Sanliurfa'da Depremin Izleri Siliniyor

Sanliurfa Valisi Sn. Salih Ayhan, yaklasik 2-3 ay içerisinde kentteki depremin izlerinin tamamen silinecegini söyledi.

Sanliurfa'da Depremin Izleri Siliniyor
Haliliye ilçesine bagli Veysel Karani Mahallesi’nde agir hasarli bir binanin yikim çalismalarini, Vali Yardimcisi Erinç Demir ile birlikte yerinde inceleyen Vali Ayhan, ekiplere gerekli önlemlerin alinmasi konusunda uyarilarda bulundu, vatandaslardan da yikim çalismalari noktasinda biraz daha sabirli olmalarini istedi. Sürecin hukuk çerçevesinde sistematik sekilde devam ettiginin altini çizen Vali Ayhan, “Bazen vatandaslarimizin bu bina agir hasarli ne için hemen yikip kaldirmiyorsunuz diye talepleri, söylemleri ve serzenisleri oluyor ama bu bir hukuki süreçtir. Vatandasimizin binasina böyle bir rapor verildigi zaman vatandas itiraz edebilsin diye bir hak veriliyor ve itiraz süreci isliyor. Ikinci bir ekip ayni raporu tanzim ettigi zaman da yikim süreci baslatiliyor. Yani bir hukuk devletiyiz her seyin bir zamani, süreci ve sistemi vardir. Bu sistem içerisinde süreç yürütülmektedir, vatandaslarimizin bu konuda anlayisi ve bize destekleri önemlidir. 2-3 ay içerisinde Urfa’mizin tamaminda insallah depremin izlerini silmis olacagiz" dedi.

“100’ün üzerinde binanin yikim çalismalari sürüyor”

Il merkezinde 100’ün üzerinde agir hasarli binanin ihalesinin yapilarak yikim çalismalarinin baslatildigini belirten Sanliurfa Valisi Sn. Salih Ayhan, “Yaklasik 2 bine yakin yikik ve yikilmasi gereken binalar vardi. Ilimiz bina stoku olarak Türkiye’nin 10 ili arasindadir, yani yaklasik 400 bin bina ve 800 binin üzerinde de bagimsiz bölüm, konut vardi. Bunlarin her birinin kendi imkânlarimizla, kurumlarimizin teknik personelleriyle sahada taramalari yapildi. Birinci tarama yapildiktan sonra ilanlar yapildi ve ilanlardan sonra itirazlar alindi, onlar degerlendirip hemen hemen 2 ilçemiz hariç tamami oldu. Öncelikle agir hasarli binalarin yikim süreçleri baslamis oldu. Su an il merkezinde 100’ün üzerinde çok katli binanin ihalesi yapilmis olup bunlarin da su an yikim çalismalari gerçeklestiriliyor. Güvenli, kontrollü sekilde binalarin yikilmasi gerekiyor. Çünkü çevrelerinde yerlesim yerleri var, bundan dolayi arkadaslar titiz çalisiyorlar. Köylerimizde ise yaklasik olarak 7 binin üzerinde agir hasarli evler var. Bunlarin da bir kisminin ihalesi gerçeklestirildi.

2 bine yakin bina ve köy evinin ihalesi yapildi, yakinda onlarin da enkazlari kaldirilacak. Peyder pey diger ilçelerinki de yapilmaktadir” seklinde konustu.

“Deprem konutlarinin insaatlari basladi”

Önümüzdeki 3 ay içerisinde il genelinde agir hasarli tüm binalarin, konutlarin ve metruk yapilarin enkazlarinin tamamen kaldirilacagini söyleyen Vali Ayhan, Eyyübiye ve Birecik ilçelerinde yapilan deprem konutlarinin kasim ayina tamamlanacagini ifade etti.

Vali Ayhan, “Devletimiz tarafindan Eyyübiye ve Birecik ilçemizde deprem konutlari insaatlari basladi.

Insallah kasim ayina kadar bunlar bitirilmis olacak. Yaklasik 5 binin üzerinde deprem konutu insaati yapilmaktadir. Yine bununla beraber 3 bine yakin köy konutu planlamasi var ve su anda 917 adetinin ihalesi gerçeklesti. Insallah haftaya da Hilvan ilçemizdeki bazi köylerde temel atmalar gerçeklestirecegiz. Yani depremin yaralarini sariyoruz, hep birlikte sariyoruz. Tüm binalarin durumlari gözden geçirilerek gerekli ödemeler yapildi, can suyu ödemeleri yapildi, tasinma ödemeleri yapildi, esya yardimlari yapildi ve bununla birlikte de agir hasarli binalarin enkazlari kaldiriyor ve buna paralel olarak deprem konutlari ve köy konutlarin da yapim süreci devam ediyor. Bugün de Haliliye ilçemizdeki bir binanin yikim çalismalarini yerinde inceledik, bir ekip 2 günde bir binayi kaldirarak süreçlerini hizli bir sekilde yürütüyorlar. Ben, emegi geçenlere ve vatandaslarimiza sabirlarindan dolayi tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA