Kadinlarda Menopoz Sonrasi Kemik Erimesi Riski Artiyor

Mugla’nin Marmaris ilçesinde ilk ortopedi dal klinigini açan ve yaklasik 21 yildir saglik hizmeti veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Op. Dr. Mutlu Güngör, kadinlarda menopoz sonrasinda kemik erimesi görülme riskinin arttigini söyledi.

Kadinlarda Menopoz Sonrasi Kemik Erimesi Riski Artiyor


Halk arasinda kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, vücuttaki kemiklerin sertliklerinin azalmasi sonucunda zayif ve kirilabilir hale gelmeleri ile ortaya çikiyor. En sik karsilasilan kemik hastaliklarindan birisi osteoporozun özellikle menopoz sonrasi kadinlarda yüksek risk teskil ettigini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Op. Dr. Mutlu Güngör, konu hakkinda önemli bilgiler verdi. Hastaligin yasla ilgili oldugunu ancak gençlerde de görülebildigini belirten Güngör; "Osteoporoz tanisi konulan insanlar kemik kiriklari açisindan riskli insanlardir. Düsmelere bagli olarak, travma durumunda ya da kendiliginden kemik kiriklari olusabilir. Bunlar yasam kalitesini düsürüyor, ölüme dahi sebep olabiliyor. O yüzden osteoporoz tanisi konulan kisilerin muhakkak uzman bir hekime basvurmasi gerekir. Ayni zamanda hekimin önerecegi diyet degisikligi, egzersiz, spor ve medikal tedavilere de uymalari gerekiyor. Kadinlarda menopoz sonrasinda görülme sikligi artiyor. Erkeklerde de daha az görülmekle birlikte ilerleyen yasla birlikte esitleniyor” dedi.



Kadinlar için belli bir yastan sonra kemik erimesi rahatsizliginin en önemli problemlerden biri oldugunu kaydeden Op. Dr. Mutlu Güngör, bu sinsi hastaliga karsi durabilmek için beslenmeye önem verilmesini özellikle asitli içeceklerden kaçinilarak bol bol süt ve süt ürünleri tüketmesini ve düzenli olarak spor yapmalarini önerdiklerini söyledi.



Bilinçli olmak sart

Her seyde oldugu gibi saglikli bir yasam sürdürebilmek için de kisilerin bilinçli olmasi ve yasina ve durumuna uygun beslenip spor yapmasinin sart oldugunu kaydeden Op. Dr. Güngör, "Sinsi hastaliklardan diyebilecegimiz bu hastaliga karsi bilgili olmak sart. Erkeklerin yani sira menopoza 45-48 yas araliginda giren kadinlarin her hangi bir sikayeti olmaksizin kemik erimesi yönünden hekime gitmelerini tavsiye ediyoruz. Kadinlarda menopozdan 1 yil sonra baslangiç kemik ölçümü yapilmalidir. Belli bir yastan sonra görülebilecegi gibi kisilerde genç yasta kemik erimesi rahatsizligi da görülebilir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA