Emre Baraji'da Geri Sayim; 3 Ayda Tamamlanmasi Planlaniyor

Manisa’nin Kula ilçesinde insa edilen Emre Baraji için geri sayim basladi. Gövde dolgu çalismalari araliksiz devam eden santiye sahasini ziyaret eden DSI 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, projenin 3 ay içerisinde tamamlanacagini ve sonbahar itibari ile su tutmayi planladiklarini açikladi.

Emre Baraji'da Geri Sayim; 3 Ayda Tamamlanmasi Planlaniyor
Manisa Kula ilçesinde Devlet Su Isleri(DSI) tarafindan yapimi son hizla devam eden Emre barajinda sona gelindi. Geçtigimiz günlerde gövde dolgusu devam eden barajda incelemelerde bulunan DSI 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, bölge üreticilerine müjdeli bir haber verdi. Projenin 3 ay içerisinde tamamlanacagini dile getiren Ceylan, sonbahar itibari ile su tutmayi da planladiklarini söyledi.



Sadece yarim metrelik dolgu islemi kaldi

Temelden yüksekligi 39 metre olan barajda 38.8 metreye kadar ulastiklarini ifade eden DSI 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, “Emre Baraji’nda çalismalarimiz araliksiz devam ediyor. Insaatta su ana kadar siyirma kazilari ve dip savak imalatlarini bitirdik. 215 bin metreküplük dolgusunda ise son asamaya geldik. Temelden yüksekligi 39 metre olan barajda 38,5 metreye ulastik. Yarim metrelik bir dolgumuz daha kaldi. Barajda haziran ayi içinde gövde dolgu çalismalarimiz tamamlanacak. Yaz aylarinda da dolusavak, vana odasi, su alma yapisi imalatlari ve kret düzenlemelerini tamamlayacagiz. Hedefimiz 3 ay içerisinde tüm imalatlari tamamlayarak, sonbahar aylari itibari ile Kula Emre Baraji’nda su tutabilmek.” diye konustu.



Toplam 490 bin metreküp su tutacak

Ilçeye bagli Emre Mahallesi yakinlarindaki Imam Deresi üzerine insa edilen barajin gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirildi. Gövde yüksekligi temelden 39 metre olan barajda 490 bin metreküp su tutulacak. Bu sayede bölgedeki bin 50 dekar araziye de can suyu verilecek.

Üreticiler 3 milyon 675 bin lira daha fazla kazandiracak

Emre Baraji’nin tamamlanmasiyla birlikte Kula’da borulu basinçla sulanan alan toplami 17 bin 270 dekara çikacak. Sulama maliyetlerinin düsmesi ve ürün verimliliginin artmasiyla bölge ekonomisi de canlanacak. Emre Baraji sayesinde Kulali üreticiler 2023 yili rakamlariyla yilda 3 milyon 675 bin lira daha fazla kazanacak.
Kaynak: İHA