Mantar Deyip Geçmeyin Açiklamasi Ölüme Götürebilir

Kayseri Sehir Hastanesi Yogun Bakim Uzmani Hilal Sipahioglu, yagmurlarin ardindan daglarda ortaya çikan mantarlarin bazilarinin zehirli oldugunu ve yenmesi halinde ölümle sonuçlanabilecegini söyledi.

Mantar Deyip Geçmeyin Açiklamasi Ölüme Götürebilir
Kayseri Sehir Hastanesi Yogun Bakim Uzmani Hilal Sipahioglu, yagmurlarin ardindan daglarda ortaya çikan mantarlarla ilgili uyarilarda bulundu. Bu mantarlarin tecrübeli olunmamasi halinde yenilmesinin tehlikeli oldugunu kaydeden Sipahioglu, “2 çesit mantar türü var. Kültür mantari seralarda yetisen ve herhangi bir saglik sorunu olusturmayan mantarlardir. Diger mantarlar ise yilda 2 kez bahar mevsiminde yagmurlarla birlikte ortaya çikan toplama mantarlar. Dünyada 10 bin çesit mantar bulunmaktadir. Bunlarin da 100 çesidi zehirlidir. Bunlarin zehirli olup olmadigini anlamak için çok tecrübeli olmak gerekir. Bunun için mümkün oldugunca toplama mantarlari tecrübeli degilsek yemememiz gerekir” ifadelerini kullandi.

Türkiye’de zehirli mantarlardan olusan ölüm riskinin 20 civarinda oldugunu hatirlatan Hilal Sipahioglu, “Bir hasta mantar yedikten sonra 3 gün içerisinde normalin disinda bir bulgusu varsa mutlaka mantar yedigini belirterek acil servise basvurmalidir. Öncelikle erken ve geç bulgular ortaya çikabilir. Erken bulgularda en sik olarak bulanti, kusma ve ishal seklinde olur. Ilk 2 saate halüsinasyonlar görebilirler, ates ve nöbet ortaya çikabilir. Geç dönemde 6-24 saatte ise hastalarda genellikle böbrek ve karaciger yetmezligine ilerleyebilir. Bu hastalarda karaciger yetmezligi gelismisse hastalara mutlaka antidotunu veriyoruz ve 48 saat yogun takibe aliyoruz. Antidotla birlikte hastada düzelme olmazsa bu hastalara nakil sansi veriyoruz. Nakil de sadece canli nakil olmak zorundadir. Genellikle mantar zehirlenmeleri ile gelen hastalar ailece yedikleri için bu sansi da kaybediyorlar. Dolayisiyla hastalari nakil yapilacak hastanelere sevk ediyoruz. Burada da baska bir yerden nakil çikmasi gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA