AB Büyükelçisi'ne Depremin Ekonomiye Verdigi Zarar Anlatildi

Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, heyetiyle birlikte ziyaret ettigi Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi’nda depremin sehir ekonomisine verdigi zararlar hakkinda detayli bilgi verildi.

AB Büyükelçisi'ne Depremin Ekonomiye Verdigi Zarar Anlatildi
6 Subat’ta meydana gelen depremin Malatya ekonomisine verdigi zarar hakkinda Büyükelçi Landrut’a bilgiler veren Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Basri Ilhan, “6 Subat’ta yasadigimiz depremler tarifi mümkün olmayan aci ve yikimlari beraberinde getirdi. Yasanan felaket binlerce insanimizi hayattan koparirken, geride kalanlar için üstesinden gelmesi çok zor yasam sartlari birakti. Böylesi bir dönemde yapilan bu dostane ziyaretler bizleri ziyadesiyle memnun ediyor” dedi.

Malatya olarak depremden büyük yaralar aldiklarini ifade eden Ilhan, 20 bine yakin isyerinin deprem nedeniyle agir hasar aldigini söyledi.

Sehrin ticari hayatinin yerle bir oldugunu vurgulayan Ilhan, “OSB’de bulunan fabrikalarimiz yapisal hasar almasa da personellerimizin büyük bir bölümü baska illere gitti. Suanda fabrikalarda yüzde 50 personel kapasitesi ile üretimler yapiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bu durumunda Malatya’nin ihracatinin düsmesine yol açacagini söyleyen Ilhan, “Ihracat bizim en önemli ekonomik girdimiz. 2023 yilinin ilk 5 ayinda 147 milyon dolar ihracatin 81 milyon dolarini AB ülkelerine yapmisiz. AB ülkeleri Malatya’mizin en önemli ihracat pazari. Üretimimizin toparlanmasi, ihracat hizimizin yeniden yükselmesi ve ticari hayatimizin ayaga kalkmasi için ciddi finans desteklerine ihtiyacimiz var. AB fonlarindan üyelerimizin en üst seviyede faydalanmasini istiyoruz. Bu konuda her türlü isbirligine haziriz” dedi.

“AB en büyük ihracat pazarimiz”

Avrupa Birligi pazarinin Malatya’nin en büyük ihracat pazari olduguna da deginen Ilhan, sunlari söyledi:

“Ilimiz ekonomisi agirlikli olarak kayisi üzerinedir. Malumunuz Malatya Kayisisi, ülkemizin AB Cografi Isaret Belgesi olan 12 ürününden birisidir. Yaklasik 50 bin ailenin geçimini sagladigi Kayisimiz, 115 ülkeye ihraç edilmekte ve ülkemize döviz girdisi saglamaktadir. Kayisimizin, AB ülkelerindeki tüketiminin daha da artmasi ve tanitilmasi adina Sayin Büyükelçimizin desteklerini bekliyoruz. Az evvel de ifade ettigim gibi Avrupa Birligi pazari Malatya’mizin en büyük ihracat pazaridir. “Bu açidan Avrupa Birligi ile ortak gelecekte daha fazla isbirligi gelistirmemiz gerektigini düsünüyoruz”

“Malatya’miza pozitif farklilik talep ediyoruz”

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) projelerinde Malatya’ya pozitif farklilik talebinde da bulunan Ilhan, Devam eden proje bütçelerinin günümüz ekonomik sartlarina göre sekillenmesinin depremin yaralarinin sarilmasinda önemli bir katki olacaginin da altini çizdi.

Malatyali sanayicilerin AB ülkelerine vize konusunda ciddi sorunlar yasadigini da aktaran Ilhan, bu konuda kolaylik saglanmasini talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, verilen bilgilerden dolayi tesekkür etti. Talepleri not eden Landrut, gerekli destegi sunmaya hazir olduklarini belirti.

Toplantida Malatya TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Dündar, Mahmuthan Kasap, Mustafa Duyar ve Batuhan Demirel de yer aldi.
Kaynak: İHA