'IZBAN Kekosu' Diye Küçümsenen Yazar, Dolandiricilarin Tuzagina Düstü

Izmir’de toplu tasimada kitap okurken bir kadin tarafindan gizlice fotografi çekilip “IZBAN kekosu” diye ayrimci bir dille elestirildikten sonra kitap kurdu oldugu ortaya çikan ve olaydan 5 yil sonra kendi yazdigi kitabi yayinlatan Ali Uçar, dolandiricilarin tuzagina düstü. Iddiaya göre dolandiricilara güvenerek banka hesap bilgilerini paylasan Uçar, çok sayida kisi hayali ürün satin alarak magdur edilince dolandiricilik suçuyla hapse girdi. Ara mahkemede tutuksuz yargilanma karari çikan Uçar, hakkinda yapilan 11 sikayetten daha aklanmaya çalisiyor.

'IZBAN Kekosu' Diye Küçümsenen Yazar, Dolandiricilarin Tuzagina Düstü
Türkiye Ali Uçar’i, Izmir’in toplu ulasim araci IZBAN’da kitap okurken gizlice çekilen fotografi ile tanidi. 2015 yilinda fabrikadaki isinden dönerken IZBAN’da kitap okuyan Uçar, bir kadin tarafindan fotograflanmis, fotografin altina da “Entel olacagim, kiz tavlayacagim diye kendini yirtan IZBAN kekosu, terliklerine bayildim” yazilmisti. Olayin ardindan kitap kurdu oldugu ortaya çikan Uçar, 2020 yilinda kendi yazdigi kitabini yayinlatarak yazarliga adim atmisti. Uçar’in adi bu kez de dolandiricilik suçuyla gündeme geldi. Evlilik hazirliginda oldugu için kredi limitini yükseltmek istedigini ve kendisinden farkli bankalardan hesap açmasini isteyen dolandiricilara güvendigini iddia eden Uçar, dolandiricilik suçuyla 4 ay Sakran Cezaevinde hapis yatti. Ara mahkemeden tutuksuz yargilanma karari çikan genç yazar, hakkinda farkli sehirlerden yapilan 11 sikayetten daha aklanmak için çaba sarf ediyor. Dolandiricilar, özellikle sosyal medya üzerinden ilan yayinlayarak ek gelir ya da hesaplardaki para akisi nedeniyle kredi limitinin yükselmesi vaadinde bulunuyor. Vatandaslara bankalarda hesap açtirip bilgileri kendilerine vermeleri isteniyor. Paravan bir internet sitesi üzerinden sahte ürün ya da poliçe satmaya çalisan dolandiricilar, magdur ettikleri kisilerin hesap bilgilerini paylasarak paralarin bu hesaplara gönderilmesini sagliyor. Hesaba para yatirdiklari halde ortada bir ürün olmadigini anlayan müsteriler ise hesap bilgilerinin sahibi olan magdurlar hakkinda sikayetçi oluyor.

“Süpheli islem bildiriminde bulundum”

Evlilik arifesinde oldugu için paraya ihtiyaci oldugunu belirten Uçar, yasadigi olayi su sözlerle anlatti: “Bir akrabam, güvenilir bazi kisilerin bizim banka kartlarimizi kullanmak istedigini, bu sayede kredi limitlerimizin yükselebilecegini söyledi.

Kendisinin de bir aydir banka kartlarini kullandirdigini, hiçbir sorunla karsilasmadigini ve bu sayede hem bir miktar para kazanip hem de kredi limitinin yükselebilecegini söyledi.

Paraya ihtiyacimin olmasi ve akrabamin bir sorun yasamadigini söylemesi beni cezbetti. 6-7 ayri bankadan hesap açtim, mobil bankacilik sifrelerimi de sahislara verdim ancak benden çok fazla bilgi istedikleri için süphelendim ve 3 gün sonra bankalari arayarak süpheli islem bildiriminde bulundum. Bankalara tek tek giderek hesaplarimi kapatmayi istedim. Bir bankada hesabimi kapatirken hesapta bulunan para önüme konuldu. Ardindan beni kandiran insanlardan biri aradi ve parayi onlara vermem gerektigini söyledi.

‘Kanunsuz bir is yapiyorsaniz beni bulastirmayin’ dedigimde, legal is yaptiklarini söylediler ve bana araba al-sat yaptiklarina dair bir dekont yolladilar. Bu dekontu görünce hesaplarimda bulunan paralari çekerek yanima da bir akrabami alip bu parayi sahislara teslim ettim. Bu isle ilgili bir daha da görüsmek istemedigimi belirttim. Bu insanlar benim gibi sahislardan hesap bilgilerini toplayip bazi sitelerden ürün satiyormus gibi gösteriyormus. Karsiliginda da bizlerin hesap numaralarina para yatirmalari saglaniyormus. Parayi yatirip ürünü alamayan magdur müsteriler de hesap bilgileri bize ait oldugu için onlarla isbirligi yaptigimizi düsünerek bizden sikayetçi oluyor” dedi.



“Iki magdur, mahkemede karsi karsiya geliyor”

Hakkinda toplam 11 sikayet oldugunu söyleyen Uçar, “Ben suçlu degilim. Bunu ispat etmek için bilgi ve belge topluyorum. Kendime bir kurus para almadim ama magdur kisilerin sikayetleri üzerine Aliaga Sakran Cezaevinde 4 ay hapis yattim. Ara mahkemede tutuksuz yargilanma karari çikti. Ancak hala risk altindayim çünkü hakkimda sikayette bulunan pek çok magdur var. Burada hem onlar magdur hem de ben magdurum. Bu sahislar isin hiçbir kisminda görünür olmuyor, biz magdur ediliyoruz. Ben tamamen güven üzerine hesap bilgilerimi vermistim. Tek gayem kredi limitlerimi yükseltip kiz arkadasimla evlenmekti. Çaresiz oldugum bir ana denk geldi ve güvendim. Eger ben bu isin içerisinde olsaydim süpheli islem bildiriminde bulunmazdim. Bu insanlara güvenerek hesap bilgilerini paylasmamak gerekiyormus. Dolandirildiginizi anladiginizda is isten geçmis oluyor. Iki magdur, mahkemede karsi karsiya geliyor. Su anda bu ise beni yönlendiren akrabam da magdur. Onun da hakkinda çesitli sikayetler var” diye konustu.



Yeni dolandiricilik yöntemi

Yeni dolandiricilik yöntemi ile dolandirilan çok sayida kisinin oldugunu ifade eden Avukat Mahmet Harun Elçi, “Özellikle sosyal medya hesabinda kiralik banka hesaplari adi altinda açilan sayfalar mevcut. Açiklamalarinda ‘Bankalarda hesabi bulunanlar iletisime geçebilir. Islemler yan yana ve güvenli olacaktir. Ödeme pesindir. Günlük 2 bin 500-20 bin lira kazanma firsati’ gibi ibareler yer aliyor. Tarafimiza müracaat eden ve nisan arifesinde olan bir müvekkil, sosyal medyada gezindigi esnada kiralik banka hesaplari adi altindaki bir sayfada çok sayida yorum oldugunu görüyor. Hesabi incelediginde legal olduklari zanniyla bu kisilerle iletisime geçtigini bize beyan etti. Yaptigi görüsme sonrasinda kendisinden bir banka hesabi açmasi ve mobil bankacilik sifrelerinin de kendilerine verilmesi istenmis. Tamamen legal islerde kullanilacagi taahhüdü ile ek gelir elde ettirecekleri söylenmis. Bu sayede güven kazanilmis. Müvekkil, banka bilgilerini paylastiktan sonra istemeden bir suç organizasyonunun içinde yer aldigini fark etmis. Suç örgütü tarafindan çok sayida kisi magdur edildigi için hemen hemen her hafta müvekkil hakkinda farkli illerden davalar açiliyor. Müvekkil agir ceza mahkemesinde yargilaniyor” dedi.



Paravan internet sitesinden ürün satiyorlar

Suç örgütlerinin dolandirma yöntemlerini anlatan Elçi, “Müvekkilde önce güven olusturuluyor, daha sonra banka bilgileri temin ediliyor. Bu bilgiler kendilerinin uhdesinde tutuluyor. Bu suç örgütü, bir paravan internet sitesi üzerinden bir meta satma veya sigorta poliçesi hazirlama taahhüdünde bulunuyor. Örnegin aracinizin sigortasini 3 bin liraya yapacakken bu sahislar 2 bin 500 liraya teklif veriyor. Siz de güven duyarak bu site üzerinden sigorta poliçesinin tanzim edilmesini istiyorsunuz. Bu kisiler, aslinda böyle bir yetkileri olmamasina ragmen bir sigorta poliçesi düzenleyerek size gönderiyor. Ancak bu poliçe sahte. Siz 2 bin 500 lira yolladiniz ancak karsiliginda gerçek bir poliçe almadiniz. Para ise iyi niyetli sahislarin hesabina gitti. Bu kötü niyetli sahislar, banka hesap bilgileri ellerinde oldugu için gönderilen bu paralari kendi hesaplarina aktararak piyasaya büyük vurgun yapiyor. Müvekkil gibi iyi niyetle hesap bilgilerini paylasanlara da davalar açiliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA