Izmir'de 'Yasayan Körfez' Için Dev Adim

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Körfez’in temizlik sürecinde büyük önem tasiyan Çigli Atik Su Atik Su Aritma Tesisi’nin 4. Faz Projesi’nin temelini atti. Tesisin kapasitesini yüzde 36 oraninda artiracak yatirimla ilgili konusan Baskan Soyer, “Biz bu dönemde kirliligi halinin altina süpürmek yerine onu kaynaginda sifirlayan detayli ve yenilikçi bir yol haritasi belirledik. Yasayan Körfez Seferberligi ile günü kurtarmayi degil, 50 yillik bir planlamayla Izmir’in ana sorunlarindan birine kalici bir çözüm üretiyoruz” dedi.

Izmir'de 'Yasayan Körfez' Için Dev Adim
IZSU Genel Müdürlügü tarafindan 11 milyar 95 milyon liralik dev bir bütçeyle projelendirilen ve bilimsel planlamayla hazirlanan “Yasayan Körfez” programi çerçevesinde Çigli Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisi’nin 4. Faz insaati basladi.

Çigli Atik Su Aritma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 36 oraninda artiracak 4. Faz insaatinin temeli törenine Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu, Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü, Bayrakli Belediye Baskani Serdar Sandal, Narlidere Belediye Baskani Ali Engin, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluslari temsilcileri, yurttaslar katildi.



“11 milyar liralik seferberlik”

Törende konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir’in yarim asra yakin süredir devam eden en büyük sorununun Körfez kirliligi oldugunu belirtti.

Bugün 50 yillik küslügün sona yaklastigini müjdeleyen en önemli anlardan birini yasadiklarini ifade eden Baskan Soyer, “Yasayan Körfez Seferberligimiz bugün yepyeni bir asamaya tasiniyor. Yüzülebilir Körfez hedefimize bizi tasiyacak en önemli yatirimlardan biri olan Çigli Atik Su Aritma Tesisi dördüncü fazin temel atma töreni için bir aradayiz. Titiz bir bilimsel planlamayla hazirlanan ’Yasayan Körfez Seferberligi’ için ayirdigimiz bütçe 11 milyar 95 milyon lira. Dördüncü Faz’in tek basina aritacagi kirli su miktari ise 216 bin metreküp. Böylelikle bu dönemde Izmir Körfezi’ni temizleyecek toplam aritma kapasitesini 626 bin 400 metreküpten 978 bin 800 metreküpe, yani yaklasik 1 milyon metreküpe çikartiyoruz. Önümüzdeki dönemde IZSU’nun yapacagi 100 büyük yatirimin toplam bütçesi ise yaklasik 20 milyar lira” dedi.



“Körfez’deki kirliligin kökünü kaziyoruz”

IZSU’nun yatirim bütçesinin yaridan fazlasini, Izmir kent merkezinin yarim asirdir bekleyen en büyük sorununu çözmek ve çocuklara tertemiz bir Körfez birakmak için ayirdiklarini açiklayan Soyer, “Körfez’e 50 yildir akan kirliligi karadan, kiyidan ve denizden kusatma altina aldik. Bugüne kadar Körfezle ilgili elbette birçok çalisma yapildi. Bunlarin bir kismi tamamlanmis, bir kismi ise yarim kalmis. Biz bu dönemde kirliligi halinin altina süpürmek yerine onu kaynaginda sifirlayan detayli ve yenilikçi bir yol haritasi belirledik. Karada, kiyida ve denizin içinde bir zincirin halkalari gibi uzanan on devasa yatirimla Körfezdeki kirliligi kusatma altina aldik. Yaptigimiz yatirimlarla Izmir Körfezi’ndeki kirliligin kökünü kaziyoruz. Geçen yila göre bu yil IZSU HIM Merkezi’ne kokuya yönelik gelen sikayetlerdeki azalmaya da dikkat çeken Soyer, “Aradaki çok büyük farkin nedeni, Yasayan Körfez Seferberligimizin hizla sonuç vermesi. Tüm Izmirlilerin içi rahat etsin. Yasayan Körfez Seferberligini olusturan 10 projemiz ilerledikçe, bu sikayetlerin daha da azaldigini ve kisa sürede hayatimizdan çiktigini göreceksiniz” ifadelerini kullandi.

“Yagmur suyu hatlari yapilarak tesisin ömrü uzatildi”a

Son üç yilda Körfez’e açilan 220 kilometrelik yagmur suyu hattini tamamladiklarini anlatan Baskan Soyer, 2023’te ise yaklasik 7 milyar liralik dev bir yatirimla 270 kilometre yagmur suyu hatti daha yapacaklarini söyledi.

Yatirimlarin Balçova’dan Çigli’ye kadar Körfez’in etrafini saran tüm merkez ilçeleri çevreledigini belirten Soyer, “Çocuklarimiza tertemiz bir Körfez birakmanin tek yolu, kirliligin kökünü kazimak. Bunun da en önemli yolu, bugüne kadar kimsenin el atmadigi yagmur suyu hatlarini tamamlamak. Eger bunu yapmazsak Çigli Aritma Tesisimiz daima bir tansiyon hastasi gibi yasayacak ve verimi düsecek. Biz yagmur suyu hatlarini yaparak ayni zamanda bu degerli tesise gelen su miktarini dizginliyor ve onun ömrünü uzatiyoruz” diye konustu.



“Kent merkezinde ekolojik bir koridor olusturulacak”

Yasayan Körfez Seferberliginin ikinci adiminin ise Körfez çevresindeki aritma tesislerinin kurulu gücünde yapilan çalismalar olduguna dikkat çeken Soyer, sunlari söyledi:

“Ben görevi devraldigimda bugün bulundugunuz Çigli Atik Su Aritma Tesisi’nin 604 bin 800 metreküplük 1-2 ve 3. Fazlari düsük verimle çalisiyordu. 250 milyon liralik revizyon projemizle bunu en üst seviyeye çikariyoruz. Buna ek olarak Narlidere’deki Güneybati Atik Su Aritma Tesisi’nin kapasitesini membran biyoreaktör teknolojisi ile 36 bin 400 metreküp artirarak 21 bin 600’den 58 bine çikariyoruz. Karabaglar’da kurdugumuz Izmir’in ilk yeralti aritmasinin kapasitesi ise 100 bin metreküp. Bu tesis, iç bölgelerde zaman zaman kokuya neden olan yavas kanalizasyon akisini hizlandiracak. Öte yandan, bu tesiste aritilmis atik sularin Meles Çayi’na verilmesiyle, Meles’e tatli su kaynagi olusturularak kent merkezinde ekolojik bir koridor olusturulacak. 2026 yilinda tamamlanacak 850 milyon liralik bu yatirimimizin bir özelligi de EXPO 2026 projemizin de bütünleyici bir parçasi olmasi.”

“Aritma tesisinin çevresinde çamur birikmeyecek”

2013 yilinda devreye alinan Çigli Atik Su Aritma Tesisi çamur çürütme ve kurutma ünitesinde zaman içerisinde olusan yipranma nedeniyle revizyon ve kapasite artisi yaptiklarina deginen Tunç Soyer, “800 milyonluk bu yatirim sayesinde artik aritma tesisinin çevresinde çamur birikmeyecek. 20 yili askin süreyle birikmis çamuru bu bölgeden 5 yilda tümüyle uzaklastiracagiz. Kurutulan çamur, çimento üretimi ve benzeri süreçlerde yakit olarak kullanilarak yeniden ekonomiye kazandirilacak. Ayrica günde 604 bin 800 metreküp kapasiteli Çigli Atiksu Aritma Tesisi’nin çikisina günde 200 bin metreküp kapasiteli geri kazanim ünitesi kurarak kazanilmis atik sulari tarimsal ve kentsel kullanima yönlendiriyoruz. 1 milyar liralik bu büyük yatirim Körfez kiyilarindaki dalyanlarin ekolojik restorasyonu ve balik stoklarinin yeniden çogalmasi için de tarihi bir öneme sahip” diye konustu.



“Körfezde siglasma kaynakli koku sorununun önüne geçiyoruz”

Yasayan Körfez Seferberliginin üçüncü ve son ayagini ise denize yapilan müdahaleler seklinde açiklayan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Halihazirda Çigli Aritma Tesisi’nden çikan aritilmis atik sular iç körfeze dökülüyor. Biz, 200 milyon liraya mal olan bir derivasyon kanali açarak atik su desarj noktasini degistiriyoruz. Aritilmis tatli sulari Eski Gediz yatagina ve buradan da orta Körfez’e tasiyoruz. Böylelikle, aritilmis atik sularin iç körfeze yönelik koku baskisini ortadan kaldiriyoruz. Projemizin yapimi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin iznini takiben baslayacak ve kisa sürede tamamlanacak. Son olarak, Körfez’de siglasma kaynakli koku sorununun da önüne geçiyoruz. Körfez’e akan derelerin getirdigi teressübat ile 0.5 metreye kadar siglasan dere çikis agizlarinda eksi 4 metreye kadar deniz tabaninda tarama çalismasi yaparak kokuya neden olan malzemeleri alandan uzaklastiriyoruz” seklinde konustu.



“50 yillik bir planlamayla kalici bir çözüm üretiyoruz”

Bornova Deresi, Bostanli Deresi, Peynircioglu Deresi çikis agizlarinda 420 bin metreküplük tarama çalismasi gerçeklestirdiklerini anlatan Soyer, “Ayrica Çigli Atik Su Aritma Tesisi çikis noktasinda siglasan alanda dip taramasi yapiyoruz. Tarama çalismalarindan çikan çamurlarla Çilazmak Dalyani’nin rehabilitasyonunu saglayacak ve Körfez’in balik çesitliliginin korunmasina katkida bulunacagiz. Bu konudaki izin süreçleri de IZSU Genel Müdürlügümüz tarafindan yürütülüyor. Ayrica, geçtigimiz hafta Fransiz Kalkinma Ajansiyla bir iyi niyet anlasmasi imzaladik ve çok düsük faizli, uzun vade yatirim kredisini Izmir’e kazandirdik. Bu kredi anlasmasinin kimsenin hatirina verilmis bir lütuf olmadigini belirtmek isterim. Dördüncü Fazin ihalesini 26 Nisan’da tamamladik. Insaatimizin maliyeti toplam 600 milyon lira. Dördüncü Faz tamamlandiginda tesisin günlük aritma kapasitesi 216 bin metreküp artarak 820 bin metreküpe çikacak ve tesisimiz Türkiye’nin en büyük atik su aritma tesisi unvanini alacak” diye ifade etti.

Kaynak: İHA