Öksürük Deyip Geçmeyin

Özel Denizli Tekden Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Betül Bahtiyar Cengiz, geçmeyen öksürükler hakkinda önemli uyarilarda bulunarak; “8 haftayi geçen tüm öksürüklerde mutlaka gögüs hastaliklari uzmanina basvurulmasi, detayli degerlendirme yapilmasi ve buna yönelik tedavi baslanmasi hayati önem tasimaktadir” dedi.

Öksürük Deyip Geçmeyin


Öksürükler hakkinda bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Betül Bahtiyar Cengiz, “Öksürük, solunum sistemine yabanci ve zararli maddelerin alinmasini engelleyen ve fazla sekresyonlarin akcigerlerden atilmasini saglayan, kompleks bir savunma mekanizmasidir. Öksürügün üç haftadan kisa sürmesi akut öksürük, üç ile sekiz hafta arasinda sürmesi subakut öksürük olarak tanimlanirken, sekiz haftadan uzun sürmesine kronik öksürük denir. Kronik öksürük, gögüs hastaliklari polikliniklerinde sik karsilasilan, çogu kronik akciger hastaliklarinda ve bazi akciger disi hastaliklarda görülebilen bir semptomdur. En sik rastlanilan nedenleri arasinda üst hava yolu öksürük sendromu, astim ve gastroözofageal reflü yer alir. Kronik öksürügün yüzde 39-75’inde tek bir neden saptanir ama bazen birden fazla neden etiyolojide rol alabilir. Dolayisiyla mutlaka sistematik tanisal yaklasim gerektirir. Bununla birlikte yasam kalitesini bozan bu durumun yeterli tedavisi yapilmalidir. Kronik öksürük yakinmasiyla basvuran her hastada öncelikle detayli anamnez alinmali, fizik muayene yapilmali ve akciger grafisi çekilmelidir. Gerekli durumlarda bilgisayarli tomografi ve bronkoskopi gibi islemler yapilmalidir” ifadelerini kullandi.

“Sigara içmeyen eriskinlerde sikligi yüzde 24-29 arasinda degismektedir”

Astimin yüzde 57 oraninda tek basina öksürük semptomuyla basladigina dikkat çeken Gögüs Hastaliklari Uzmani Bahtiyar, “Üst hava yolu öksürük sendromu hastalar siklikla bogaz temizleme seklinde olan öksürükten yakinirlar. Hastanin bogazina bir seylerin aktigini hissetmesi, burun akintisi ve sik bogaz temizleme öyküsüne dayanir. Bu hastalar horlama ya da hiriltili solunumdan ve yatar pozisyonda semptomlarin artmasindan yakinabilir. Astim kronik öksürügün ikinci en sik nedenidir. Sigara içmeyen eriskinlerde sikligi yüzde 24-29 arasinda degismektedir. Astim genellikle gece ortaya çikan öksürük, nefes darligi ve hiriltili solunum ile görülmesine karsilik bazen karsimiza tek basina öksürükle de çikabilir. Astim tanisi için solunum fonksiyon testi ve akciger grafisi yapilmalidir. Astimin yüzde 57 oraninda tek basina öksürük semptomuyla basladigi gösterilmistir. Sadece öksürük ile seyreden astim tiplerinde solunum fonksiyon testleri ve akciger grafisi tamamen normal olabilmektedir. Bu nedenle hastanin sikayetleri, fizik muayenesi, tedaviye alinan yanit gibi faktörlerin uzman hekim tarafindan degerlendirilmesi önem tasimaktadir” seklinde konustu.



“8 haftayi geçen öksürüklerde tedavi baslanmasi hayati önem tasir”

8 haftayi geçen öksürüklerin mutlaka Gögüs Hastaliklari uzmanina basvurmalari gerektigini belirten Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, su uyarilarda bulundu:

”Kronik bronsit, özellikle kis aylarinda olmak üzere, yilda en az 3 ay süren ve ez az iki yildir devam eden öksürük ve eslik eden balgam çikarma, olarak tanimlanir. Sigara içen kisilerde bu durum, ilerleyici geri dönüsümlü olmayan hava yolu darligi gelisiminin belirtisi olabilir. Kronik bronsitte özellikle sabahlari olan öksürük ve gri renkli balgam çikarma tipiktir. Prodüktif öksürük, üst solunum yolu infeksiyonlari ve toz ya da dumana maruz kalmayla artar. Eger solunum testi parametrelerinde darlik gelisimini destekleyen bulgu varsa hasta KOAH olarak degerlendirilebilir. Sik görülen bu sebeplerin yaninda kronik öksürüklerde akciger kanseri mutlaka akilda tutulmali; özellikle yogun sigara öyküsü olan hastalarda akciger grafisi solunum testi gibi tetkiklerde herhangi bir sorun saptanmaz ise bilgisayarli tomografi ve hatta gerekirse bronkoskopi gibi islemlerin yapilmasi erken tanida ve tedavide oldukça önemlidir. 8 haftayi geçen tüm öksürüklerde mutlaka gögüs hastaliklari uzmanina basvurulmasi, detayli degerlendirme yapilmasi ve buna yönelik tedavi baslanmasi hayati önem tasimaktadir”
Kaynak: İHA