Kronik Rahatsizligi Bulunanlara Bayramda Beslenme Uyarisi

Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Anabilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Murat Dogan, Kurban Bayrami’nda tatli, seker, tuz ve kirmizi et tüketiminin artisina dikkat çekerek, diyabet, kolesterol, tansiyon, gut, siroz, kronik böbrek yetmezligi ve koroner arter hastalarini bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri için uyardi.

Kronik Rahatsizligi Bulunanlara Bayramda Beslenme Uyarisi
Yagli etlerde doymus yag asitleri ve kolesterolün daha yüksek oranda bulunduguna isaret eden Doç. Dr. Murat Dogan, “Diyabet, kolesterol, tansiyon, gut, siroz, kronik böbrek yetmezligi ve koroner arter gibi kronik hastaligi olan hastalarimizin, sabahlari mutlaka hafif, bol yesillikli bir kahvalti yapmalarini tavsiye ediyorum. Sofralarda yagsiz kirmizi et tercih etmeliler ve mutlaka sabah ögününden baslayarak ilaçlarini doz atlamadan kullanmalarini önermekteyiz. Et tüketimi normal olarak kisiden kisiye farklilik gösterse de, günde ortalama olarak kilogram bazinda 1 gram protein olarak ele almaktayiz. Bu yüzden asiri et tüketiminden kaçinmak gerekir. Bu süreçte gut hastaligi olan hastalarimizin, mutlaka doktor önerilerinde tavsiye edilen miktarda et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.



Kurban eti ve tuz birlikteligine dikkat

Bayram dolayisiyla asiri tuz tüketimine vurgu yapan Doç. Dr. Dogan, “Doktorumuz tarafindan aksi bir öneri bulunmadigi müddetçe bir çay kasigi yani günde ortalama 5-6 gram tuz tüketimi önerilmektedir. Asiri tuz tüketimi, tansiyon yüksekligi ve kalp yetmezligini alevlendirebilmekte, bu da bayrami güzel geçirmek yerine acil servislere basvurulmasina sebep olabilmektedir. Bu yüzden hasta ve hasta yakinlarimiza israrci olmamak gerekmekte ve diyetleri açisindan tesvik edici olmakta fayda vardir” ifadelerini kullandi.

Kurban etlerinin dinlendirildikten sonra tüketilmesi tavsiyesi

Kurban Bayrami’nda geleneksel olarak kurban eti kesildikten sonra tüketilmesi gibi bir adetin oldugunu dile getiren Doç. Dr. Dogan, sunlari söyledi: “Etlerin 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir. Bu tüketilmelere bagli olarak hastalarimizda hazimsizlik, siskinlik, kabizlik veya ishal gibi sindirim sorunlariyla karsilasmaktayiz. Bu yüzden mide, bagirsak sorunu yasayan hastalarimizin, kesilen kurban etlerini 24 saat dinlendirdikten sonra tüketmelerini önermekteyiz. Bu süreçte kurban eti ve tuz birlikteligine çok dikkat etmek gerekiyor.”

Diyabet hastalarina kritik uyari

Bayram dolayisiyla ikramlarin bol miktarda oldugunu ve hastalarin diyetlerini bozmamalari gerektigini söyleyen Doç. Dr. Dogan, “Diyabet hastalarimizin unlu mamuller, seker, çikolata gibi glisemik indeksi yüksek ürünleri kullanmalari kan sekerlerinde ani dalgalanmalara; halk deyimiyle seker komasina sebebiyet verebilmekte. Bu yüzden diyetlerine mümkün oldukça uymalari önerilmektedir. Mevsim meyveleri ya da süt ve süt ürünleriyle yapilmis tatlilari tüketmelerini önermekteyiz” seklinde konustu.

Doç. Dr. Dogan, özellikle hava sicakliginin arttigi bu günlerde su içmeye özen gösterilmesi yönünde de uyarilarda bulunarak, günde ortalama 8-10 su bardagi su içilmesi gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA