63 Yildir Assos'u Gezen Turistlerin Hatiralarini 35 Defterde Biriktirdi

Çanakkale’nin Ayvacik ilçesine bagli Behram köyünde lokanta isleten Hasan Cengiz, Assos Antik Kenti ile Athena Tapinagi’ni gezen turistlerin hatiralarini yazmalari için isletmesinde hatira defteri açti. 63 yildir Cengiz’in isletmesinde yemek yiyen turistlerin yazdigi hatiralari, 35 defterde toplandi.

63 Yildir Assos'u Gezen Turistlerin Hatiralarini 35 Defterde Biriktirdi
Kentin önemli tarihi ve turizm bölgeleri içinde yer alan Ayvacik ilçesine bagli Behram köyünde 1960 yilindan bu yana esnaflik yapan 79 yasindaki Hasan Cengiz, Athena Tapinagi ve Assos Antik Kenti’ni gezmeye gelip lokantasina ugrayan yerli ve yabanci turistlerin hatiralarini defterlerde biriktirmeye basladi.

Turistler deftere Ayvacik ve Behram köyü ile ilgili düsüncelerini yazarken, bazilari ise fotograflarini, saç tellerini, ögrenci kartlarini, tarih, isim ve soy isimle birakti. Hasan Cengiz, 63 yillik esnaflik hayatinda yerli ve yabanci turistlerin hatiralarini yazdigi 35 defter biriktirdi.

Hatira defterlerini sakladigini ifade eden Hasan Cengiz, "63 yil önce tapinak yaninda yaptigim çardak ile esnafliga basladim. 5 yil orada kaldiktan sonra köyün içinde bugünkü esnafligimi devam ettiriyorum. Buraya gelen turistlere hizmet ederken, onlarin çektikleri fotograflari da ani defterinde yazdiklari anilariyla birlestirdim. Gelen yerli ve yabanci turistler anilarini yaziyordu. O zamanlarda çok yabanci geliyordu ama artik çok turist gelmiyor. Yemek yemeye, içecek içmeye gelen yerli ve yabanci turistler, yillar sonra bu defterlere baktiklarinda anilarini buluyorlar. Yazdiklari anilarini okuduklarinda duygulaniyorlar, sasiriyorlardi" dedi.

Hasan Cengiz’in oglu Ahmet Cengiz ise, "63 yildir yerli ve yabanci turistler Assos’a geldiklerinde fotograflarini, o zamanki dönemde ögrenci kartlarini yapistirip, anilarini bu deftere yazmislar. Ikinci kez geldiklerinde ise bu defterde 10 sene, 20 sene ve 30 sene sonra anilarini bulup, o günleri hatirliyorlar. Tekrar anilarini yaziyorlar. Su anda 35 tane ani defterimiz var. Bu ani defterlerimizi tutmaya devam ediyoruz" diye konustu.



Hatira defterinde kazada kaybettigi oglunun resmini görünce agladi

Ilginç anlar da yasadiklarini kaydeden Ahmet Cengiz, sözlerine söyle devam etti:

“Bir Alman turist kafilesi Assos’u gezmeye geldi. Yasli bir kadin turist lokantamiza oturdu. Ben ona vakit geçsin diye ani defterlerimizi verdim. Defterleri incelerken bir ani defterinde oglunun resmini ve yazisini gördü, aglamaya basladi.

Rehber geldiginde neden agladigini ögrendigimizde ise oglu trafik kazasinda ölmüs. Burada kazada ölen oglunun fotografini ve ani yazisini görünce çok duygulandi. Hatta burada turist kafilesinin yemeklerini ve içeceklerinin hesaplarini ödedi.

Böyle ilginç anilarla da karsilasabiliyoruz. Çogunlukla Alman, Amerikan, Izlanda ve Italyan yabancilar geliyor. Daha çok Alman agirlikli turist geliyor."

Ahmet Cengiz, Almanlarin ünlü futbolcusu Dietmar Hamann’in çocukluk fotografinin da babasi tarafindan hatira defterine bir notla yapistirildigini belirtti.

Kaynak: İHA