'2023 LGS'de Türkçe Ve Fen Bilimleri Derslerinin Siralamada Etkili Olacagi Öngörülüyor'

Ugur Okullari & Ugur Kurs Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt ve Bölüm Baskanlari Liselere Geçis Sistemi Sinavini degerlendirdi.

'2023 LGS'de Türkçe Ve Fen Bilimleri Derslerinin Siralamada Etkili Olacagi Öngörülüyor'
Milli Egitim Bakanliginin (MEB) uyguladigi, 8. sinif ögrencilerinin girmis oldugu Liselere Geçis Sistemi (LGS) Sinavi, Türkiye genelinde yaklasik 1 milyonu askin ögrencinin katilimiyla gerçeklesti.

Iki oturumdan olusan sinavin birinci oturumu 09.30’da, ikinci oturumu ise 11.30’da basladi.

Sinavin birinci bölümünde ögrencilere 50 soruluk sözel alan testi için 75 dakika süre verilirken, ikinci bölümünde ise 40 soruluk sayisal alan testi için ögrencilere 80 dakika süre tanindi. Sinavda A, B, C ve D olmak üzere 4 farkli kitapçik kullanildi. Ugur Okullari & Ugur Kurs Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt ve Bölüm Baskanlari sinav sonrasi ögrencilerden gelen soru yorumlari üzerinden sorulari degerlendirdi.

Bu yil LGS’de geçen yildan farkli olarak ögrencilerin 8. sinifin ikinci dönem konu ve kazanimlarindan sorumlu tutulmadigini hatirlatan Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt, ‘LGS’nin geneline bakildiginda Türkçe ve Fen Bilimleri derslerinin ögrencinin siralamasini belirleyecegi öngörülmektedir. Türkçe dersindeki sorularin; dogru okuyan, bilgiyi kullanabilen ve dikkat becerisi güçlü ögrencilerin yapabilecegi tarzda oldugu gözlemlenmistir. Sorularin zorluk düzeyi orta ve ortanin üstü olarak belirtilebilir. Fen Bilimleri dersinde sorularin geçen seneye göre zorluk düzeyinin fazla ve çeldiricilerinin daha güçlü oldugu görülmektedir. Kolay ve orta zorlukta soru sayisinin zorlayici sorulara göre daha fazla oldugu belirtilebilir. Görsel içerikli sorular, daha ön planda olup çok dikkatli bir sekilde incelenmesi önem teskil etmektedir’ dedi.

Matematik bransinda görsele dayali sorularin ön plana çiktigini vurgulayan Adil Kurt, ‘Sinavda kazanim odakli ve islem becerisi gerektiren sorularin çok oldugu gözlemlenmistir. Yoruma dayali sorularin az sayida oldugu ve basit düzeyde yorum gerektirdigi tespit edilmistir. Matematik sinavinin geçmis yillara göre kolay bir sinav oldugunu söyleyebiliriz. T.C. Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük sinavindaki sorularin anlam bulanikligi içermeyen, ögrencilerin asina oldugu tarzda sorulardan olustugu görülmekle birlikte zorluk düzeyinin orta oldugu ifade edilebilir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde, okuma anlama sorularinin içerisinde kavram bilgisinin de ölçüldügü görülmektedir. Sinav yogun olarak dikkat gerektiren sorulardan olusmustur. Ingilizce dersinde ise dikkatli okuyan, okudugunu transfer edebilen ve özümseyen ögrencilerin kolaylikla yapabilecegi bir sinav oldugunu söylemek mümkündür’ diye konustu.

LGS Türkçe bölümünde yer alan sorularin her ay MEB tarafindan yayimlanan örnek sorularla, çalisma fasikülü sorulariyla ve geçmis yillardaki LGS sinav sorulariyla benzerlik gösterdigini belirten Türkçe Bölüm Baskani Handan Büke, “Sorular; okuma becerisini ölçme, tablo - grafik yorumlama, metin tahlili üzerinden görsel - grafik yorumlama, sözcük bilgisini ölçme, cümle düzeni kurabilme, sözel mantik yorumlama, yazim - imla kurallarini sorgulama, dilbilgisi kurallarini çözümleme amaciyla hazirlanmistir. Bu yil da sinavin genelinde ögrencinin muhakeme etme, bilgiyi kullanabilme ve akil yürütme becerisini sorgulatan okuma, anlama, yorumlama sorularinin yani sira dil bilgisi ile imla kurallari sorularina yer verilmistir. Görsel ve grafik yorumlama sorulari yogun dikkat gerektiren dogru okuma ve detaylari görebilme becerisini ölçmüstür. Anlam bilgisi sorulari oldukça dikkat gerektiren tarzda ve orta uzunlukta hazirlanmistir. Anahtar ifadelere dikkat çekilmek istendigi görülmüstür. Sorularin dörtte biri ögrencilerin basari siralamasini belirlemede daha seçici ve belirleyici olmustur. Türkçe sorularinin zorluk düzeyi ortanin üstünde olarak degerlendirilebilir” dedi.

LGS sinavinin bilgiyi yorumlayip çikarimda bulunmaya yönelik temel bilgi içeren sorulardan olustugu ifade eden T.C. Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük Bölüm Baskani Burcu Aksoy Sertkahya su degerlendirmelerde bulundu:

“Sinav kapsaminda yer alan 3 ünitenin tamamindan soru sorulmustur. Ilk üniteden 3, ikinci üniteden 4, üçüncü üniteden 3 soru sorulmustur. Birinci ünitede yer alan “Mustafa Kemal’in Fikir Hayati” konusu ile ilgili soru sorulmamistir. Ikinci ünitede yer alan her konudan soru sorulmustur. Üçüncü ünitede sadece Bati Cephesi ile ilgili konudan 3 soru sorulmus, Dogu ve Güney Cepheleri ile Mudanya Ateskes Antlasmasi konulariyla ilgili soru sorulmamistir. Son üniteden yalnizca bir konudan soru sorulmasi dikkat çekmektedir. Bu da sinav sorularinin konulara esit olarak dagitilmadigini göstermektedir.

Sorular incelendiginde paragraflarin MEB örnek sorulari ile benzer uzunlukta oldugu görülmüstür. Paragraflarda alinti metinlere yer verilmistir. Sorularda harita, görsel veya infografik bulunmamaktadir ancak tablo ve semaya dayali iki soru sorulmustur. Neden sonuç iliskisini ve kavram bilgisini sorgulayan sorulara da yer verilmistir. Anlam bulanikligi olusturacak ifadelere ya da çok güçlü çeldiricilere yer verilmemistir.

Orta düzeyde bir sinav oldugu söylenebilir. Neden sonuç iliskisi kurabilen, kavram bilgisine sahip ve bilgiyi yorumlayabilen ögrencilerin çözebilecegi düzeyde bir sinav olmustur.”

2023 LGS’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorulari sinav kapsamindaki konulardan dengeli bir sekilde dagitilmis olup sorumlu olunan her üniteden soru soruldugunu söyleyen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Baskani Muhammed Yasin Bekir, su degerlendirmelerde bulundu:

“Kader Inanci ünitesinden üç soru, Zekât ve Sadaka ünitesinden dört soru, Din ve Hayat ünitesinden ise üç soru sorulmustur.

Sorularin genel olarak okuma, anlama, yorumlama ve çikarim yapma becerilerini ölçtügünü görülmektedir. Sorularin zorluk derecesinin genelde olarak kolay, iki soruda ise ortaya yakin oldugunu tespit edilmistir. Bazi sorularin içerisinde yer alan “tevekkül, zan, fitre, nisap, sadaka-i cariye” gibi temel kavramlar ögrenciyi zorlayabilecek niteliktedir. Ögrencilerin bu kavramlari bilmedigi takdirde sorulari çözerken zorlanacaklarini söyleyebiliriz. Bu sebeple sinavda sorularin çözümünde kavram bilgisi önemli bir etkiye sahip olmustur. Ayni zamanda sorularin hemen hemen hepsinde “asil anlatilmak istenen”, “en kapsamli yargi”, “kesinlikle söylenebilir” gibi ifadeler kullanilarak cevaplar aranmistir. Bu tip sorular sinav yorgunluguyla birlikte ögrencileri hataya sürükleyebilecek baslica soru tipleri arasinda yer almasi sebebiyle sinavin dikkat gerektiren soru tiplerinden hazirlandigini bizlere göstermektedir.”

LGS Ingilizce sorularinin sinav kapsamindaki konulara esit olarak dagildigini kaydeden Ingilizce Bölüm Baskani Serra Erdem, “Sorular genel olarak degerlendirildiginde, akademik yil boyunca MEB tarafindan yayinlanan örnek sorularda yer alan grafik ve tablo ile iliskilendirilmis soru tiplerinin yer almadigi görülmektedir. Sinavda diyalog sorulari agirlikli olarak verilmis ve bu diyaloglara bagli kalarak çikarimlar yapilmasi istenmistir. Cümle yapilari basit ve anlasilir oldugu için geçtigimiz yillarda çikan sorular ile karsilastirdigimizda sorularin çok daha kolay oldugu söylenebilmektedir. Okudugunu anlama becerilerini ölçen ve üst düzey dikkat becerisi gerektirmeyen sorularin soruldugu gözlenmistir. Bir soruda üniteler arasi sarmal soru yapisi kullanilmistir. Soru kökleri kisa, anlasilir ve net olup yine yapi olarak hem olumlu hem de olumsuz soru köklerine de yer verilmistir. Özetle okudugunu yorumlayan ve özümseyen ögrenciler Ingilizce sorularini dikkatle okudugunda rahatlikla cevap verebilecek ve basarili olacaktir” yorumlarinda bulundu.

Matematikte kazanim odakli sorular yogunlukta

Matematik dersinde öne çikan tablo sorularin geçtigimiz yillara göre zorluk derecesi açisindan daha ögrenci yanlisi oldugu ve kazanim odakli sorularin daha fazla yer aldiginin belirten Matematik Bölüm Baskani Pelin Sancaktar su degerlendirmelerde bulundu:

“Sinavda Çarpanlar ve Katlar konusundan üç soru, Üslü Sayilar konusundan dört soru, Köklü Sayilar konusundan dört soru, Veri Analizi konusundan iki soru, Olasilik konusundan iki soru ve Cebirsel Ifadeler konusundan dört soru sorulmustur.

Bu yil LGS’de matematik bölümünde beceri temelli sorulara daha az yer verildigi görülmüstür. Kazanim odakli sorularin yogunlukta oldugu ve islem becerilerinin öne çiktigi sorular daha agirlikli yer almistir. Özellikle Köklü Sayilar ve Üslü Sayilar konularinda islem becerisi ön plana çikmaktadir. Konuya ait temel kurallari ve temel bilgileri dogru isleme dökmek soruda dogru sonuca ulasmak için yeterli olmustur.

Sorulari tek seferde dikkatlice okuyan bir ögrencinin rahatlikla çözebilecegi sorulara yer verildigi görülmüstür. Elbette yorum gerektiren sorular mevcuttur fakat bu yorumlar ulasilmasi zor yorumlar degildir. Sorularda görseller kullanilmis ve geometrik sekillerin alan, çevre veya kenar uzunluklari üzerinden kareköklü sayilar ve cebirsel ifadelerle iliskilendirilecegi tarzda sorular sorulmustur.

Her ay yayinlanan örnek sorulardan farklilik gösteren 20 kadar sorunun sinavda yer aldigi görülmektedir. Örnek sorular ile benzerlik gösteren sorular ise daha çok sorunun içinde farkli ihtimallerin oldugu sorulara yer verilmis olmasidir. Bu ihtimalleri barindiran sorularin ise zorluk düzeyi örnek sorulara göre oldukça düsüktür. Örnek sorularda karsilastigimiz çok kuvvetli çeldiricilerin oldugu soru tipleri sinavda karsimiza çikan siklara konmamistir.”

Fen Bilimleri testini degerlendiren Fen Bilimleri Bölüm Baskani Filiz Polat ise; Bu yil LGS’de, ‘’Mevsimler ve Iklim’’ ünitesinden üç soru, ‘DNA ve Genetik Kod’ ünitesinden sekiz soru, ‘Basinç’ ünitesinde bes soru, ‘Madde ve Endüstri’ ünitesinden dört soru sorulmustur. Sinavda DNA ve Genetik Kod ünitesine agirlik verildigi görülmektedir. Gaz Basinci konusundan soru sorulmamistir. LGS sinavindaki fen bilimleri sorularinin yil içerisinde MEB tarafindan yayinlanan örnek sorulara ve her ünite için hazirlanan il bazli sorulara benzerlik gösterdigini söyleyebiliriz.

Sorular; ögrencilerin ögrendigi bilgiyi kullanma, verileri karsilastirma, kavram bilgisini ölçme, okudugunu anlama ve yorumlama yetenegini gelistirme gibi becerileri ölçmektedir. Ayrica bazi sorularda grafikler ve tablolar kullanilarak analitik düsünme becerisini gelistirme de ölçülmüstür. Bazi sorularda ögrencilerin bilimsel düsünmeleri saglanarak verilen olaylar arasinda baglanti kurmalari istenmistir. Bazi sorularda ise günlük hayatimizdan örneklere yer verilmistir. Bazi sorularda bilimsel deney düzeneklerinin görsellerle anlatildigini görmekteyiz. Bu tarzda hazirlanan sorularda bagimli degisken, bagimsiz degisken ve sabit degiskenin dogru tespit edilmesi sorunun çözümünde oldukça etkili olup dikkat edilmesi gereken bir noktadir. Ayrica bu sorularda ögrencilerin verilen öncüllerdeki islemleri zihinlerinde canlandirmalari gerekmektedir. Paragraflardan olusan sorularin dikkatli okunmasi ve soruda tam olarak ne istendiginin dogru tespit edilmesi ögrencileri dogru cevaba ulastiracaktir. Sinavda ögrencileri zorlayan ve çeldiricisi güçlü olan sorularin da oldugu görülmüstür. Sivi basinci sorulari, gen aktarimi ve mutasyon sorularini bunlara örnek verebiliriz. Sinavda uzun ve asamali sorularin yaninda kisa ve kazanim odakli sorular oldugunu da görmekteyiz. Fen bilimleri sinavinin tamamini degerlendirdigimizde sinavin geçen seneye göre daha zorlayici ve sorularin çözümünün de daha zaman alici oldugunu söyleyebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA