Sigara Içen Kadinlar Daha Zor Hamile Kaliyor

Prof. Dr. Faruk Buyru hamilelik sürecinde sigaranin olumsuz etkilerine dikkat çekerek, "Önerimiz gebe kalma döneminden itibaren anne adaylarinin, annelerin sigara içmemesi. Her ne kadar gebelik döneminde sigarayi azaltsa da bunun anne karnindaki bebege olumsuz etkileri var" dedi.

Sigara Içen Kadinlar Daha Zor Hamile Kaliyor
Türkiye’de sigara içen kadin sayisi artiyor. Akciger kanseri basta olmak üzere çok sayida hastaliga neden olan sigara, üreme sagligini da olumsuz etkiliyor. Dünyada giderek artan kisirligin bir nedeni de sigara kullanimi. Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Faruk Buyru, sigaranin hem kadin hem de erkek üreme sagligini olumsuz etkiledigini vurguluyor.

Hamilelik sürecinde sigaranin olumsuz etkilerine dikkat çeken Buyru, "Bebekte gelisme geriligi, ani bebek ölümü gibi ciddi riskler sigara içen annelerin bebeklerinde daha sik görülüyor. Bizim önerimiz gebe kalma döneminden itibaren anne adaylarinin, annelerin sigara içmemesi. Her ne kadar gebelik döneminde sigarayi azaltsa da bunun anne karnindaki bebege olumsuz etkileri yine de var. Nikotin damarlarda büzüsmeye yol açabiliyor. Ayni sekilde nikotinin disinda, sigaranin içinde 4 bine yakin toksin var. Bunlar basta karbonmonoksit olmak üzere bebek sagligini olumsuz yönden etkiliyor. Damarlar büzüsüyor, bebege daha az oksijen ve daha az besin gidiyor. Bütün bunlar bebek sagligini olumsuz etkiliyor. Emziren bir annenin nefesinin sigara kokmasinin bile bebege olumsuz etkisi olabiliyor. O nedenle gebelik döneminde, emzirme döneminde hiç sigara içilmemesi daha dogru bir yaklasim olacaktir" ifadelerini kullandi.

Sigara kullaniminin tüp bebek tedavisini de olumsuz etkilediginin altini çizen Buyru, "Kadinin yumurtasi, gebeligin yerlesecegi rahim içi, erkegin spermi. Sigara, erkekte ve kadinda bu üç faktörü de olumsuz etkiliyor. Tüp bebek tedavisine basvuran, tedaviye gereksinim duyan çiftlere ilk önerimiz sigarayi birakmalari oluyor. Bu kadar zahmetli, bu kadar masrafli bir tedaviye baslarken bunu yapmalari önemli. Tedavi sansini yüzde 1-2 arttiracak her türlü faktörün üzerinde dururken, tedaviyi kesin olarak olumsuz etkileyebilecek sigara içmeye devam tedavi yapmanin çok fazla bir anlami olmaz. Çünkü basariyi en bastan azaltmis olarak ise basliyor olacagiz. Çocuk istegi nedeniyle tedavi görecek çiftlerde hem erkegin hem kadinin sigarayi tedaviden en azindan iki üç ay önceden birakmasini öneriyoruz" seklinde konustu.

Sigara ve hamileligin yan yana gelmemesi gerektigini savunan Buyru, "Sigara üreme sagligini olumsuz etkiliyor, damarlari olumsuz etkiliyor, kalp damar hastaliklarinda artisa neden oluyor. Kadinin ya da erkegin sigara içiminde her türlü sistemin, organin damarlarinin olumsuz etkilenmesi söz konusu. Içilen sigara göze giden damari, beyne giden damari bile etkiliyor. Bu kötü aliskanliktan nereden dönülürse kardir mantigiyla bir an önce vazgeçmek yerinde olacaktir" dedi.

Kaynak: İHA