Tedavi Edilmeyen Vajinal Mantar Kisirlik Sebebi Olabilir

Kadinlarin en çok yasadigi saglik sorunlarindan olan ve vajinal hastaliklarin basinda gelen mantar hastaligi hakkinda önemli açiklamalarda bulunan Op. Dr. Habibe Radiye Akgün, “Bagisikligin düsük olmasi, beslenme bozukluklari, diyabet, adet düzensizlikleri, hormon ilaçlari, dogum kontrol ilaci ve antibiyotik kullanmak hastaliga sebep olabilmektedir” dedi.

Tedavi Edilmeyen Vajinal Mantar Kisirlik Sebebi Olabilir


Özel Egekent Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Habibe Radiye Akgün, kadinlarin siklikla karsi karsiya kaldigi mantar hücrelerinin sebep oldugu enfeksiyonla ortaya çikan ve kasintiya sebep olan vajina mantari ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Birçok kadinin hayatinin bazi dönemlerinde bu rahatsizligi yasayabildigini söyleyen Op. Dr. Habibe Radiye Akgün, hastaligin dikkate alinmasi gerektigini, tedavi edilmedigi takdirde bu mantarin kisirliga neden olabilecegini söyledi.

Vajinal mantara “candida” adi verilen bir maya hücresinin sebep oldugunu söyleyen Dr. Akgün, bu maya hücresinin her kadinda bulunabilecegini, tek basina problem olmadigini fakat miktarinin artmasinin vajinal PH degerinin degismesi ve floranin bozulmasi durumunda hastaliga neden oldugunu ifade etti.

Vajina ve vulvada olusan vajinal mantarin kasinti ve akintiya sebep oldugunu belirten Op. Dr. Akgün, “Hastaligin diger belirtileri yogun beyaz peynirimsi bir akinti, cinsel iliski sirasinda agri, vajinal hassasiyet ve idrarda yanma olarak siralayabiliriz” dedi.



“Stres de bu vajinal mantari tetikleyebiliyor”

Hastaligina nedenlerine deginen Op. Dr. Habibe Radiye Akgün, stresin günümüzde birçok hastaligi tetikledigi gibi vajinal mantarin da olusumun da etkili oldugunu vurguladi. Gebeligin de hastaligin sebepleri arsinda yer aldigini söyleyen Op. Dr. Akgün, “Bagisikligin düsük olmasi, beslenme bozukluklari, diyabet, adet düzensizlikleri, hormon ilaçlari, dogum kontrol ilaci ve antibiyotik kullanmak hastaliga sebep olabilmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA