Karadeniz'in Deniz Suyu Sicakligi En Düsük Illeri Samsun Ve Ordu

Meteoroloji Genel Müdürlügü verilerine göre Karadeniz’in en soguk deniz suyu sicakligina sahip ili 19 derece ile Samsun ve Ordu kiyilari oldu.

Karadeniz'in Deniz Suyu Sicakligi En Düsük Illeri Samsun Ve Ordu
Türkiye’de Karadeniz’e kiyisi olan 16 il bulunuyor. Bu illerin 11’i Karadeniz Bölgesi’nde, 5’i de Marmara Bölgesi’nde yer aliyor. Marmara Bölgesinde Kirklareli, Tekirdag, Istanbul, Kocaeli ve Sakarya’nin, Karadeniz Bölgesi’nde de Düzce, Zonguldak, Bartin, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’in Karadeniz’e kiyisi bulunuyor.

Deniz suyu sicakliklari verilerine göre Istanbul’un Karadeniz kiyilari ile Kirklareli, Tekirdag, Kocaeli ve Sakarya kiyilari 21 derece, Düzce kiyilari 21 derece, Zonguldak, Bartin ve Kastamonu kiyilari 22 derece, Sinop kiyilari 20 derece, Giresun kiyilari 22 derece, Trabzon kiyilari 22 derece, Rize kiyilari 22 derece seviyesinde seyrederken, Artvin kiyilari ise 23 derece civarina çikti.

Verilere göre Karadeniz’de en soguk deniz suyu sicakligina sahip iller 19 derece ile Samsun ve Ordu olurken, en sicak deniz suyu sicakligina sahip il ise 23 derece ile Artvin olarak kayitlara geçti. Öte yandan Ege ve Akdeniz’de deniz suyu sicakliklari 21 ila 27 derece arasinda degisiklik gösterirken, Marmara Denizi’nde de deniz suyu sicakliklari 21 ile 25 derece arasinda bulunuyor.

Deniz suyu sicaklik farkinin nedenleri

Deniz suyu sicaklik uzmanlari, deniz suyu sicakligi ölçümün kiyilarda yapildigini ifade ederken; akintilar, çevresel ve bölgesel faktörlerin deniz suyu sicakliginda farklilik olusturabildigini belirtiyor. Karadeniz’deki deniz suyu sicakliklarinin farkini daha çok tatli su akintilarinin neden oldugunu ifade eden uzmanlar ayrica fazla rüzgar alan bölgelerin daha çabuk soguyabildiginin altini çiziyor. Karadeniz’de deniz suyu sicakliklarinin çok büyük farklilik göstermedigini vurgulayan uzmanlar, Akdeniz ve Ege’de ise deniz suyu sicaklik farklarinin 5-6 dereceye kadar yükselebilecegine dikkat çekiyor. Akdeniz ve Ege’de dip suyu geldiginde sicakligin bir anda degisebildiginin altini çizen tahmin uzmanlari, Karadeniz’de dip suyu nedeniyle sicaklik farklarina fazla rastlanilmazken bu duruma Ege ve Akdeniz’de siklikla rastlandigini bildirdiler.
Kaynak: İHA