Tekirdag'da Hububat Hastalik Ve Zararli Kontrolleri Sürüyor

Hasat mevsimi yaklasirken Tekirdag’da hububat hastalik ve zararli kontrolleri sürüyor. Yagislarin ve sicakliklarin dengesizligi ve sebebiyle tahil üretim alanlarinda basta sari ve kahverengi pas olmak üzere mantar hastaliklarinda genel bir artislarin oldugu görüldü.

Tekirdag'da Hububat Hastalik Ve Zararli Kontrolleri Sürüyor
Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan, Tekirdag’da Subat ayi sonuna kadar toplam yagis miktarinin yetersiz olmasi, Nisan ve Mayis aylarinda ise yagislarin araliksiz gitmesi, nem düzeylerinin yüksek degerlerde olmasi, azalan ve artan sicakliklar sebebiyle tahil üretim alanlarinda basta sari ve kahverengi pas olmak üzere mantar hastaliklarinda genel bir artislarin oldugunun görüldügü ifade edildi.

Tarim ve Orman Il ve Ilçe Müdürlükleri teknik ekipleri tarafindan üretim alanlarinda yapilan çalismalarda, hastalik riski altinda bulunan parseller için üreticilere bu hastaliklar konusunda yüz yüze ve düzenli olarak SMS yoluyla bilgilendirilmeler yapiliyor. Üreticilerin kendi tarlalarini periyodik sekilde kontrol etmeleri ve ihtiyaç duyulmasi halinde mücadelede gerekli tüm tedbirleri almalari büyük önem arz ettigi belirtildi.

Konuyla ilgili yapilan açiklamada, "Ilimizde bugday yetistiriciliginin tamami güzlük olarak yagisa dayali sartlarda yapilmaktadir. Son yillarda iklimsel degisimler sebebiyle birçok tarim ürününde yetistiricilik iklim sartlarindaki degisiklikten etkilenmektedir. Özellikle çiçeklenme ve tane doldurma döneminde yüksek sicaklara maruz kalabilmekte ve verimde çesit ve çevre sartlarina bagli olarak farkli oranlarda azalmalar olmaktadir. Tahillarda 2022-2023 üretim yili yagis miktar ve dagilimindaki düzensizlik, sicaklik degerlerindeki degismeler kuraklik ve sicaklik stresiyle mantar hastaliklarinin gelisiminde farkliliga sebep olmaktadir. Iklim degisikliginin sebep oldugu abiyotik (kuraklik, sicaklik stresi ve soguk zarari gibi) ve biyotik stres (mantar hastaliklari ve zararlilar) faktörleri bitki üretiminde verim ve kalite üzerinde olumsuz etkilerini artirmaktadir. Abiyotik ve biyotik stres faktörleri, bitkilerde verimde bitki gelisme dönemi ve stres faktörlerinin derecesine bagli olarak farkli oranlarda kayiplara yol açabilmektedir. Stres etmenlerinin sebep oldugu zarar; bitkinin türüne, tolerans ve adaptasyon yetenegine bagli olarak degisiklik gösterebilmektedir. Ülkemizin farkli bölgelerinde küresel iklim degisikliginin getirdigi problemler bitkilerde dogrudan stres faktörlerini tetiklemektedir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA