Çin'den Biden'in Xi'ye 'Diktatör' Imasina Tepki

Çin Disisleri Bakanligi’ndan ABD Baskani Joe Biden’in Çinli mevkidasi Xi Jinping’e yönelik "diktatör" imasina tepki gösterilerek, "Açik bir siyasi provokasyon" ifadesini kullandi.

ABD Baskani Joe Biden’in California’daki etkinlikte yaptigi konusmada Çin Devlet Baskani Xi Jinping’e “diktatör” demesine Çin’den tepki geldi. Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mao Ning baskent Pekin’de gerçeklestirdigi basin toplantisinda, Biden’in açiklamalarinin "oldukça absürt ve sorumsuzca" ifade etti.

Mao, Biden’in yorumlarinin olgulara tamamen aykiri oldugunu, diplomatik protokolü ve Çin’in siyasi onurunu ciddi sekilde ihlal ettigini belirtti.

Mao, "Açik bir siyasi provokasyon. Çin bundan büyük memnuniyetsizlik duyuyor ve buna siddetle karsi çikiyor" ifadelerini kullandi. Subat ayinda Çin’e ait balonun ABD’nin hava sahasina girmesinin kaza oldugunu savunan Mao, "ABD, meseleyi sükunetle ve profesyonelce ele almaliydi. Ancak olgulari tahrif etti ve olayi abartarak güç kullandi. Böylelikle zorba ve hegemonyaci karakterini de ifsa etti" dedi.



Rusya: "Tansiyonu düsürme yönündeki çabalarla çelisiyor"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuya iliskin açiklamasinda, Biden’in sözlerinin ABD Disisleri Bakani Blinken’in Pekin ile tansiyonu düsürme yönündeki çabalariyla çelistigini belirtti.

Bu durumun ABD dis politikasinin birbiriyle çelisen tezahürleri olduguna ifade eden Peskov, "Yine de bu onlari ilgilendirir. Bizim ABD ile kendi kötü iliskilerimiz, Çin ile de kendi iyi iliskilerimiz mevcut" dedi.



Biden’in "diktatör" benzetmesi

ABD Baskani Biden konusmasinda, Subat ayinda ABD hava sahasinda düsürülen Çin’e ait casus balondan bahsederek, “Xi Jinping’in içi casus ekipmaniyla dolu o balonu düsürdügümde çok üzülmesinin nedeni, onun orada oldugunu bilmemesiydi. Ciddiyim. Ne oldugunu anlamadiklarinda bu, diktatörler için büyük bir utançtir" ifadelerini kullanmisti.

Öte yandan ABD Disisleri Bakani Blinken’in 18-19 Haziran’da Çin’e yaptigi ziyarette Xi Jinping ile de görüsmüstü. Ziyaret, dünyanin en büyük iki ekonomisi arasindaki iliskilerde yumusama egilimi görülebilecegi seklinde degerlendirilmisti.
Kaynak: İHA