Findik Atiginda Üretim

DÜZCE –Düzce Üniversitesi Tarimsal Atiklarin Endüstriye Geri Kazanimi Uygulama ve Arastirma Merkezi findigin atigini degerlendirerek mantar üretimi yapiyor.

Findik Atiginda Üretim
Düzce Üniversitesi Tarimsal Atiklarin Endüstriye Geri Kazanimi Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin (DÜTAGAM) her yil gerçeklestirdigi tibbi ve yenilebilir mantar hasadinin bu yilki mantari, ölümsüzlük mantari olarak da bilinen Reishi mantari oldu.

Düzce Üniversitesi’nde geleneksellesen 3. DÜTAGAM tibbi mantar hasadinda bu yil Reishi Mantari, Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve davetli katilimcilar tarafindan hasat edildi.

DÜTAGAM Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Çaglar Akçay yaptigi açiklamada “Arastirma merkezimizde bölgede tarimsal faaliyetler sonucunda ortaya çikan atiklari, katma degeri yüksek ürünlere dönüstürüyoruz. Bunlardan bir tanesi de tibbi mantar üretimi. Simdiye kadar istiridye ve shiitake mantarinin üretimini yaptik. Simdi de ölümsüzlük mantarini (reishi) yetistirdik. Bölgemizde agirlikli olarak findik atiklari ortaya çiktigi için findigin atiklarini degerlendiriyoruz. Findik zürufu ve findik dali (iskin) budama atiklarindan dünyada ilk defa mantar ürettik ve patent basvurusunda bulunduk. Ülkemizde findik hasadi sonrasinda 1.7 milyon ton findik dali atik olarak açiga çikiyor ve birçok yerde ne yazik ki yakilarak bertaraf ediliyor. Yaptigimiz bu çalismalarla bölgede faaliyet gösteren çiftçilerin, hasat sonrasi açiga çikan atiklarini katma degeri yüksek ürünlere dönüstürüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Bölgeye rol model olmak istiyoruz”

DÜTAGAM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut ise “Yüksekögretim Kurulu’nun baslattigi Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasmasi temali program çerçevesinde Üniversitemiz, 2016 yilinda Çevre ve Saglik Alaninda ihtisaslasan üniversite olarak ilan edildi. Çevre ve Saglik Teknolojilerinde Ihtisaslasma Koordinatörlügü bünyesinde DÜTAGAM kuruldu. Merkezimizde tarimsal atiklardan tibbi ve yenilebilir mantarin yani sira tarimsal kompost gübre ve malç üretimi yapiyoruz. Bölgeye rol model olmak istiyoruz” seklinde konustu.

Düzce Valisi Cevdet Atay, yapilan çalismalarin çok verimli ve faydali oldugunu belirterek emegi geçenlere tesekkür etti. Etkinlik sonunda Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafindan Vali Cevdet Atay’a kurutulmus tibbi Reishi ve Shiitake mantar tozu gibi ürünlerin yer aldigi hediye paketi takdim edildi.
Kaynak: İHA