Malatya'da Kayisi Hasadi Sürüyor, Hedef 750 Milyon Dolarlik Ihracat

Malatya’nin AB tescilli ürünü olan kayisida hasat sürerken, bu yil 100 bin ton ihracat hedefleniyor. Tarla gününe katilan Vali Hulusi Sahin de, hasat yaparak sezonun kayisi üreticilerine hayirli olmasini diledi.

Malatya'da Kayisi Hasadi Sürüyor, Hedef 750 Milyon Dolarlik Ihracat
‘Günesin altin yumurtasi’ olarak bilinen Malatya kayisisinda su siralar yogun bir hasat süreci yasaniyor. Deprem ile arsin felaketini yasayan Malatyali üreticiler, tüm zorluklara ragmen üretiminden vazgeçmedikleri AB tescilli ürün olan kayisiyi hasada basladi.

Malatya Valisi Hulusi Sahin de her yil oldugu gibi bu yilda temsili hasat programina katilarak kayisi hasadi yapti. Yesilyurt ilçesinde bulunan bir kayisi bahçesinde gerçeklesen hasat programina Vali Sahin’in yani sira Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit ve kayisi üreticileri katildi.

Kayisi hasadinda çalisan mevsimlik isçilerle sohbet eden Vali Sahin, daha sonra temsili olarak bir kayisi agacinda kayisi hasadi gerçeklestirdi. Elle topladiklari kayisilari kasalara dolduran Vali Sahin, daha sonra yaptigi açiklamada geçtigimiz Subat ayinda yasanan asrin felaketinde yaralari sarmaya devam ettiklerini belirterek, “Hayat devam ediyor ve afetin yaralarini sarma açisindan da günesin altin yumurtasi olan kayisinin Malatya için özel bir iyilestirici tarafi var” dedi.

Geçen yil ayni bahçede de hasada katildiklarini ve 100 bin ton ihracata karsilik 500 milyon dolar hedefini açikladiklarini hatirlatan Sahin, “Ne mutlu ki bu rakamlara ulastik. Seneye de 700 milyon dolarlik ihracat hedefliyoruz. Her ne kadar bu yil sadece deprem degil, yine dolu, asiri yagmurlar, don gibi ürünümüze zarar veren afetler oldu. Hedefledigimiz 700 milyon dolar ihracatin Malatya’nin yaralarina merhem olacagi inancimiz var bu yönde” diye konustu.

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan ise Malatya’da ova olarak adlandirilan bölgelerde kayisi hasadinin sürdügünü ve yakin zamanda da yüksek rakimli alanlarda hasada baslanilacagini söyledi.

Bu yil saganak yagmurlar nedeniyle ciddi bir kalite kaybi da yasandigina dikkat çeken Özcan, “Insallah bu yil verimli bir yil, bol gelirli ekonomik olarak kayisi üreticinin yüksek düzeyde memnun oldugu rakamlarla kayisiyi yurt disina pazarlama imkani bulacagiz” seklinde konustu.

Hasat sonrasi natürel, organik ve kükürtlü olarak elde edilen kayisilarin dünyanin dört bir yanina ihraci için yogun bir çalismanin deva ettigini de belirten Özcan, “100 bin ton ihracat ile 750 milyon dolar gelir hedefini ortaya koyduk, buna odaklanarak yolumuza devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA