133 Yillik Konak Halk Egitim Merkezi Oldu

Samsun’un Bafra ilçesinde metruk haldeki 133 yillik konak restore edilerek “Mehmet Yildiz Halk Egitim Merkezi” olarak hizmete açildi.

133 Yillik Konak Halk Egitim Merkezi Oldu
1890 yilinda Efrahim Aga Konagi olarak yapilan ve yüz yili askin bir sürede egitim-ögretim yapilan tarihi bina, is adami Mehmet Yildiz tarafindan restore ettirildi. Restorasyonu yapilarak “Mehmet Yildiz Halk Egitim Merkezi” ismi verilen binanin açilisi ve gelenek yil son sergisi Vali Zülkif Dagli’nin katilimi ile gerçeklestirildi.

Açilista konusan Ilçe Milli Egitim Müdürü Mehmet Ali Katipoglu, "Halk Egitim Merkezi olarak 7’den 70’e her alanda kurslarla hizmet etmekteyiz. Su anda 21 bin 248 kursiyer, 1417 kursumuzda 400 usta ögreticimizle faaliyetlerini yürütmektedir” dedi.

Bafra Kaymakami Cevdet Ertürkmen, “Kültürümüz zaman degirmeni içerisinde, binlerce yillik ögütülen degerlerimizdir. Bu degerlerimiz insana dairdir, dolayisiyla toplum yararinadir. Bu degerlerin günümüzde ortaya çikmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi fevkalade önemlidir ve bunu önemsiyoruz. Bir insanin sagligi, toplum sagligi nasil önemliyse, kültür sagliginin da devam etmesi o derece önemlidir. O yüzden biz bu halk egitim merkezlerimizin bir kültür sagligi merkezi olarak görüyoruz ve degerlendiriyoruz” diye konustu.

Vali Zülkif Dagli ise “3 yil önce biz burayi ziyaretimizde metruk, bakimsiz ve hiç kullanilmaz haldeydi. Kaldi ki bu bina 1890 yilinda Efrahim Aga Konagi olarak yapilmis, ardindan yüz yila askin bir süredir de hep egitime hizmet etmis. Hem Mehmet Bey hem Fehmi Bey ve birçok Bafrali hemserimiz, kardesimiz, büyügümüz bu okuldan mezun olmus. Siz bununla da yetinmiyorsunuz Inegöl’deki egitim kompleksini biz biliyoruz. Ne kadar devasa bir hayir isi ve egitim yuvasi oldugunu. Diger taraftan Sultan Ahmet Camisi’nin çok basarili ve güzel bir sekilde yapildigini ve halkimizin ibadetine tekrar açildigini biliyoruz. 1612 yilinda I. Ahmet tarafindan tamamlanan bu camiyi siz 406 yil sonra hayata kazandirmis oldunuz. Bu manada da size mütesekkirim. Fehmi Bey’e de gerçekten mütesekkiriz. Hem Samsun’da hem Istanbul’da hem Inegöl’de, Türkiye’nin degisik yerlerinde konusunda en büyük sektörü Mehmet Bey ile birlikte temsil ediyorlar ve buraya tekrar geldiginiz için tekrar hos geldiniz diyorum” ifadelerini kullandi.

Halk Egitim Merkezi folklor ekibi tarafindan halk oyunlari ve müzik söleninin ardindan Mehmet Yildiz Halk Egitim Merkezi’nin açilis kurdelesi protokol tarafindan kesildi. Açilis sonrasi kursiyerler tarafindan hazirlanan el emegi, göz nuru ürünler gezildi. Vali Dagli, is adami Mehmet Yildiz ve agabeyi Fehmi Yildiz’a plaket verdi. Ayrica is adamlarina hatira olarak mezuniyet belgelerini takdim etti.

Açilisa Belediye Baskani Hamit Kiliç, Cumhuriyet Bassavcisi Olcay Aksoy, Ilçe Emniyet Müdürü Öner Bahçekapi, Ilçe Jandarma Komutani Fatih Özer, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluslari temsilcileri, daire amirleri ve davetliler katildi.

Kaynak: İHA