Bakan Simsek Açiklamasi 'Güven, Ancak Kurala Göre Politikalar Uygulanarak Temin Edilebilir'

Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, piyasada öngörülebilirligin güven ile saglanabilecegini hatirlatarak, “Güven, ancak kurala göre politikalar uygulanarak temin edilebilir” dedi.

Bakan Simsek Açiklamasi 'Güven, Ancak Kurala Göre Politikalar Uygulanarak Temin Edilebilir'
Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, Merkez Bankasi’nin faizi yüzde 15’e çikarmasini sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimla degerlendirdi.

Simsek açiklamasinda, Türkiye Yüzyili’nin temel felsefesinin istikrar, güven ve sürdürebilirlik kavrami ile somutlastigini savunarak, “Önümüzdeki dönemde izleyecegimiz ekonomi politikamiz da bu kavramlar ekseninde sekillenecek, 85 milyon vatandasimizin ve gelecek nesillerimizin huzur ve güven içinde daha müreffeh yasamasini saglamayi, bireylerin ve bir bütün olarak toplumun mutluluga ulasmasina imkan taniyacak ekonomik çevreyi insa etmeyi temel vizyon edinecektir” dedi.



“Güven, ancak kurala göre politikalar uygulanarak temin edilebilir”

Simsek, refah ve kalkinma için sürdürülebilir büyümenin vazgeçilmez önsarti oldugunu belirterek, “Sürdürülebilir büyüme bir yandan yatirimlar ve istihdam artisi diger yandan da verimlilik artisi ile saglanir. Yatirim ve istihdam kararlari için en önemli belirleyici etken öngörülebilirliktir. Finansman sartlari çok elverisli de olsa, karlilik çok cazip de görünse öngörülebilirlik olmadan kalici yatirim ve istihdam artisi saglamak mümkün degildir. Öngörülebilirligi saglayacak olan ise güvendir. Güven, ancak kurala göre politikalar uygulanarak temin edilebilir” ifadelerini kullandi.

Fiyat istikrarina odaklanan ve finansal istikrari gözeten kurala dayali para politikasinin, kamu kesimi mali dengesinde istikrarli bir yapiyi ve sürdürülebilir bütçe finansmanini hedefleyen kurala dayali öngörülebilir maliye politikasinin ve piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, disa açik ekonomi ilkelerine dayali politika çerçevesinin Türkiye’ye ciddi miktarda sermaye akimi saglayacagina dikkati çeken Simsek, “Bu ise yatirimlarin ve üretimin finansmanini çok daha kolay hale getirecek, Türk lirasinin yeniden istikrar kazanmasini, güvenilir bir para birimi haline gelmesini saglayacaktir. Paramizin istikrarli ve güvenli olmasi, dolarizasyon belasindan kurtulmak için en etkili çözümdür” degerlendirmesini yapti.

Simsek, ekonomi felsefelerinin temelinin tesebbüs hürriyeti, piyasa ekonomisi, disa açik serbest kambiyo rejimi, dalgali kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi modeli ilkeleri tarafindan belirlenen çerçeveye dayandigini belirten Simsek, “Bugün Merkez Bankasi’nin aldigi karari bu çerçevede degerlendirmek gerek” dedi.

Kaynak: İHA