3D Yazici Ile Kendi Robot Parçalarini Üretiyorlar

Kayseri’de Kocasinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, bilisim alaninda yaptiklari robotik projelerin parçalarini ögretmenleriyle birlikte tasarlayarak 3D yazici ile kendileri üretiyor.

3D Yazici Ile Kendi Robot Parçalarini Üretiyorlar
Hazir alinan parçalarin projelerine uymadiginda degistirme imkanlarinin olmadigini fakat kendi parçalarini istedikleri sekilde ürettiklerini söyleyen Kocasinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilisim Teknolojileri Ögretmeni Kenan Genç, “Bizim 2 projemiz var. Birisi Tasarla Çalistir dedigimiz proje. Bu projede ögrenciler kendileri bizim orada verdigimiz projeyi anlik dogaçlama olarak tasarliyorlar ve kodluyorlar. Geçen yil da denge robotu ile Tasarla Çalistir yapmistik ve daha önce çalisirken de parçalarini 3 boyutlu yazici ile kendimiz ürettik. Bu bizim için önemli çünkü hazir aldigimizda parçalar bazen bizim istedigimiz gibi olmuyor veya bir yerlerde degisiklik yapmak istiyoruz ama yapamiyorduk. Fakat 3 boyutlu yazici ile kendimiz istedigimiz gibi tasarlayabiliyoruz. Aparatlara taktigimiz vidalarimizi bile kendimiz ürettik. Bunlari almak hem maliyetli hem de bazen istedigimiz ölçüde bulamiyoruz. Bütün ölçüleri bilgisayarda kendimiz ayarlayip, tasarlayip çikti alabiliyorduk ve öyle de yaptik. Motor tutma aparatlarindan tutun yerlestirdigimiz aparata kadar kendimiz tasarlayip kendimiz 3 boyutlu yazici ile çikarabiliyoruz. Bu bizim için bir avantaj” dedi.

Kenan Genç, ögrencilerin de bilisim alanindaki etkinliklere mutlaka katilmasi gerektigini ve kendileri için çok önemli oldugunu söyleyerek, “Sag olsun okul müdürümüz 3 boyutlu yaziciyi bize temin etti. Bununla ilgili de iyi çalismalar yapiyoruz. Bizim için çok önemli. Gençlere önerim de 3 boyutlu tasarimi ögrenmeleri, teknoloji anlaminda yarismalara katilmalari. Onlarin gelisimi için çok önemli bunlar ve bu tür etkinliklere mutlaka katilmalarini öneriyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA