Batman'da Ekonomik Kazanci Yüksek Olan Kozada Hasat Basladi

Batman’in Sason ilçesinde besicilere büyük ekonomik kazanç saglayan ipek böceklerinin, koza örme islemini tamamlamasiyla hasat basladi.

Batman'da Ekonomik Kazanci Yüksek Olan Kozada Hasat Basladi
Batman’da 2010 yilinda tütüne alternatif olarak Sason ilçesine bagli Karsiyaka Mahallesi’nde iki aile tarafindan baslanan ipek böcegi yetistiriciligi, her geçen gün yayginlasarak bu yil ilçede 150 aileye geçim kaynagi oldu.

Ipekböcegi besiciligi yaparak geçimini saglayan besici Gülçin Akin, 35 günlük ipekböcegi besim isinin ardindan koza hasadina basladiklarini belirtti.

Akin, “Ilk olarak çok ufak boyuta olan ipek böceklerini besledik. Önce ufak dut yapragiyla besledik. Daha sonra onlar büyüdükçe yemlerini de büyüttük. Simdi büyüyerek koza örme isini bitirdigi için toplamaya basladik” dedi.

Daha önce eski yillarda koza isinin ilçede yapildigi ancak zamanla unutulan bir meslek haline geldigini belirten besicilerden Zümrette Akin, ”Su anda örme isini bitiren kozalari toplamaya basladik. Daha önce böcek seklindeydi. Onlari besleyerek büyüttük. Örme isini bitirdi toplamaya basladik” dedi.



“Ilçede 150 aileye geçim kaynagi oluyor”

Ipekböcegi yetistiriciliginin çok karli bir is oldugunu söyleyen Hanifi Yildirim, Sason’da su an 150 aileye geçim kaynagi oldugunu kaydetti.

Ipekböceklerinin beslenme isi ilk olarak koza birliginden larvalari almakla basladigini aktaran Yildirim, "Larvalari dut yapraklarini kiyarak beslemeye basliyoruz. Bu islem yaklasik bir hafta sürüyor. Daha sonra ipek böcekleri büyüdükçe yapraklarin boyutunu da büyüterek besliyoruz. 3 haftalik bir sürenin ardindan ipek böceklerinin uyku evreleri basliyor. Uyku dönemine dikkat etmek gerekiyor. Uyku dönemi takip edilirse daha iyi verim elde etmek mümkündür. Ilk uyku evresinin ardindan dut yapraklarini dallariyla birlikte veriyoruz. Son uyku evresinin ardindan da ipek böceklerine mese yapraklari veriyoruz. Ipek böcekleri örmeye baslayarak kozalari tamamliyor. Ipek böceginin örme isi bittikten sonra kozalari toplayarak koza birligine satisa gönderiyoruz. Koza isi çok karli bir is. 5 kisilik bir aile yeterli dut agaçlari varsa 45 günlük bir süre içerisinde yaklasik 50 ile 60 bin lira gibi bir gelir elde edebilir. Biz bu yil kozanin bir kilogramini 300 ile 400 liradan satisa sunmayi hedefliyoruz. Bu yilki fiyatlar bakanlik açikliyor. Bu zamanda bu para çok iyi, aileler bu para ile rahatlikla geçimlerini saglayabilir” diye konustu.



“Türkiye’de 50 ilde koza üretimi yapiliyor”

Ipekböcekçiliginin her geçen yil daha da yayginlastigini söyleyen Bursa Koza Tarim Satis Kooperatifleri Birligi Bilecik Koza Birlik Müdürü Ahmet Genç, koza birlik olarak ortalama Türkiye’de 50 ilde üretimi yaptiklari bilgisini paylasti.

Türkiye’de yaklasik 50 ilde koza üretimi yapilmakta oldugunu ifade eden Genç, "Bu illerimizden biride Batmandir. Sason ilçesi de üretim yapan yerlerimizden biri, Sason ilçesinde üreticilerimiz yeni koza heyecani yasamaya basladi.

Çünkü koza ile henüz yeni tanisiyorlar. Üretim yapanlarin arasinda yeni liseyi bitiren gençlerimiz oldugu gibi illeri yasta olan büyüklerimiz de var. Her yasta herkesin yapabilecegi bir istir. Her geçen yil bu ilçede koza isini daha da yayginlastirmayi hedefliyoruz. Önümüzdeki yillarda üretimin bu bölgede yayginlasacagina inaniyorum” dedi.

Kaynak: İHA