Eskisehir'de Tarla Günü'nde Çiftçiler Bilgilendi

Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügünce (TAGEM) Eskisehir’de Tarla Günü etkinligi düzenlenirken, gelen çiftçiler bilgilendirildi.

Eskisehir'de Tarla Günü'nde Çiftçiler Bilgilendi
Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügünce, Eskisehir’de bulunan Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü’nde Tarla Günü etkinligi düzenledi.

Etkinlige yetkililer, Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi (BEBKA) Genel Sekreteri Zeki Durak ve çok sayida çiftçi katildi.

Programda, Enstitü tarafindan gelistirilen tohum çesitlerin tanitimi ve Yerel Tohum Hazirlama ve Muhafaza Tesisi" açilisi gerçeklestirildi.

Saat 10.00’da baslayan etkinlikte çiftçiler yapilan konusmalarla bilgilendi. Daha sonra hizmete alinan araçlarin ve ata tohumlarin temizlenmesine imkan saglayan merkezin açilisi gerçeklestirildi.



"Temizleme ve muhafaza deposu olarak burayi açtik”

Eskisehir Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nde görevli Dr. Savas Belen günün anlam ve önemine dair, “Projemizin yapilis amaci ata tohumlarinin toplanilmasi, onlarin tekrar karakterizasyonunun yapilmasi, özelliklerinin bilinmesi ve çogaltilip tekrar çift yapilandirilmasi. O esnada da bizim bu tesisimizde de tohumlarin temizlenip tekrar hazirlanip çogaltilip, buralarda çiftçimize vermek üzere saklanmasi amaciyla yapilmis bulunuyoruz. Bugün bir ‘Tarla günü’ için açilis gerçeklesti. Bir parsel biçerdöverimiz alindi, onun için açilis gerçeklesti. En sonunda burasi ata tohumlarinin temizleme ve muhafaza deposu olarak burayi açtik” dedi.



"Tarlalarini ekerek ürünleri gelistirebilecek"

Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Zeki Durak ise yapilan ve destek verilen projeler ile bunlarin yararlari hakkinda söyle konustu;

“Bugün burada ajansimizin destekleri ile hayata geçen çok önemli bir projenin açilisini gerçeklestirdik. Bu projede özellikle bölgemizde yetisen yerel çesitler burada alindi. Temizlenerek saflastirilmasi, karakterize ederek tekrardan çiftçimize verilecek bir mekanizma üzerine gerçeklesen bir proje. Burada yapmis oldugumuz bu proje çerçevesinde de Geçit Kusagi tarimsal arastirma enstitüsü toplamis oldugu tohumlari görmüs oldugunuz gibi hem temizliyor, elekten geçiriyor ve bunlari saflastirarak çiftçimize veriyor. Bu proje çerçevesinde öncelikle ata tohumlarimiz ve çesitliligimiz kurulacak. Ayriyeten bu proje çerçevesinde ajans olarak söyle bir talebimiz olmus, 10 yil boyunca çiftçilerimiz ata tohumlarini temizlenmis ve saf bir sekilde alabilecek. Tarlalarini ekerek ürünleri gelistirebilecek. Bu sekilde hem çesitlerimiz kurulacak hem çiftçilerimiz uygun zamanlara göre uygun çesitleri ekerek en yüksek verimi saglamis olacak hem de bölgenin kirsal kalkinmasina yönelik önemli bir proje hayata geçmis olacak. Insallah bu destegin bölgemize ve ülkemize hayirli olmasini temenni ediyorum. Bugün bölgemizdeki birçok kisinin katildigi Geçit Kusagi Arastirma Dernegimiz özellikle Eskisehir, Bilecik, Bursa ve Kütahya gibi illeri de ayni zamanda hizmet etmekte. Buradaki çiftçilerimizde bu enstitülerden oldukça faydalanmaktadir. Bu destek Kalkinma Ajansi olarak buraya vermis oldugumuz altinci destegimiz, buradaki hem enerji sistemleri hem de tohum ayiklama tesisleri gibi birçok projede destek olduk. Bu destekler çerçevesinde istifade eden çiftçilerimiz bugün burada bu mutlulugu paylasmak için geldiler. Güzel bir kalabalik oldu, güzel bir katilim oldu, insallah burada yine yeni çesitleri ve yeni çesitlerde neyin ekilebilir oldugunu ögrenerek bunlari uygulamaya baslayacaklar. Önümüzdeki sezonda insallah verimlilikleri ve kaliteleri artirarak katma degeri yüksek ürünler üretme iyi hedeflenmis olacagiz.”
Kaynak: İHA