Içisleri Bakani Yerlikaya Açiklamasi 'Yogun Yagislar Persembe Günü Karadeniz'den Çikacak'

SAMSUN – Samsun’da sel bölgesinde incelemelerde bulunan Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, "AFAD ve Meteorolojiden yapilan uyarilara dikkat edelim. Bugün Samsun’da dikkat, yarin bu uyari Ordu tarafina gidecek ve persembe günü de ön tahminiz insallah bu yogun yagislar Karadeniz’den çikacaktir" dedi.

Içisleri Bakani Yerlikaya Açiklamasi 'Yogun Yagislar Persembe Günü Karadeniz'den Çikacak'
Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, selde 1 kisinin hayatini kaybettigi Samsun’a gelerek incelemelerde bulundu. Ilk olarak Samsun Valiligi’ni ziyaret eden Yerlikaya, daha sonra selin en çok etkiledigi Gülsan Sanayi Sitesi’nde incelemelerde bulundu. Samsun Valisi Zülkif Dagli ve Canik Belediye Baskani Ibrahim Sandikçi, Samsun Büyüksehir Belediyesi bürokratlari ve protokol üyeleriyle birlikte sanayiyi gezen Bakan Yerlikaya, esnafa geçmis olsun dileginde bulundu. Bakan Yerlikaya, selin etkili oldugu Amasya, Samsun, Kastamonu ve Sinop’taki son durum hakkinda bilgi verip, Ordu’ya da "hazir olun" mesaji verdi.

Samsun’daki son duruma iliskin bilgi veren Bakan Yerlikaya, “Samsun’da Gülsan Sanayi Sitesi’ndeyiz. Dün aksamdan itibaren Samsun basta olmak üzere Sinop, Amasya, Kastamonu’da yagmur ve onun pesinden maalesef bazi olumsuzluklar yasandi. Ladik’te Tüfeklidere Mahallesi’nde köprüde bir araç mahsur kaldi. Olay yerine intikal eden arkadaslarimiz mahsur kalanlari kurtardi. Ladik Alaçli Mahallesi’nde sele kapilan bir vatandasimiz ise maalesef hayatini kaybetti. Bugün Samsun’da 5 ilçede egitime ara verildi.

Samsun’a geldim, çünkü Meteoroloji Genel Müdürlügü (MGM) ve Bölge Müdürlügünden turuncu uyari verildi.

Samsunlu kardeslerimizden hassasiyetli olmalarini ve dikkatli olmalarini bekliyorum” dedi.



“Çankiri, Bartin, Karabük, Zonguldak, Bolu ve Düzce’den araç gereçler Sinop’a destek verecek”

Son 24 saatte Türkiye’nin en çok yagis alan ili olan Sinop’a çevre illerden araç ve ekipman destegi verildigini ifade eden Bakan Yerlikaya, “Sinop’la ilgili yogun yagislar neticesinde Ayancik Yeniçam mevkisinde dere tasmasi meydana gelmis, herhangi bir can kaybi ve yaralanma olmamistir. Ayancik’ta Kestanelik köyünde mahsur kalan 8 vatandasimiz güvenli noktaya alinmis, Sinop Ayancik Serifiye köyünde köprü tikanmasi sonucu yolda su taskini meydana gelmis, köprünün alti temizlenmistir. Sinop merkezi ile karayolu ulasimi açik konumdadir. Kapanan köy yollarinin ulasima açilmasi için Sinop Il Özel Idare ve belediye gayret göstermektedir. Çankiri, Bartin, Karabük, Zonguldak, Bolu ve Düzce illerindeki araç ve gereçler arama-kurtarma çalismalarina destek vermek üzere AFAD tarafindan gerekli koordinasyonlari yapilmistir” diye konustu.



“Kastamonu genelinde 38 köy yolu ulasima kapali”

Kastamonu’da 38 köy yolunun kapali olduguna deginen Bakan Yerlikaya, “Kastamonu’da 1,5 gündür yogun yagislar Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerinde ve Inebolu’da etkili olmustur. Can ve mal kaybi olmadigini söylemistik. Bozkurt’ta ulasimda aksama, Çatalzeytin ve Abana ilçelerinde dere tasmasi meydana gelmis, Bozkurt Bayramözü köyünde bir ara sele maruz kalmis, Bayramgazi Köprüsü tedbir amaçli kisa bir süre kapatilip, açilmisti. Su tahliye çalismalari da bitti. Kastamonu genelinde 38 köy yolu ulasima kapali olup, ilçelere ulasim saglayan ana arterlerde bir sikinti bulunmamaktadir” seklinde konustu.



“Amasya’da sele kapilan 1 kisiyi arama çalismalari devam ediyor”

1 kisinin hala kayip oldugu Amasya’da çalismalarin devam ettigini belirten Bakan Yerlikaya, “Amasya’da ayni saatlerde baslayan yogun yagis Amasya-Erzincan Karayolu’nun 20. kilometresinde Kislacik mevkisinde meydana gelen sel nedeniyle karayolu ulasima belli bir süre kapanmistir. Karayollari ekiplerinin çalismalari sonucu trafik tek yönlü açildi. Yarindan itibaren de yol tamamen açilacaktir. Yine Amasya Kislacik’ta piknikte olan 3 vatandasimizin içinde bulundugu araç yagis nedeniyle sele kapilmistir. O araçtan 1 vatandas kurtarilmis, 1 vatandasin cansiz bedenine ulasilmis, 1 vatandasimizi da arama çalismalari devam etmektedir. AFAD Baskani su anda orada. Çalismalari orada takip ediyor” ifadelerini kullandi.

“Yarin Ordu için ‘turuncu’ uyari”

Yagislarin 6 Haziran’dan itibaren Ordu’da etkili olacagina dikkat çeken Içisleri Bakani Yerlikaya, sunlari söyledi:

“Hayatini kaybeden vatandaslara Allah’tan rahmet diliyorum. En kisa zamanda kayip olan vatandasimizin bulunmasini temenni ediyorum. Devlet olarak biz AFAD koordinasyonunda valilerimiz, milletvekillerimiz, belediyelerimiz, bölge müdürlüklerimiz, SASKI’miz özellikle Samsun’da Gülsan’da güzel isler çikardilar. Yaralari sarma bakimindan büyük bir özveri ile hassasiyetle çalismaya devam ediyoruz. Allah tekrarindan korusun. Buradaki Gülsan ve Eski Sanayi Sitelerinde 2 bin esnaf var. Her birine tekrar geçmis olsun diyoruz. AFAD ve MGM’den yapilan uyarilara dikkat edelim. Bugün Samsun’da dikkat, yarin bu uyari Ordu tarafina gidecek ve persembe günü de ön tahminiz insallah bu yogun yagislar Karadeniz’den çikacaktir. Samsun’umuza, Amasya’miza, Sinop’umuza, Kastamonu’muza geçmis olsun diyorum.”
Kaynak: İHA