Muradiye Devlet Hastanesine Ilk Kazma Vuruluyor

Bursa’da Sehir Hastanesinin faaliyete baslamasinin ardindan bosaltilan ve birkaç gün önce yikim islemine baslanan Muradiye Devlet Hastanesinin ek binalari, en kisa zamanda ihtisamiyla Memleket Hastanesi olarak yeniden insa edilerek Bursalilara hizmet verecek. 1862 yilinda yapilan ana bina ise yikilmayacak. Tarihi bina restore edilip güçlendirilerek aslina uygun faaliyete devam edecek.

Muradiye Devlet Hastanesine Ilk Kazma Vuruluyor
Muradiye Devlet Hastanesi olarak hizmet veren Memleket Hastanesi, kentin saglik hizmetini karsilamak için Padisah Abdülaziz döneminde atanan Vali Ahmet Vefik Pasa tarafindan 1862 yilindan yaptirildi. O günden bugüne kadar birçok ek hizmet binasi ile Bursalilara hizmet veren hastane, Bursa Sehir Hastanesine tasinmasiyla bosaltildi. Kent merkezindeki hastanenin kapanmamasi için bir çok kez vatandaslar girisimde bulunurken, deprem yönetmeligine uygun olmayan, hizmet alanlariyla yetersiz kalan ek binalar için gereken izinlerin alimiyla yikimina baslandi.

Ilk olarak; ‘T’ seklindeki Memleket Hastanesi için ise gereken restorasyon projeleri tamamlandi. Ek binalarin yikiminin ardindan kisa sürede yapimina baslanacak hastane, 34 bin metrekare hizmet alaniyla Bursalilari agirlayacak. Memleket Hastanesi yaninda bulunan Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi de Acemler’deki Ali Osman Sönmez Hastanesine tasinacak. Burasi da yenileme çalismalarinin ardindan Bursa Devlet Hastanesine bagli olarak hizmet verecek.

Tophane’deki Memleket Hastanesinin Bursa Sehir Hastanesinin açilmasiyla bosaltildigini hatirlatan Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, "Uzun süredir hizmet disiydi. Hizmete alabilmemiz için bazi seyleri yapmamiz gerekiyordu. Depremsellik anlaminda eksikleri vardi. Günümüzün fiziki sartlarina çok uygun degildi. Bu anlamda, tescilli ve tarihi bir bina oldugu için yikip yeniden yapimi da kolay degildi. Bu noktada gereken izinleri ve projelerini hazirlattik. Anitlar Kurulu ile istisareli bir sekilde uzun bir proje dönemi oldu. Artik yapim sürecine geçtik. Ihalelerini tamamladik. Yakin zamanda baslanacak yapim öncesinde, oradaki sonradan eklenti olan ve etrafinda tarihi dokuya ait olmayan her seyi kaldirmamiz gerekiyordu. Yikim ihalesini de tamamladik. Firma yikimla ilgili gerekli çalismayi baslatti. 1 aylik bir sürede yikiminin tamamlanmasini bekliyoruz. Çünkü bina içerisindeki kullanilabilir veya geri dönüsüm malzemelerinin toplanmasi gerekiyor. Onlarin tekrar ekonomiye kazandirilmasi için bu çalismayi yapiyorlar. Kapi, pencere, metal gibi ürünler sökülüp alinacak" dedi.

Memleket Hastanesi’nin ‘T’ seklinde olan binasinin eski ihtisami ve tarihi dokusuna uygun görüntüsüne kavusacagini belirten Fevzi Yavuzyilmaz, "Acil gibi, üst taraftaki ameliyathane bölümü ve poliklinikler gibi eski hastane haricinde bütün alanlar yikilacak. Bu islemler yapilarken, günümüze uygun sekilde de nitelikli oda diye tabir ettigimiz lavabosu ve banyosu içerisinde olan nitelikli hasta odalari bulunacak. Bu biraz zaman alacak bir istir. Ana bina yikilmayacak, güçlendirilecek ve tarihine uygun hizmet verecektir. Bursa Devlet Hastanesi’ni günümüz sartlarina uygun olarak vatandasimizin hizmetine sunmayi hedefliyoruz. 300 yatak civari düsünüyoruz. Projesi ile 1 yildir ugrasiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA