Kadiköy'de Mücevher Vurgunu Yapan Saniklar Yeniden Yargilanacak

Cancri Jewelry, olusturdugu sistem ile iddiaya göre, Türkiye genelinde yaklasik 110 bin kisiyi 250 milyon dolar dolandirarak kayiplara karismisti. Kadiköy subesinde çalisan 2 kisinin ise yüksek kar vaadiyle bir is adamini dolandirdigi iddiasina iliskin verilen karar, dosyanin eksik incelendigi gerekçesiyle bozuldu.

Kadiköy'de Mücevher Vurgunu Yapan Saniklar Yeniden Yargilanacak
Cancri Jewelry, olusturdugu sistem ile iddiaya göre, Türkiye genelinde yaklasik 110 bin kisiyi 250 milyon dolar dolandirarak kayiplara karismisti. Kadiköy Bagdat Caddesi’nde bulunan sube çalisani 2 kisinin de yüksek kar vaadiyle 10 milyon 252 bin TL’ye sattiklari 145 degerli tas sentetik çikmisti. Konu hakkinda sikayetçi olan is adami S.Ö.’nün dolandirildigi iddiasina iliskin 28 Mart 2023’de karar çikmis, mahkeme Sapphire Stone Kuyumculuk San. Tic. Ltd. Sti.’nin yetkili yasal temsilcileri olduklari anlasilan yabanci uyruklu diger sahislarla birlikte istirak iradesiyle hareket ederek toplamda 3 veya daha fazla kisiyle birlikte iddia edilen suçu isledigi anlasilan saniklar S.S. ve K.E.’yi zincirleme sekilde ’nitelikli dolandiricilik’ suçundan 10 yil hapis cezasina çarptirmisti. Saniklar S.S. ve K.E.’yi 199 bin 980 lira adli para cezasina da çarptiran heyet, ayrica tutukluluk hallerinin de devamina karar vermisti. Verilen kararin ardindan sanik avukati, müsteki avukati ve Cumhuriyet Savcisi itiraz etti. Yapilan itiraza iliskin Istinaf Mahkemesi incelemesini tamamlayarak verilen karar bozuldu.

Istinaf Mahkemesi’nce verilen bozma kararinda, saniklarla birlikte hareket ederek suçu islemis olma ihtimalleri bulunan ve haklarinda suç duyurusu bulunan Sapphire Stone Kuyumculuk San. Tic. Ltd. Sti.’nin kurucusu D.P., sirketin temsili yetkilisi R.F. ve O.S. hakkinda Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi dosyasiyla yürütülen ve derdest oldugu anlasilan sorusturma sonucunun beklenilmesi gerektigi kaydedildi. Kararin devaminda ise kamu davasi açilmasi halinde aralarindaki irtibat nedeniyle her iki dava dosyasinin birlestirilmesi gerektigi vurgulandi. Açiklanan kararda, MASAK tarafindan yazilan yaziya verilen cevabi yazida sirketle ilgili “Aklama” suçuna iliskin degerlendirme raporu tanzim edilerek tüm finansal islemlerin de yer aldigi CD ekiyle birlikte Istanbul Anadolu Cumhuriyet Bassavciliginin dosyasina gönderildiginin bildirilmesi karsisinda, alinan sorusturma sonucunun da beklenilmesine, kamu davasi açilmasi halinde dava dosyasinin getirilip incelenmesine, bu dava dosyasi ile birlikte görülmesinin gerektigi kanaatine varilmasi halinde her iki dava dosyasinin birlestirilmesi gerektigi aktarildi. Birlestirilmeye gerek olmadigi kanaatine varilmasi halinde ise bu iki dava dosyasini ilgilendiren Masak Raporu ve elindeki belgeler ile varsa diger delillerin bir örneginin dosya içine konulmasina hükmeden mahkeme, sonucuna göre saniklarin hukuki durumunun tayin ve taktiri gerektigi gözetilmeden yargilamaya devamla eksik kovusturma ile yazili sekilde hüküm kurulmasi gerektigini vurguladi.

Mahkeme kararinda, kanuna aykiri sanik avukati, müsteki avukati ve cumhuriyet savcisinin itirazlari bu yönleriyle yerinde gördü. Diger yönleri incelenemeyen hükmünde bu gerekçeyle bozulmasina ve dosyanin yeniden incelenmesine hükmedilmesi için hükmü verilen mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

Iddianameden

Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, S.S.’nin Sapphire Stone Kuyumculuk San. Tic. Ltd. Sti.’nin Bagdat Caddesi subesi olan Cancri Jewelery isimli magazada satis danismani olarak çalistigi, diger süpheli K.E.’nin ise magaza müdürü olarak görev yaptigi kaydedildi. Degerli tas alim satim isi ile müsterilerine sattiklari tas adedi ve degeri oraninda kurduklari sanal ofis platformunda ekstra para kazandirmayi vaat ettikleri, S.Ö.’nün de kazanç saglama ümidiyle sisteme dahil oldugu ve çesitli zaman dilimlerinde toplamda 10 milyon 252 bin 502 TL verdigi anlatildi. S.Ö. tarafindan satin alinan 145 adet tasin suni ve degerinin 5 USD oldugu belirtildi. Iddianamede, bilisim sistemlerinin kullanilmasi suretiyle dolandiricilik suçunu isledikleri anlasilan S.S. ve K.E. hakkinda "Nitelikli dolandiricilik" suçundan 4 yildan 10 yila kadar hapis cezasi istendi.
Kaynak: İHA