Imamoglu'ndan CHP'de Degisim Çagrisi

IBB Baskani Ekrem Imamoglu, "Degismek zorundayiz. Parti içi demokrasi vazgeçilmez prensibimiz olmali" diyerek degisim çagrisinda bulundu.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, katildigi bir programda yaptigi konusmada, genel seçimlerde alinan basarisiz sonuca isaret ederek, halkin bekledigi güven ve umut ortaminin olusturulamadigini söyledi.

Toplumun, muhalefetin genelinden bir degisim bekledigini ifade eden Imamoglu, parti içi demokrasinin vazgeçilmez prensipleri olmasi gerektigini ve degisime ihtiyaç oldugunu söyledi.



"Parti içi demokrasi vazgeçilmez prensibimiz olmali"

Seçimlerde alinan basarisiz sonucu degerlendiren IBB Baskani Ekrem Imamoglu, "Muhalefet bilesenleri olarak 21 yillik iktidarin en zayif oldugu bir dönemde hem Meclis hem de Cumhurbaskanligi seçimlerini kaybettik. Vatandasin degisim talebine cevap veremedik. Iktidar degistirecek bir güven ve umut olusturmadik. Bugün içinde oldugumuz tablo sadece bir seçim yenilgisi tablosu degildir. Çaresizlik ve ümitsizlik Türkiye’yi, giderek muhalefetsiz bir otoriterlige dogru sürüklüyor. Dünya örneklerinden biliyoruz ki, muhalefetin etkisiz ve zayif oldugu demokrasiler yasayamaz. Toplum bizden esasli bir degisim bekliyor. Bu degisimi gerçeklestiremezsek ne vatandaslarin beklentisini karsilayabiliriz ne de bulundugumuz mevzileri koruyabiliriz. Daha da kötüsü, uzunca bir süre toplumsal muhalefetin degisim arzusunu ve umudunu kolay kolay yeniden harekete geçiremeyiz. Bu tablo devam ederse önümüzdeki yerel seçimlerde de basarili sansi kalmaz. Türkiye muhalefetini buradan çikarmak, CHP’nin gösterecegi kararli degisim iradesine baglidir. Bir bütün olarak kendimizi, partimizi, muhalefeti yeniden insa etmemiz en acil ve en hayati ihtiyaçtir. Sadece vitrinimizi ve söylemimizi degistirmek yetmez. Ideolojik politik hattimizi sosyal demokrasinin evrensel ilkeleriyle, toplumun bugünkü özgürlük, adalet ve esitlik talepleriyle ve zamanin ihtiyaçlariyla güncellemeliyiz. CHP’yi topluma açarak örgütümüzü gençlestirmeliyiz. Parti içi demokrasi vazgeçilmez prensibimiz olmali" dedi.



"Degismek zorundayiz"

Imamoglu konusmasinin devaminda, "Degisime direndigimiz her dakika toplumla aramizdaki mesafe açiliyor. Muhalefette yasanacak yenilenme yeni bir ittifak mimarisinin kurulmasinin da anahtaridir. Toplum muhalefetin genelinden bir yenilenme ve dönüsüm beklemektedir. Yeni ittifaklarin toplumda güven tazelemesi ve iktidar umudunu diri ve enerjik tutmasi bir zarurettir. Degisemeyen ve dönüsemeyen bir muhalefet iktidari da degistiremez. Ülkeye demokrasiyi getirebilmek için önce kendimizi degistirmeliyiz. Tarih geçen yüzyilda CHP’ye Türkiye’nin modern ve güçlü bir devlet olmasina öncülük etme rolü yüklemisti. Zaman simdi bize toplum eliyle daha güçlü bir demokrasi insa etme sorumlulugu yüklüyor. Bu görevden kaçamayiz, kaçmayacagiz" ifadelerini kullandi.

“Benim sundugum yöntemin içinde bir adaylik ilani yok”

IBB Baskani Ekrem Imamoglu programin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Imamoglu sürekli gündeme gelen CHP Genel Baskanligi için aday olup olmayacagi sorusuna, “CHP genel baskanligina aday olmak gibi kavram asla konusulmadi, geçmedi. Bu sürece dair yaptigim sohbetlerde kendime bir makam biçmedim. Benim su an da sundugum yöntemin içinde bir adaylik ilani yok. Tatmin oldugum bir zaman dilimi henüz yasamadim” seklinde yanit verdi.

Basin mensubunun bir sorusunu yanitsiz birakti

Bir basin mensubunun, “Sizden bu genel baskan degismeli ifadesini duymuyoruz. Degisim talebinize genel baskanlik dahil mi? Siz bir siyasi partinin genel baskani olsaniz kaç genel seçim kaybettiginizde birakirsiniz?” seklindeki sorusuna ise Imamoglu, “Ben degimle ilgili fikrim farkli. Degisimin makul bir biçimde kavgasiz, gürültüsüz, sancisiz olabilecegine olan bir inancim var. Bu benim aile kültürümden geliyor. Karadenizli ailelerde de degisim biraz sancilidir. Kolay kolay makam, mevki ya da bir mülk, sahiplik devredilmez ama Allah nasip etti benim babam 21 yasinda isi devretti. Ben sorumlulugu genç yasta yasadim gördüm. Konumlanmayi ve konumlandirmayi marifetli bir sekilde basaracak bir kisilige sahibim. Bu baglamda benim hala idealim ve hayalim Sayin Genel Baskanimizin hem partiyle ilgili degisimin, hem kurultaydaki gerekiyorsa makamdaki degisimlerin sancisiz bir sekilde yürütülebilecegini ispat etmesidir. Bahsettiginiz sancili degisimlerin yerine sancisiz degisimler partide muvaffakiyet elde ederse iste o gün itibariyle biz kazanan bir parti kazanan bir muhalefet olma yolunda emin adimlarla ilerleriz. Biraz igneli bir soru olsa da, kisisel seçimlerim itibariyle kaybetme deneyimim olmadigi için sorunuza cevap veremeyecegim” cevabini verdi.

Imamoglu, “Sizin bu degisim arayisinizda IYI Parti ve Yesil Sol Parti ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?” sorusuna, “Ben IYI Parti’yi çok önemsiyorum çünkü 2019 seçimleri Cumhuriyet Halk Partisi, IYI Parti Ittifakiyla Istanbul’da kazanilmistir. Karsimizda da AK Parti ve MHP ittifaki vardi ama ittifakin insasi tarifimden sadece IYI Parti degil elbette muhalefetin unsurlarini tarifliyorum. Bu siyasi partiler ya da toplumsal ittifaklar da bu isin içine eklenebilir. Muhalefetin insasindan kastim su. Eger bugün ittifakin mevcut unsurlari 2019’da ya da 2023 seçimindeki mevcut unsurlari ittifaka dair olumsuz tarifler yapiyorlarsa, olumsuz bir takim tanimlamalar yapiyorlarsa iste tam da bu bizim sorumlulugumuz. Çünkü biz ittifaki domine eden ve liderlik eden bir partiyken bugün bu ittifak unsurlarinin bu ittifak sürecinden çekilmelerini anlamak, kavramak varsa bir sorun çözmek, süreci bile degisim sürecinin bir parçasidir. Ben bunu önemsedigim için basindan beri bunu dile getiriyorum. Bizim su anda partimiz olarak ortaya koydugumuz iki husus var. Bir tanesi MYK degisimi ikincisi de kurultay takvimi. Bu asla benim degisimle ilgili tarifledigim sürecin yüzde 5’i bile degil, 3’ü bile degil. Bu baglamda su andaki muhalefet bilesenlerinin her birisinin mevcut durumunu çok üst seviyede önemsiyorum. Bunu Istanbul ve Türkiye odaginda takip ediyorum. Su anda kendi yorumlarini ya da kurultaylarinda yapacaklari açiklamalara dair yorum yapmam mümkün degil, hadsizlik olur. Sonrasinda da hem degisim sürecine dair tutumumla birlikte hem Istanbul hem Türkiye’nin bütün yerel seçim sürecine sunabilecekleri katkilar prensibiyle takip etmeye ve diyalog olusturulmasi yönünde de partimi zorlamaya devam edecegim” yanitini verdi.

“Partiyi terk etmek gibi bir durumum söz konusu degil”

Imamoglu, “CHP’de bahsettiginiz degisim yasanmazsa ne yapacaksiniz?” sorusunu, “Partimin bana verdigi görevi yapamamis olsam, basarisiz olsam, bir seçimi kaybetmis olsam bu dediginizi yaparim. Ben seçim kaybetmedim, partimin bana verdigi görevi kötü yapmadim, hatta genel baskana olan sorumluluklarim konusunda kötü bir görev yapma deneyimi yasatmadim. Ya da ayni sekilde IBB bünyesinde kamu malina zarar vermedim. Bu kadar büyük bir mekanizmayi yönetirken elbette hatalarimiz olabilir ama hiçbir zaman yüz kizartici bir sürecin içerisinde olmadim. Bunlari yapmayan bir kisi olarak benim partiyi terk etmek gibi bir durumum söz konusu degil, bunu yapanlar varsa onlar düsünsün benim öyle bir derdim yok” seklinde yanitladi.

“Seçim kaybettikten sonra görev birakilmali mi?”

Imamoglu’nun kendisine yöneltilen, “Bir parti lideri seçimi kaybedince görevi birakmasi gerekiyor mu? Su andaki CHP lideri ile seçimi kazanmak mümkün mü?” sorusuna da, “Seçim kaybettikten sonra görev birakilmali mi? Aslinda bu da degisim mottosunun içindeki önemli seylerden biri. Demokratik bir toplum arzunuz var ise, net bir süreç tariflemek zorundayiz. Düzenlemeye ihtiyaç oldugunu düsünüyorum. Mülk edinme gibi bir seye kayiyor. Bu da degisim gerektiren bir husustur. Mesele kisi degil, gelecege dair tarife muhtaciz” diyerek net bir cevap vermekten kaçindigi görüldü.

Kaynak: İHA