2 Aylik Bebek Ameliyatla Yasama Tutundu

Denizli’de öksürük ve ates sikayetiyle Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’ne basvuran 2 aylik bebek, 10 bin canli dogumda 4 hastada görülen rahatsizligindan hekimlerin basarili operasyonu sayesinde kurtuldu.

2 Aylik Bebek Ameliyatla Yasama Tutundu


Denizli’de 2 ay önce dünya ya gözlerini açan Yigit Emre Demir, yasadigi öksürük ve ates sikayeti ile Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil klinigine basvurdu. Bebek Demir, hekimler tarafindan zatürre tanisinin konulmasiyla hastaneye yatirildi. Çocuk doktorlari tarafindan yapilan muayenesinde küçük Emre’nin kasiktan nabizlari zayif alindi, kalbinde üfürüm duyuldu ve tansiyonu yüksek ölçüldü. Hastanenin basarili hekimlerinden Prof. Dr. Dolunay Gürses, Dr. Ögr. Üyesi Münevver Yilmaz, Uzm. Dr. Merve Oguz ve Uzm. Dr. Emine Sayin’dan olusan Pamukkale Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji ekibi tarafindan yapilan ekokardiyografisinde ana atardamarinda ciddi düzeyde darlik (aort koarktasyonu) oldugu görüldü.

Zatürre tedavisi tamamlandiktan sonra Pamukkale Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dali baskani Prof. Dr. Ahmet Baltalarli tarafindan ameliyata alinan bebek, basarili geçen ameliyatindan ardindan sagligina kavustu.

“Yaklasik olarak 10 bin canli dogumda 4 hastada görülmektedir”

Prof. Dr. Gürses, hastaligin zamaninda taninmasi ve uygulanacak uygun zamanli girisimim bu tür hastalarda hayat kurtarici oldugunu belirtti ve erken taninin önemini bir kez daha vurguladi. Konu ile ilgili bilgilendirme yapan Prof. Dr. Dolunay Gürses, ’’Aort koarktasyonu, kalpten vücuda temiz kani götüren ana atardamar olan aort damarindaki darlik olusmasidir. Aort koarktasyonu, tüm dogumsal kalp hastaliklarinin yüzde 4 ila 6’sini olusturmakta ve yaklasik olarak 10 bin canli dogumda 4 hastada görülmektedir. Klinik olarak alt ekstremite nabizlari alinamaz. Vücudun alt kisminin dolasimi, ’’kolleteral damarlar’’ denilen ince dallar ile saglanir. Darligin derecesine göre klinikte elde edilen neticeler göre degisebilir. Net tani çocuk kardiyologu tarafindan yapilan muayene ve ekokardiyografi ile konulmaktadir. Taninin gecikmesi halinde hastalarda kalp yetmezliginin yani sira, uzun dönemde kalici hipertansiyon görülebilir” dedi.

Kaynak: İHA