(Özel) Uludag'da Kar Sularinin Eridigi Magarada Ölümüne Macera

Bursali dagcilar Aras Selalesinin gözelerinde ilk kez 4 yil önce kesfedilen 100 metrelik magaraya ikinci kez girdi. Magaradan gelen gürültüye dogru ilerleyen dagcilar eriyen kar sulari ile beslenen selaleyi geçmeye çalisirken adrenalin dolu anlar yasadi.

(Özel) Uludag'da Kar Sularinin Eridigi Magarada Ölümüne Macera
Bursa’da Uludag’in zirvesinin güneyinde yer alan Aras Selalesi gözelerinde 4 sene önce 100 metrelik magara kesfedildi. Uzmanlarin zor sartlarda yaptigi kesif kamera ile görüntülenip ölçümlenerek magaracilik litaratürüne kazandirildi.

Dik bir yamacin kenarinda yaklasik 15 metre yüksekte bulunan magaranin içi uzun yillardir merak konusuydu. Ancak iyi bir kaya tirmanisçisinin tirmanabilecegi kadar yüksekte bulunan magaraya 4 yil sonra yine ayni ekipten Bursali usta dagci Ismet Sentürk girip görüntüledi.

Bu sefer eriyen kar yüzünden suyun çok oldugu magaranin üzerine ipler yardimiyla istasyon kurup tirmanan usta dagcilar azgin akan kar sularina ragmen magaranin içerisine girmeyi basardi. Dar tünelden uzun süre magaranin odalarina dogru ilerleyen dagcilar içeriden gelen ugultu sesine dogru ilerlediklerinde bir süre sonra eriyen kar sulari sebebiyle magara içerisinde olusan azgin akan selale ile karsilasti. 4 sene önce selalenin oldugu alanda genis odalarin oldugunu aktaran dagcilar; suyun debisi ve yüksekligi sebebiyle magara içerisinde daha fazla ilerleyemedi. Magara içerisinde yasanan adrenalin dolu o anlarda usta dagci Sentürk’ün kamerasina anbean yansidi.

Magaranin agzina tepeden hat döseyerek inen ve içerideki soguk suyun etkisiyle biraz zorlandiklarini ifade eden Ismet Sentürk, "Oldukça soguk suda gögüs hizasina kadar suya girilerek gezilen magara, dar ve suyun asindirmasiyla oldukça keskin kayalar içeriyor. Suyun çok oldugu zamanlarda girilmesi mümkün olmayan magara amatörler için tehlikeli olabilir" dedi.

4 sene önceye göre su seviyesinin selalede bir hayli arttigini gözlemlediklerini belirten Sentürk, "Kurak geçen bir dönemin ardindan su seviyesinin bu denli yüksek olmasi çok sevindirici burasi Bursa’nin ayni zamanda içme suyunu karsilayan önemli bir kaynak diye konustu.

Kaynak: İHA