Biçak Meraklilari Bu Festivalde Bulusuyor

Yaklasik 700 yillik bir geçmise sahip olan ve maharetli ellerde sekillenerek dünya çapinda bir ün kazanan Bursa Biçagi, Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan 16-17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenecek ‘Biçak Festivali’nde meraklilariyla bulusuyor.

Biçak Meraklilari Bu Festivalde Bulusuyor
Bursa’nin kültürel zenginligini gelecek nesillere en saglikli bir sekilde aktarmak adina önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyüksehir Belediyesi, 700 yillik geçmise sahip Bursa Biçagi’nin da hak ettigi degere kavusabilmesi için kollari sivadi. Geçtigimiz günlerde tarihi biçak, kiliç, kama, hançer ve çaki koleksiyonundan olusan ‘Keskin Miras’ isimli serginin açilisini gerçeklestiren Büyüksehir Belediyesi, simdi de Kurban Bayrami öncesinde renkli bir programa imza atiyor. Kökeni demircilige dayanan ve geleneksel yöntemlerle yasatilarak, maharetli ellerde sekillenen Bursa Biçagi, 16-17-18 Haziran tarihlerinde Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuar Alani’ndaki Bursa Biçak Fuari ve Festivali’yle meraklilariyla bulusacak. Biçak üretimi yapan sektörün öncü isimlerinin tek çati altinda bulusacagi festivalde, 100’den fazla stant kurulacak ve vatandaslar Kurban Bayrami öncesi alisverislerini yapabilecek.

Kent kültüründe biçak izi

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Muradiye Salonu’nda düzenlenen festivalin tanitim toplantisina Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Bursa Biçakçilar Dernegi Baskani Fatih Adlig, Pirge Yesilyayla Kesici Aletler Sirketi sahibi Ömer Pirge ve sektör temsilcileri katildi.

Bursa’nin degerleri olan bir sehir oldugunu söyleyen Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, her olayin, her konunun ve her mekanin bir hikayesi oldugu gibi biçagin da hikayesi var. 1326 yilinda Bursa’nin fethi ile Osmanli’nin ilk baskenti olan Bursa’nin demir islemeciliginin de merkezi oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “93 Harbi’nden sonra Balkan göçmenlerinin getirdikleri yeni tekniklerle de Bursa’da biçakçilik zanaati bir gelenek halini almistir. Bursali yetenekli ustalarin ellerinden çikan biçak, kama ve kiliçlar ile Osmanli ordusunun silah ihtiyaci karsilanmis, Çanakkale ve Kurtulus Savaslari’nda Türk ordusunun kiliç ve kamalari ‘Biçagin suyu biçakçinin namusudur’ yemini ile demire su veren Bursali biçak ustalari tarafindan yapilmistir. Bugün dahi sehrin dört bir yani biçakçilik kültürünün izleriyle doludur” dedi.

Sektörün öncüleri katilacak

Bursa’nin kültürel degerlerini koruyarak, gelecek nesillere aktarmak için yogun çaba harcadiklarini dile getiren Baskan Aktas, “Bu çerçevede dünyaya nam salan Bursa biçakçiliginin ihtisamli tarihini ve taninirligini tekrar kazandirmak adina sergi, yarisma ve fuar gibi etkinliklerin yer aldigi renkli bir festival hazirliyoruz. Biçak konusuna kafayi taktik. Insallah sehirde gerçek manada bir ekonomik degere dönüsmesi için sürdürülebilir etkinliklerle imza atacagiz. 19-22 Mayis tarihlerinde Fransa’da düzenlenen Avrupa’nin en büyük biçak fuarina 8 firmamiz katildi.

Bizler de 16-17-18 Haziran tarihlerinde Merinos Fuar Alani’nda düzenlenecek olan Bursa Biçak Fuari ve Festivali’nde biçak üretimi yapan sektörün öncü isimlerini tek çati altinda bulusturmayi gayeliyoruz. 100’den fazla standin kurulacagi fuarda, vatandaslarimiz kurban öncesi alisverislerini de yapabilecek. Katilimcilar, biçak ustalarinin gösterilerini izleyebilecek, geleneksel yöntemlerle yapilan biçakçilik zanaati hakkinda konunun uzmanlarindan bilgi edinebilecek, biçak firlatma, demir dövme, ahsap biçak yapimi ve biçak bileme gibi 15 farkli atölyeye katilabileceklerdir” diye konustu.

Renkli etkinlikler

Geçen aylarda duyurusu yapilan Biçak Yarismasi’nin büyük ilgi gördügünü anlatan Baskan Aktas, Fransa, Almanya ve Türkiye’nin farkli sehirlerinden gelecek konunun uzmani olan jüri üyeleri tarafindan dereceye girenlerin belirlenecegini ve festivalin açilisinda ilan edilecegini açikladi.

Festivalde, deprem bölgesinden 8 biçak üreticisin de katilimci olarak yer alacagini ve bu firmalarin tüm masraflarinin kendileri tarafindan karsilandigini kaydeden Baskan Aktas, “CZN Burak gibi sürpriz isimlerin de yer alacagi Türkiye’nin bu ilk biçak festivalinde, e-spor turnuvalari gibi heyecan dolu etkinlikler sayesinde ziyaretçilerimizin keyifli anlar yasayacagini umuyorum. Çocuklara ve gençlere biçak mirasini tanitmayi ve onlari eglenceli etkinliklerde bulusturmayi gayeleyen festivalin güzel geçmesini diliyorum. Festival sponsorlarimizdan Pirge Biçakçiliga, Bursa Biçakçilar Dernegi’ne ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Festivale gerçek manada sahip çikilmasi halinde isin ihracat boyutunun daha da artabilecegini belirten Baskan Aktas, Bursa Biçagini daha kiymetli ve daha katma degerli hale getirmek gerektigini ifade etti.

Festivalin yeni tasarimlarin olusturulmasina da altyapi olusturacagini dile getiren Baskan Aktas, “Yeni seylerin üretilmesi, sektörün pastasinin artmasi demektir. Bir makine veya otomotiv sektörü gibi olmayacaktir ama Bursa’nin sembolü olan biçagin daha degerli hale gelmesi önemlidir. Özellikle çocuklarimizin ve gençlerimizin dikkatini çekmesi benim en büyük arzum. Herkes zorunlu olarak evinde veya isyerinde biçak kullaniyor. Tüm vatandaslarimizi Kurban Bayrami öncesinde festivale davet ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA