Samsun Valisi Dagli'dan 'Sel' Açiklamasi

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, kisa süre içerisinde Samsun merkezde metrekareye 40, Ladik ilçesinde ise 97 kilo yagis düstügünü söyledi.

Samsun Valisi Dagli'dan 'Sel' Açiklamasi
Il Afet ve Acil Durum(AFAD) Koordinasyon Kurulu, Samsun genelinde etkili olan yogun saganak yagislar nedeniyle Samsun Valisi Zülkif Dagli’nin baskanliginda toplandi. Vali Dagli, sehirdeki son durum hakkinda bilgilendirmede bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlügünce yapilan uyari neticesinde 3 Haziran Cumartesi günü itibariyla Samsun’da Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) çalisma gruplari, Samsun Büyüksehir Belediyesi, 17 ilçe kaymakamligi ve 17 ilçe belediyesinin bilgilendirildigini ve teyakkuz haline geçirildigini ifade eden Zülkif Dagli, TAMP 2. Derece Il Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’nun ilk olarak AFAD Il Müdürlügü koordinesinde Il Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde toplandigini ve çalismalarini devam ettirdigini söyledi.



Kent genelindeki koordinasyon ve müdahale çalismalarinin gelen ihbarlar neticesinde Samsun Afet Müdahale Plani çerçevesinde gerçeklestirildigini dile getirerek, 04 Haziran Pazar günü saat 22.00 itibariyla Ladik ilçesi Tüfeklidere Mahallesi’nde köprüde araç içinde mahsur kalan vatandaslarin AFAD ve emniyet ekipleri tarafindan kurtarildigini, birçok noktada yollara sel ile gelen malzemelerin temizlendigini, kanallarin ve menfezlerin açildigini, dalgiç pompalarla su baskini olan yerlere müdahale edildigini, ilk belirlemelere göre Ladik ilçesi Tüfekçidere Mahallesi’nde 32 küçükbas ve 1 büyükbas hayvanin telef oldugunu, 2 araç ve bir römorkun zarar gördügünü açiklayan Vali Dagli, enerji nakil hatlarinda direk yikilmasi nedeniyle meydana gelen kesintilere jeneratör beslemesiyle müdahale edildigini ifade etti.

Bugün sabah saatlerinden itibaren il merkezinde de etkisini artiran saganak yagis nedeniyle teyakkuz halinde olundugunu ve meydana gelen olumsuzluklara gerek vatandaslardan gelen ihbarlar gerekse kamu kurumlari ve belediyelerin tespitleri neticesinden kisa sürede müdahale edildigini belirten Vali Dagli, sabah erken saatlerde Canik, Atakum ve Ilkadim ilçelerinden gelen ihbarlar üzerine yapilan çalismalarla ilgili sorunlarin çözüldügünü ancak yagisin devam ediyor olmasi nedeniyle özellikle araçlarla ilgili hasar ihbarlarinin geldigini, bu istikamette çalisma ve müdahalelerin de araliksiz yürütüldügünü kaydetti.

Ladik, Atakum, Ilkadim, Canik, Tekkeköy ve 19 Mayis ilçelerinde 1 gün süreyle egitim-ögretime ara verildigini açiklayan Dagli, vatandaslara, yagislarin gün boyu artarak devam edecek olmasi beklendiginden özellikle sel riski yüksek olan dere yataklari ve su baskini olan yerlerden uzak durmalari çagrisinda bulundu.

“Merkeze 40, Ladik’e de 97 kilo yagis düstü”

Vali Dagli açiklamasinda ayrica sunlari söyledi:

“Yine teyakkuz halindeyiz. Il merkezine 40 kilo yagis düstü. Ladik’e düsen yagis ise 97 kiloya ulasti. Bugün itibariyle öglene kadar yagislarin devam edecegini, ögleden sonra yavaslayacagini öngörüyoruz. Aksam 21.00 itibariyla yagislarin tekrar devam edecegini tahmin ediyoruz. Hemsehrilerimize duyurmak istiyoruz. Biz burada görevimizin basindayiz. Vatandaslarimiz da kendi tedbirlerini alsinlar.”

Toplantiya ayrica Il Jandarma Komutani Albay Ömer Ersever, Il Emniyet Müdürü Nihat Özen, Il Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Uçarli, Samsun Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Ahmet Bayir ve ilgili kurumlarin temsilcileri de katildi.

Kaynak: İHA