TMO Açiklamasi 'Hububat Alimlarimiz Yogun Sekilde Devam Ediyor'

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlügü (TMO), hububat alimlari için 310’u kendi is yeri, 230’u ise sözlesme imzaladigi lisansli depolar olmak üzere ülke genelindeki 500’ün üzerindeki noktada alim faaliyeti gösterdiklerini açikladi.

TMO’dan yapilan yazili açiklamada, “Ülkemizde hububat hasadi Güneydogu Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri ile Kiyi Ege’de yogun bir sekilde devam etmekte olup Marmara ve Iç Anadolu Bölgesinde ise lokal olarak baslamistir. Ülke genelinde hububat hasadi yaklasik yüzde 10 seviyesinde olmakla birlikte yogunlasarak devam etmektedir.

TMO hububat alim fiyatlari 6 Haziran 2023’te Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan ekmeklik bugdayda 8 bin 250 TL/Ton, arpada ise 7 bin TL/Ton olarak açiklanmistir. Bu fiyatlara ek olarak Bakanligimiz tarafindan hububat üretiminin tesvik edilmesi amaciyla 2023 yilinda Çiftçi Kayit Sistemine (ÇKS) kayitli bugday ve arpa üreticilerimize bugdayda bin TL/Ton ve arpada 500 TL/Ton ilave hububat üretim primi destegi verilecektir. TMO, hububat alimlari için 310’u kendi is yeri, 230’u ise sözlesme imzaladigi lisansli depolar olmak üzere ülke genelindeki 500’ün üzerindeki noktada alim faaliyeti göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

“Hasat devam eden yerlerde tüm imkanlarimiz seferber edilerek alim noktalarinin sayisi artirilmakta, günlük randevu kapasiteleri ise azami seviyelere yükseltilmektedir. TMO alim fiyatlari, referans fiyatlar olup üreticilerimizin piyasaya ürün satislarinda bu hususu dikkate almalari uygun olacaktir" ifadeleri kullanilan açiklamada sunlar kaydedildi:

"TMO’nun ana faaliyet kollarindan biri olan alim politikasi, üreticimizin memnuniyeti ve üretimin sürdürülebilirligi için önemli bir araç olmakla birlikte TMO’nun piyasa istikrarini tesis etme, üretici ve tüketici arasindaki dengeyi kurma yönüyle kullandigi bir diger ana faaliyeti de satis politikalaridir. Bilhassa geçtigimiz birkaç sezonda, yasanan pandemi, kuralik ve savas gibi olaganüstü kosullar karsisinda bu kosullara uygun satis politikalari gelistirilmis, ’un regülasyonu’ adi altinda bugday satis politikasi uygulanmistir. Olaganüstü kosullarin olumsuz etkilerinin ortadan kalkmasi ve yeni sezon ürün arzindaki bolluk beklentisi neticesinde 2023 yili Mayis ayi sonu itibariyle un regülasyon çalismalarimiz sonlandirilmistir. Yeni sezonda üreticiden aldigimiz ürünler, alim fiyatinin üzerine her türlü maliyet (depolama + personel + finansman vb.) ilave edilmek suretiyle olusacak satis fiyati üzerinden satilacaktir.

Sanayicilerimiz ve hububat ticareti ile istigal eden sektörün bu hususu dikkate alarak ihtiyaçlarini hasat sezonunda tedarik etmeleri menfaatlerine olacaktir.

TMO 85 yillik tecrübesi ile degisen ve gelisen kosullar karsisinda ihtiyaç duyulan tedbirleri ivedilikle alacak donanim ve örgütsel kapasiteye sahip bir kurumdur. Geçmiste oldugu gibi bugün de üreticilerimizin ve tüketicilerimizin yaninda olmaya ve piyasalarda istikrari saglamaya devam edecegiz.”
Kaynak: İHA