Elazig Belediyesi Jeotermal Sera Sahasinda Topraksiz Tarima Basladi

Elazig Belediyesi tarafindan Cip mesire alani içerisindeki jeotermal sera sahasinda yapimi devam eden ve yillik 20 milyon fideyle birlikte 90 ton domates üretilmesi hedeflenen sera projesinin tamamlanan ilk etap kisminda topraksiz tarimla sebze üretimine geçildi.

Elazig Belediyesi Jeotermal Sera Sahasinda Topraksiz Tarima Basladi
Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari’nin istihdam ve kalkinmaya yönelik projeleri arasinda yer alan ve Cip Köyü Jeotermal Sera Sahasinda 15 bin metrekarelik alan üzerinde yapimi tamamlanan sera projesinin ilk etap çalismalari hizli bir sekilde tamamlanarak fide ve topraksiz tarima hazir duruma getirildi.

900 metrekare kullanim alanina sahip iki katli idari bina ve torf deposunun yer aldigi 3 dönümü topraksiz tarim ve 7 dönümü fidelik olmak üzere 10 dönümlük kapali alana sahip Jeotermal Sera Alani’nin; çelik konstrüksiyon, polikarbon kaplama, havalandirma sistemi, sineklik sistemi, isi perdesi çalismalari, yürüyüs yollari, drenaj sistemi ve naylonlama çalismalari da hizli bir sekilde tamamlanarak kullanima hazir duruma getirildi.



’’Ikinci etap çalismalarina yakin zamanda baslanacak"

Sehrin yarinlarina hizmet edecek projeleri sirasiyla hayata geçirdiklerini aktaran Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari, özellikle istihdam ve turizm açisindan önem arzeden jeotermal sera çalismalarinin Elazig için çok degerli oldugunu kaydetti.

Serifogullari 15 bin metrekarelik alan üzerinde sürdürülen sera projesi ilk etap çalismalarinin hizli bir çalismanin neticesinde tamamlandigini ve topraksiz tarimla sebze üretimine hazir hale getirildigini söyledi.



“Ikinci sondaj kuyusundaki çalismalar tamamlandi”

MTA Genel Müdürlügü ile yapilan protokol dogrultusunda 2 bin metreden çikarilan ve il turizmine büyük katki saglayacak termal su kaynaginin degerlendirilmesi dogrultusunda hayata geçirilen proje ile her yil ortalama 20 milyon fide ve 90 ton domates üretmeyi hedeflediklerini kaydeden Baskan Serifogullari, ilk üretimdeki fidelerin dörtte birini ise vatandaslara ücretsiz dagitacaklarini kaydetti.

Ayrica MTA ile yapilan 2. protokol çerçevesinde ise yaklasik maliyeti 20 milyon lira olan 2. kuyu çalismasinin da tamamlandigini açiklayan Baskan Serifogullari, bu kuyunun da yine reenjeksiyon kuyusu olarak kullanilacagini aktardi. Projenin devami olan ikinci etap çalismalarina ise 2023 yili içerisinde baslayacaklarini kaydeden Baskan Serifogullari, ikinci etapta da 30 bin metrekarelik yeni bir sera alani daha olusturarak hem istihdama hem de ekonomiye katki sunacaklarini ifade etti.

Kaynak: İHA