Mersin Büyüksehir Belediyesinin EYT Borçlanmasina Onay

İçel Büyüksehir Belediyesinin 2023 Yili Haziran Ayi Meclis Toplantisinda, EYT çerçevesinde emekli olan ve olacak personelin kidem tazminatlari ödenmesinde kullanilmak üzere, 355 milyon 105 bin 262 lira kredi kullanmasi konusunda Belediye Baskani Vahap Seçer’in yetkilendirilmesine yönelik madde oy birligiyle kabul edildi.

Mersin Büyüksehir Belediyesinin EYT Borçlanmasina Onay
İçel Büyüksehir Belediyesi 2023 Yili Haziran Ayi Olagan Meclis Toplantisi 2. Birlesimi, Belediye Baskan Vekili Ünzile Kuru baskanliginda gerçeklestirildi.

Kongre ve Sergi Sarayi Çok Amaçli Salonda gerçeklesen toplantida konusan Kuru, 17 Haziran Dünya Çöllesme ve Kuraklikla Mücadele Günü hakkinda degerlendirmelerde bulunarak, iklim degisikligine dikkat çekti. TEMA Vakfi tarafindan açiklanan verilere göre Türkiye’nin yüzde 50,9’unun orta, yüzde 22,5’inin yüksek derece olmak üzere yüzde 73,4’ünün çöllesme tehlikesi altindaki alanlar olduguna dikkat çeken Kuru, “Çöllesmenin baslica sebepleri; toprak erozyonu, hatali tarim uygulamalari, hatali sulama teknikleri sonucu tuzlanma, ormansizlasma, asiri otlatma ve üst topragin kirlenmesidir. Bu sebeple de yeralti kaynaklarinin ve topragin korunmasi için dogru politikalarin üretilmesi ve uygulanmasi gerektiginin önemi bir kez daha ortaya çikiyor” diye konustu.



“Tarim alaninda kadinlara yönelik politikalar olusturulmali”

Birlesmis Milletler (BM) tarafindan ’17 Haziran Çöllesme ve Kuraklikla Mücadele Günü’nün ‘Kadinin topragi, kadinin haklari’ temasiyla gündeme getirildigini belirten Kuru, “Dünyadaki tarim alanlarinin yüzde 40’i artik bozulmus durumda ve bu durumdan en fazla kadinlar ve kiz çocuklari etkileniyor. Dünyanin dört bir yanindaki kadinlarin yoksulluklarinin çogu için en kritik ekonomik kaynak olan topraga sahip olma ihtimali ne yazik ki erkeklerden daha düsük. Bu da kadinlari yoksulluga, açliga, cinsel temelli siddete ve yerinden edilmeye maruz birakiyor. Oysa BM tarafindan kadinlarin topragi onardigi, korudugu kurakliga karsi direnç olusturdugu, saglik, egitim ve beslenmeye yatirim yaptigi, bu sekilde hem araziyi korudugu hem de toplumsal cinsiyet esitligini gelistirdigi tespitleri dile getiriliyor ve tüm hükümetleri de kadinlara yönelik politikalar olusturma sürecine dahil etme çagrisi yapiliyor” ifadelerini kullanarak, Türkiye’de de kadinlarin tarimdaki rolüne yönelik politikalar gelistirilmesi gerektigini söyledi.



20 Haziran Dünya Mülteciler Günü ile ilgili de konusan Kuru, tüm mülteci, göçmen ve siginmacilarin ülkelerinden ayrilmalarina yol açan ve irki, dini, milliyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti nedeniyle zulüm görmelerine, korkmalarina yol açan sebeplerin ortadan kaldirilmasi ve yasadiklari topraklara geri dönebilmeleri temennisinde bulundu.

Kir Çiçeklerinden gururlandiran basari

Bursa’da yapilan Okullar Arasi Atletizm Türkiye Sampiyonasinda İçel’in büyük bir basari elde ettigini belirten Kuru, “Ilimizi temsilen Kocavilayet Ortaokulu katildi ve Türkiye ikincisi oldu. Kocavilayet Ortaokulu takimindaki sporcularin tamami da İçel Büyüksehir Belediyesinin kiz çocuklarinin egitimine ve spora verdigi deger ile ortaya çikan ‘Kir Çiçekleri’ projesi çerçevesinde yetisen ögrencilerden olusuyor. Bu da bizim için bir gurur vesilesi. Çocuklarimizi ve ögretmenlerimizi tebrik ediyorum” seklinde konustu.



Mezbahalar bayramda vatandaslarin hizmetinde

Yaklasan Kurban Bayrami dolayisiyla bayramin tüm İçellilere saglik, mutluluk ve huzurlu günler getirmesi temennisinde bulunan Kuru, söyle devam etti; "Büyüksehir Belediyemiz bayramda 5 adet mezbahanin yani sira merkez ve çevre ilçelerimizde hizmet vermek üzere 17 farkli noktada mobil kesim noktasi kuracak. Vatandaslarimiz kurbanlik hayvanlarini hijyenik sartlarda ücretsiz olarak kestirebilecekler. Mezbahalarimizin yani sira Tarsus ilçesine bagli Baglar ve 82 Evler mahallesinde, Akdeniz ilçesine bagli Toroslar Mahallesi Yakaköy mevkiinde kurulacak mobil kesim üniteleri bayramin ilk iki günü, diger mobil kesim üniteleri ise bayramin ilk günü ücretsiz kurban kesim hizmeti verecek” ifadelerine yer verdi. Kuru, bayram boyunca belediye otobüslerinin de vatandaslara ücretsiz olarak hizmet verecegini kaydetti.



EYT kredisi meclis üyelerince kabul edildi

Meclis toplantisinda Iller Bankasi, ticari bankalar ve katilim bankalarindan kredi kullanilmasi için İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in yetkilendirilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen madde de görüsüldü. Görüsmeler sonucunda, EYT çerçevesinde emekli olan ve olacak personelin kidem tazminatlari ödenmesinde kullanilmak üzere Iller Bankasi, ticari bankalar ve katilim bankalarindan faiz hariç 355 milyon 105 bin 262 lira 20 kurus kredi kullanma konusunda İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in yetkilendirilmesi mecliste oy birligiyle kabul edildi. Baskan Vekili Kuru konuyla ilgili, “Tüm komisyon üyelerine tesekkürlerimi sunmak istiyorum. Çünkü belediyemiz bünyesinde çalisan EYT’den emekli olanlar ve olacak olanlar gerçekten bunu bekliyorlar. Tüm çalisanlarimiza simdiden hayirli olmasini diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA