Konya'da 'Iklim Ve Çevre Çalistayi' Yapiliyor

Konya Büyüksehir Belediyesi Koordinasyonunda; Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü, merkez Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyeleri tarafindan “2023 Yili Türkiye Çevre Haftasi Konya Etkinlikleri” dolayisiyla “Iklim ve Çevre Çalistayi” düzenlendi.

Konya'da 'Iklim Ve Çevre Çalistayi' Yapiliyor
Selçuklu Kongre Merkezi’nde baslayan çalistayin açilisinda konusan Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Hülya Sevik, çevre konusunda okullarda çevre bilincini gelistirmek, farkindaligi artirmak, çevrenin korunmasi ve kirliliginin önlenmesiyle ilgili çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Gelecek nesillere daha saglikli yasanabilir bir dünya birakabilme adina çalismaya devam edeceklerini kaydeden Sevik, katkisi olan herkese tesekkür etti.

“Çalistay sonunda kiymetli sonuçlar çikacagina inaniyorum”

Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, “Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan’in baslattigi ve Birlemis Milletlere tasinan iklim degisikligi ve Sifir Atik projelerini biz de Konya olarak öne çikartmaya çalisiyoruz. 2 yil önce burada çok büyük bir Iklim Surasi düzenlendi.

Orada duydugumuz söylemler gerçekten çok ürkütücüydü. Eger adim atmazsak, eger bugün itibariyle bir seyler yapmazsak çok da uzun ömürlü bir dünyaya sahip olamayacagimizi gayet net bir dille bütün dünyaya, ülkemize anlatilmis oldu. Bu çalistay sonunda da kiymetli sonuçlar çikacagina inaniyorum. Insallah hem sehrimizi hem ülkemizi hem de dünyayi kurtaracak adimlara çalistayimizin da katkisi olacagini düsünüyorum” dedi.



“Belediyeler olarak elimizden geleni yapiyoruz”

Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Konya Büyüksehir Belediyesi ile Sifir Atik ve çevre konusunda çalismalar yürüttüklerini ifade ederek, “Belediyeler olarak elimizden geleni yapiyoruz. Tüm çalismalarimiz topragimizin, suyumuzun, ormanlarimizin gelecek nesillere bugün oldugu gibi daha iyi sekilde aktarilmasina yönelik. Insallah bundan sonra da Konya belediyeleri olarak adimizdan söz ettirmeye, çevreyle ilgili çalismalari hep birlikte yürütmeye gayret edecegiz. Bu çalistayin çiktilarini da oldukça önemsiyorum. Bizim gelecek çalismalarimiza vizyonumuza da isik tutacagina inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Amacimiz gelecek nesillerimize daha yasanabilir bir çevre birakabilmek”

Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, belediye olarak basta çevre ve Sifir Atik konularinda birçok çalisma yürüttüklerini vurgulayarak, “Son bir yilda 28 bin 740 ton degerlendirilebilir atigi ülke ekonomimize geri kazandirdik. Belediye hizmet binamiz ve Tropikal Kelebek Bahçemize kurdugumuz GES panelleriyle 1 milyon 726 bin 684 kilowat saat enerji üretimi gerçeklestirdik. Bu sayede 169 bin 123 agacin kesilmesini önlemis olduk. Yine belediyemize bagli kompost üretim tesisinde organik atiklari degerlendirerek bin 60 ton kompost üretimi gerçeklestirdik. Bu atiklari hem dogaya hem ekonomimize kazandirmis olduk. Amacimiz gelecek nesillerimize daha temiz, daha yasanabilir bir çevreyi birakabilmek” diye konustu.



“Konya Büyüksehir Belediyesi olarak üzerimize düsen sorumlulugun farkindayiz”

Konya Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Uzbas da tüm insanligi etkileyen en önemli sorunlardan birisinin küresel iklim degisikligi oldugunu hatirlatarak, “Ülkemizin Paris Iklim Anlasmasina taraf olmasi ve Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi ‘2053 Net Sifir Karbon Emisyon Hedefi ve Yesil Kalkinma Devrimi’ çerçevesinde belirlenen hedeflere ulasmak adina Konya Büyüksehir Belediyesi olarak üzerimize düsen sorumlulugun farkindayiz. Sürdürülebilir bir çevre için iklim degisikligiyle mücadelemizi ve yesil enerji yönetimi konusundaki projelerimizi büyük bir hizla sürdürüyoruz” seklinde konustu.

Bu çerçevede Konya Iklim Degisikligi Eylem Plani çalismalarinin büyük oranda tamamladigini aktaran Uzbas, “Büyüksehir belediyemiz bünyesinde iklim degisikligi ile mücadele çerçevesinde; atik yönetimi, Sifir Atik, yesil enerji, su ve atik su yönetimi, mor sebeke, tarimsal destekler, bisiklet yollari, akilli ulasim, karbon ayak izinin hesaplanmasi ve azaltilmasi, ekolojik koridor, hava kalitesinin iyilestirilmesi ve gürültü bariyerleri gibi birçok alanda önemli çalismalar yapiyoruz. Bugün açilisini yaptigimiz Iklim ve Çevre Çalistayi ile de bu alandaki çalismalarimiza bir yenisini daha eklemis olacagiz” dedi.

Iklim ve çevre konusunda örnek faaliyetleri bulunan il ve ilçe belediyeleri, Konya’daki kamu kurum ve kurulus temsilcileri ile çesitli üniversitelerden akademisyenlerin katildigi çalistayda; iklim degisikligiyle mücadele, Sifir Atik uygulamalari ve enerji verimliligi gibi alanlarda yürütülen uygulamalara deginilecek. “Iklim ve Çevre Çalistayi” 6 Haziran Sali günü sona erecek.
Kaynak: İHA