Sadece Yaslilari Degil Gençleri De Vuruyor, Tek Çaresi Cerrahi Operasyon

Ilerleyen yasla birlikte ortaya çiktigi düsünülen katarakt, sanilanin aksine erken yaslarda da görülebiliyor. Son yillarda gençlerde yaygin olarak görülen ve sinsi bir sekilde ilerleyen katarakt sadece cerrahi operasyonla tedavi ediliyor.

Sadece Yaslilari Degil Gençleri De Vuruyor, Tek Çaresi Cerrahi Operasyon
Yaslilik hastaligi olduguna inanilan ancak sanilanin aksine erken yaslarda hatta dogustan bile görülebilen sinsi hastalik katarakt, göz sagligini tehdit ediyor. Gözlerde bugulu görüntü ya da kirli bir camin arkasindan bakma hissi gibi sikayetlere neden olan bu göz hastaliginin olusumunu düsme, çarpma, travma gibi faktörler tetikleyebiliyor. Seker hastaligi, obezite ve uzun süre kortizonlu ilaç kullanimi da katarakta yol açabiliyor.

Göz sagligini tehdit eden sinsi hastalik sadece cerrahi operasyonla tedavi edilebiliyor. Erken tedavi edilmediginde ise ileriki süreçlerde göz tembelligine hatta birçok rahatsizliklara neden olabiliyor.

Yozgat Sehir Hastanesi’nde de katarakt ameliyatlari, en yeni teknolojiye sahip modern ‘Fakoemülsifikasyon Katarakt Ameliyat Cihazlari’ ile dikissiz bir sekilde yapilmaya devam ediyor. Cihaz sayesinde ayda 200 katarak ameliyati daha güvenli ve kisa sürede gerçeklestiriliyor.

Kataraktin tek tedavisi cerrahidir

Kataraktin her yasta insanin basina gelebilecek sinsi bir hastalik oldugunu söyleyen Yozgat Sehir Hastanesi Göz Hastaliklari Hekimi Op. Dr. Fevzi Çelik, “Katarakt gözde en sik rastladigimiz ve cerrahi gerektiren hastaliklarin basinda gelir. Dogustan olabilecegi gibi ilerleyen yaslarda darbeye, seker hastaligina bagli olarak hastanin metabolik sendromlarina, bozukluklarina bagli olarak gelisebilir. En çok ise 55-60 yas üzerinde yasa bagli katarakti biz görürüz. Buna uygun da cerrahi ameliyat yapariz. Kataraktin tek tedavisi cerrahidir. Kataraktlasmis, opaklasmis mercegi alip yerine saydam yapay mercek koyariz, ameliyat bu sekildedir” dedi.



En önemli belirtisi görmenin azalmasidir

Kataraktin belirtilerinden de bahseden Çelik, “Hastalar görme bulanikligi çekerler, isikta gözlerinin kamastigini hissederler ama en sik belirtisi bir dumanin sisli bir pencerenin arkasindan bakiyormus gibi bugulu bir camin arkasindan bakiyormus gibi görürler. En bariz belirtisi görmenin azalmasidir. Bu zamanla yavas yavas olabilecegi gibi aniden de gelisebilir. Bazi çesitleri vardir kataraktin. Kataraktin çesidine göre semptomlar da degisebilir” seklinde konustu.



Ayda 200 katarakt ameliyati gerçeklestiriyoruz

Sehir disindan katarakt ameliyati için gelen hastalarin olduguna da deginen Çelik, “Biz tabii hem çevre illerden hem de Yozgat’tan hastalarimizin hepsine hizmet vermekteyiz. Önceleri tek cihazla çalisiyorduk. Tek cihazla çalisirken 10 civarlarinda ameliyat yapiyorduk. Geçenlerde yine son derece iyi bir cihaz aldik hastanemize. Su an 2 cihaz ile günlük 24-25 civarinda ameliyat yapabilmekteyiz. Yani ayda 150-200 civarinda katarak ameliyati yapiyoruz. Yozgat disina katarakt cerrahisi açisindan herhangi bir sevkimiz bulunmamakta. Tam tersi disaridaki hastanelerden, çevre ilçelerden hastanemize ameliyat için sevk gelmekte. Ben hastalara gözlerinden sikayeti olmasa bile en az yilda 1 kez göz muayenesi yaptirmalarini, sikayetleri oldugunda da bize basvurmalarini öneririm.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA