Bin Bir Derde Deva Cide Tarhanasina Cografi Isaret

Kastamonu’nun Cide ilçesinde, içerisinde kullanilan “boy otu” ve “darak otu” ile diger tarhanalardan ayrilan Cide tarhanasi cografi isaret ile tescillendi.

Bin Bir Derde Deva Cide Tarhanasina Cografi Isaret
Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya’daki genis bir cografyada çesitli yapim sekilleriyle görülen tarhana için Kastamonu’nun Cide ilçesinde cografi isaret alindi. Cide Yerel Eylem Gurubu ile Kastamonu Üniversitesinin destekleriyle Cide Kadin Girisimciler ve Üreticiler Isletme Kooperatifi’nin 24 Haziran’daki tarihli basvurusu neticesinde “Cide tarhanasi” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescil edildi. Cide tarhanasi ile birlikte Kastamonu’daki cografi isaretli ürün sayisi 32’ye yükseldi. Cide ilçesinde ise daha önce Cide ceviz helvasi da cografi isaretli ürün olarak tescil edilmisti.

Yogurt, kurutulmus nane, bugday unu, kurutulmus kirmizi biber, yesil biber, istege göre kiyilmis sogan kullanilan Cide tarhanasi, hamur haline getirilen harcin bir hafta bekletilmesi ile yapilir. Cide tarhanasini diger tarhanalardan ayirmasini ise Cide yöresinde çok fazla bulunan “boy otu” ve “darak otu”nun kullanilmasi sagliyor.

“Tescil bekleyen iki tane daha ürünümüz bulunuyor”

Tescillenmesi için iki tane daha ürünlerinin bekledigini söyleyen Cide Yerel Eylem Gurubu Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Serdar Kaptan, “Cide Yerel Eylem Gurubu Dernegi olarak faaliyetlerimizde yer alan bölgesel, kültürel ve dogal kaynaklar tabanli kirsal turizm ürünlerinin gelistirilmesi basligindan yola çikarak Cidemizde kurulan ilk kadin kooperatifi olan Sinirli Sorumlu Cide Kadin Girisimciler ve Üreticiler Isletme Kooperatifi’yle birlikte hareket ederek ve yine partnerimiz olan Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile bir cografi isaret sürecine basladik. Burada yine kooperatifimizdeki hanimlarimizin sayesinde bu ürünün ayirt edici özelligi nedir, geleneksel olarak bugüne nasil gelmistir. Kastamonu Üniversitesi ile Cide’de tarhana üretimi yapan hanimlarimizi bulusturduk ve yapilan çalismalar neticesinde ücretlerini bizler, dernek olarak karsilamak üzere Türk Patent Kurumuna basvuruda bulunduk. 1 yili askin süreçte incelemeler sürdü. Cide tarhanasinin cografi isaret almasina izin verildi.

Bizler bundan gurur duyuyoruz. Dernek olarak yine Cide’miz için iki tane daha tescil basvurumuz bulunuyor. Insallah önümüzdeki günlerde de bu basvurularimiz olumlu sonuçlanacaktir diye düsünüyorum. Su anda Cide ceviz helvasi ile birlikte Cide Tarhanasi da cografi isaret belgesi almis oldu. Fakat digerlerini de tescillenince iki tane cografi isaretli ürün olan ilçemizde bu sayiyi dörde çikartmis olacagiz. Kastamonu’da da 29 olan cografi isaretli ürün sayisi 30’a yükselmis oldu. Insallah iki tane daha cografi isaret alinca bu sayiyi 32’ye yükseltecegiz” dedi.

Kaynak: İHA