalindan titizlikle alinan kirazlar, yurt içi ve disinda damaklari tatlandiriyor. Ilçede 43 yillik üretim geçmise sahip, 1980 yilindan bu yana da önemli geçim kaynagi olan

kirazda bu sezon 10 bin dönüm alanda bin 200 ton rekolte bekleniyor.

Kirazlar kalp seklinde

Kalite anlaminda yurt disinda ve yurt içinde çok begenilen kirazin parlak kirmizi rengi, "Kalp" seklinde iri taneli yapisi, kendine özgü aromasinin yani sira uzun raf ömrü nedeniyle tercih ediliyor. Sabah erken saatlerinde baslayan hasat aksama kadar devam ediyor. Toplanip kasalara konulan kirazlar daha sonra Gölpazari Kiraz Hali’nden pazara alicilara satiliyor. Burada tüccarlarin pazarlik usulü aldigi kiraz paketlendikten sonra tüketicilere ulasmak üzere yola çikiyor.

Toptancilarin 0-900 denilen ve halk arasinda da ’Napolyon’ diye adlandirilan kiraz 30 lira ile 45 lira arasinda satiliyor.

Öte yandan toplanan kirazlar, üreticiler tarafindan Gölpazari Kiraz Hali’ne getirilerek, Türkiye’de basta Istanbul, Ankara, Eskisehir, Bursa olmak üzere ve ayrica yurtdisindaki yerlere de ihraç ediliyor.
Kaynak: İHA