Roma'nin Son Garnizonuna Ilk 5 Ayda 100 Bin Ziyaretçi

Diyarbakir’in Çinar ilçesi yakinlarindaki UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan ve kazi yürütülen Zerzevan Kalesi, ilk 5 ayda 100 bin ziyaretçi agirladi. Yil sonuna kadar 500 bin kisi agirlanmasi beklenirken, ziyaretçi merkezinin tamamlanmasiyla birlikte yilda en az 1 milyon kisinin alana gelmesi hedefleniyor.

Roma'nin Son Garnizonuna Ilk 5 Ayda 100 Bin Ziyaretçi
Zerzevan Kalesi, Çinar ilçesi, Diyarbakir-Mardin karayolu üzerinde yer almaktadir. Roma’nin sinir garnizonu olan 3 bin yillik Zerzevan Kalesi, tarihi Asur Dönemi’ne (MÖ 882-611) kadar gitmektedir. Roma Dönemi’ne MS. 3. yüzyilda Severuslar Dönemi’nde (MS 198-235) asil askeri yerlesim insa edilmis, 639 yilina Islam ordularinin fethine kadar kesintisiz kullanilmistir. Yeni baslayan çalismalar ulusal ve uluslararasi alanda büyük yanki uyandirmis, su anda yerli ve yabanci turistlerin yogun ziyaret ettigi bir ören yeri haline gelmistir. Dünyanin en iyi korunmus askeri yerlesimde dünyada bulunmus son Mithras Tapinagi ortaya çikarildi. Bu yapi, Roma’nin dogu sinirindaki ilk tapinaktir.

Bin 200 metre uzunlugunda, 12-15 metre yüksekliginde surlarla çevrelenmis askeri yerlesimde, kamu yapilarinin bulundugu güney alanda, 21 metre yüksekliginde gözetleme ve savunma kulesi (güney kule), kilise, yönetim binasi, arsenal, kaya sunagi gibi mimari kalintilar yer almaktadir. Kuzeyinde ise cadde-sokaklar ve konutlar takip edilebilmektedir. Konutlarin bulundugu alanda ayni zamanda su sarniçlari, yeralti kilisesi, yeralti siginagi, dünyada bulunmus son, Roma’nin dogu sinirindaki ilk Mithras Tapinagi tespit edilmistir. Surlarin disinda ise yerlesime su saglayan kanallar, sunu çanaklari ve tas ocaklari; nekropol alaninda ise kaya mezarlari ve tonozlu mezarlar dikkati çekmektedir. Zerzevan Kalesi’nde hem yer üstü, hem de büyük bir yer alti sehri bulunmakta.

Zerzevan Kalesi Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun, IHA muhabirine, kalenin dünyanin en iyi korunmus garnizonu oldugunu söyledi.



2014 yilinda kazilarin baslamasiyla birlikte ortaya çikartilan yapilar, eserler dünyanin ilgisini çektigini belirten Doç. Dr. Coskun, “2017 Mithras alanin kesfi, ortaya çikartilan diger yapilar, yeralti ve yerüstü yapilari biranda bütün ilgiyi Zerzevan Kalesi’ne topladi. Bu yil, ziyaretçi sayisi olarak 100 bin rakamina ulastik. Yilsonuna kadar 500 bin kisi gelecek” dedi.



“Günde 20-25 tur otobüsü geliyor”

Su anda ziyaretçi merkezi insa edildigini aktaran Coskun, “Ziyaretçi merkezinin insaatiyla birlikte yilda en az 1 milyon kisi Zerzevan Kalesi’nde olacak. Hem yurtiçi hem de yurtdisinda yogun bir ziyaretçi var. Zerzevan Kalesi bölgenin bütün tur programlarinda var. Ayni zamanda özel programlar yapiliyor. Bazi zamanlar günde 20-25 tur otobüsü geliyor. Zerzevan’a gelen turist, bütün bölge turizmini etkilemekte” diye konustu.

Ziyaretçilerden Devrim Kavak, aslen Mardinli oldugunu, 30 senedir Ankara’da yasadigini kaydetti.

Buraya ziyarete geldigini belirten Kavak, “Burayi sosyal medyadan ve televizyonlardan gördük. Buranin enerjisi çok güzel, çok da hayran kaldik” seklinde konustu.

Ziyaretçilerden Ramazan Dag ise, ilk defa geldiklerini ve çok begendiklerini dile getirdi. Eski tarih oldugunu, kendilerini cezbettigini aktaran Dag, tarihinin bayagi eski olmasina sasirdiklarini belirtti.

Kaynak: İHA