Yunusemre Belediyesi Saglik Hizmetleri Ile Türkiye'ye Örnek Oluyor

Sosyal belediyecilik alaninda adindan sikça söz ettiren Yunusemre Belediyesi, saglik hizmetlerinde de Türkiye’ye örnek oluyor. Saglik hizmetine ulasimda sikinti yasayan vatandaslarin ayagina saglik hizmetini ulastiran Yunusemre Belediyesi vatandasinin sagligi için de yogun çaba gösteriyor.

Yunusemre Belediyesi Saglik Hizmetleri Ile Türkiye'ye Örnek Oluyor
Sehri insa ederken halkinin ihtiyaçlarina da önem veren Yunusemre Belediyesi, saglik hizmeti almakta zorlanan vatandaslarin yardimina kosuyor. Saglik Hizmetleri Merkezi, Engelli Yasam Merkezi, Hasta Nakil Hizmeti, Evde Hasta Bakim Hizmeti, Halk Sagligi ve Egitim Hizmetleri, Aile ve Egitim Danismanligi Hizmeti ve Medikal Malzeme Destegi Hizmetleri ile saglik alaninda çigir açan hizmetlere imza attiklarini belirten Yunusemre Belediye Baskani Dr. Mehmet Çerçi, vatandasin yaninda olmayi öncelik haline getirdiklerini belirtti.

Baskan Çerçi konuyla ilgili yaptigi açiklamada su ifadelere yer verdi:

“Sosyal belediyecilik çalismalarina çok büyük önem veriyoruz. Saglik Isleri Müdürlügümüz araciligi ile saglik hizmetine ulasmada zorluk yasayan vatandasimiza saglik hizmetini ulastiriyoruz. Kendim de bir doktor olarak sagligin önemini en fazla bilenlerden biriyim. Saglik hizmetlerine pozitif ayrimcilik yapiyoruz. Hayata geçirdigimiz saglik hizmetleri merkezimizde bir taraftan vatandasimizin muayeneleri, pansumanlari gerçeklestirilirken bir taraftan da evinden çikamayan vatandaslarimizin ayagina saglik hizmetini ulastiriyoruz. Hayatin içerisinde sagligin bulundugu her alanda var gücümüzle yer aliyoruz. Saglikli Yunusemre için büyük çaba sarf etmeye devam edecegiz.”

Yunusemre Belediyesi Saglik Isleri Müdürlügü araciligi ile hayata geçirilen Saglik Hizmetleri Merkezi, aile sagligi merkezi gibi hizmet veriyor. Merkezde bulunan bir doktor, 4 hemsire ve yardimci saglik personeli ile merkeze basvuran vatandaslarin muayeneleri ve kontrolleri yapilip sagliga kavusmalarina destek olunuyor. Merkezde ayrica gezici saglik ekipleri de bulunuyor. Gezici saglik ekipleri araciligi ile evden çikamayan vatandaslarin ayagina saglik hizmeti götürülüyor. Evden çikamayan vatandaslarin pansumanlari yapiliyor, enjeksiyonlari takilip sondalarinin takibi yapiliyor.

Belediyenin ‘Hasta Nakil Hizmeti’ alaninda ise 3 ayri hizmet veriliyor. Ilk olarak hasta nakil ambulansi ile yatalak durumdaki hastalar için evinden alinip saglik hizmeti alabilmesi için hastanelere ulastirilip muayenelerinin takibi gerçeklestirilip evlerine geri birakiliyor. Engelli Nakil Araci ile ise tekerlekli sandalyede hayatlarini devam ettiren vatandaslarin saglik hizmetlerine ulasimi saglaniyor. Hastaneye ulasim imkani bulunmayan vatandaslar için de müdürlük bünyesinde ulasim hizmeti sunuluyor.

‘Evde Hasta Bakim Hizmeti’ ile engelli, yatalak, kimsesi bulunmayan hasta vatandaslar evinde ziyaret edilerek kisisel bakimlari gerçeklestiriliyor. Kuaför hizmeti ile evden çikma imkani bulunmayan hastalarin saç sakal bakimlari gerçeklestiriliyor. Hasta yataginda dus ve kisisel bakimlari gerçeklestirilen hastalar evlerinde bakim hizmetine kavusuyor.

Yunusemre Belediyesi Saglik Isleri Müdürlügü ayrica vatandaslarinin bilinçlenmesine yönelik egitim hizmetlerine de önem veriyor. Mobil dis tarama araci ile okul çagina gelen çocuklara ulasilirken dis hekimi ve uzman personel tarafindan drama oyunlari ile çocuklara dis egitimi veriliyor, ayrica dis firçasi, dis macunu, kolonya gibi ürünler hediye ediliyor. Ayrica 40-69 yas arasi kadinlar bulunduklari mahallelerden alinip meme ve rahim agzi kanseri konusunda taramalari gerçeklestiriliyor. Ketem taramalarinin ardindan kadinlar, meme ve rahim agzi kanseri konusunda bilinçlendiriliyor.

Medikal malzeme destegi de saglayan belediye tarafindan yatalak hastalar için medikal hasta yatagi temin ediliyor. Ihtiyaç duyan vatandaslara tekerlekli sandalye ve baston da ulastiriliyor. Ayrica yatalak hasta için hasta bezi, bariyer krem, pipetli bardak, kuru sistem saç yikama bonesi, vücut temizleme havlusu desteginde bulunuluyor.

Aile danismanligi ve egitim koçlugu ile Yunusemrelilerin aile içi problemlerinin giderilmesinde danismanlik hizmeti veriliyor. Egitim hayatinda sorunlarla karsilasan ögrencilere de danismanlik hizmeti saglaniyor. Ayrica ögrenme güçlügü yasayan çocuklara da oyun terapisi ile ögrenmelerinin kolaylastirilmasina yönelik çalismalar gerçeklestiriliyor.

Engelsiz yasam merkezinde alaninda uzman 10 ögretmen ile 18 yasini doldurmus olan ve egitim hayatinda yer alamayan down sendromlu ve otistik bireylerin çesitli kurslar ile sabahtan aksama sosyallesmelerine olanak saglaniyor. Bu bireylerin merkezde kisisel bakimlari da gerçeklestiriliyor. Merkez araciligi ile 30 otistik ve down sendromlu birey, sosyallesme imkanina kavusurken aileleri de günlük hayatlari ile ilgilenebiliyor. Saglik Isleri Müdürlügü araciligi ile engel durumu hafif olan bireylerin çalisma hayatina girmelerine de destek olunuyor. Bu bireyler engel durumuna uygun is sartlarinda çalisma imkanina kavusuyor.

Saglik hizmetlerinde çigir açtiklarini belirten Yunusemre Belediyesi Saglik Isleri Müdürü Arzu Yerkazanoglu, kendilerine her konuda destek olan Yunusemre Belediye Baskani Dr. Mehmet Çerçi’ye tesekkür etti. Yerkazanoglu su ifadelere yer verdi:

“Saglik alaninda uzun yillar tecrübeye sahip bir bürokrat olarak Yunusemre Belediye Baskanimiz Sayin Dr. Mehmet Çerçi’ye çok tesekkür ediyorum. Baskanimiz da bir doktor olarak bugüne kadar ne istesek bizi hiç kirmadi. Bir ilçe belediyesi olarak kisitli imkanlara sahip olmamiza ragmen saglik alaninda bu önemli çalismalara imza atmanin gururunu yasiyoruz. Bize ulasmak isteyen vatandaslarimiz, 444 8 211 numarali telefonu arayabilir.”
Kaynak: İHA