ETÜ'de Iklim Degisikligi Ve Etkileri Konusuldu

Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ), Türkiye Çevre Haftasi etkinlikleri kapsaminda Iklim Degisikligi ve Etkileri konulu panel düzenlendi.

ETÜ'de Iklim Degisikligi Ve Etkileri Konusuldu
ETÜ Sürdürülebilirlik ve Sifir Atik Birimi tarafindan “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temasiyla Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlige Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardimcisi Ali Fatih Yetim, Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Dumlu, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Çevre kirliligine dikkat çekme amaciyla düzenlenen panelin açilis konusmasini yapmak üzere kürsüye çikan Rektör Çakmak, panelin farkindalik olusturmasi bakimdan oldukça önemli oldugunu belirterek: “Dünyadaki en tuhaf varlik nedir diye sorarsaniz benim cevabim insan olacaktir. Çünkü denizleri kirletiyoruz, havayi kirletiyoruz, topraga kirletiyoruz, tabiati kirletiyoruz, atmosferi kirletiyoruz. Simdi de uzayi kirletmeye basladik; bildiginiz üzere uzay çöpü diye bir kavram literatürde epeydir konusuluyor. Kisacasi önce evreni bozuyor ve tahrip ediyoruz sonra da eyvah diyerek bozduklarimizi düzeltmeye çalisiyoruz. Bu hafta dolayisiyla malumunuz oldugu üzere Sayin Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan Hanimefendi’nin bir beyanati oldu. Beyanatinda birkaç cümleyi sizlerle paylasmak istiyorum. “Yeryüzündeki tüm canlilar geride türünün izini birakirken biz insanlar medeniyetimizin izini birakiyoruz. Bizden geriye bir yandan muhtesem mimari yapilar ve sanat eserleri kalacak. Ama diger yandan ise gelecek kusaklara çöp daglari hatta okyanusta atiklardan mütesekkil yedinci bir kita birakmak üzereyiz.” sözleri hepimizin üzerine düsen sorumluluklar oldugunun en güzel ifadelerinden biridir. Inaniyorum ki dünya toplumlari olarak bilinç seviyemiz arttikça düzenin ve dengenin kuruldugu günleri de görecegiz. Bu vesileyle böylesine önemli bir konunun gündeme getirildigi panelimizin düzenlenmesinde emegi geçen Doç. Dr. Nihal Gördes Aydogdu’ya ve panelistlerimize tesekkür ediyorum” diye konustu

Panel Rektör Çakmak’in konusmasinin ardindan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisligi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Ergün Yildiz, Prof. Dr. Alper Nuhoglu, Prof. Dr. Hanefi Bayraktar ve Prof. Dr. Alper Erdem Yilmaz’in katilimcilara iklim degisikligi ve çevre kirliligi hakkinda yaptiklari sunumlarla sona erdi.
Kaynak: İHA