Igdir'in Sari Altini Olan Kayisinin Hasadi Basladi

Iklimi ve cografi özelliklerinden dolayi "Dogu’nun Çukurova’si" olan Igdir’da ’sari altin’ olarak adlandirilan ve cografi isareti alinan kaysinin hasadi basladi.

Igdir'in Sari Altini Olan Kayisinin Hasadi Basladi
"Dogu’nun Çukurova’si" olan Igdir’da ’sari altin’ olarak adlandirilan ve cografi isareti alinan sofralik olmasindan dolayi çok begenilen kayisinin hasadina baslandi. Sehir genelindeki kayisi bahçelerinde baslayan hasatta sehirdeki isçiler çalistigi gibi sehir disinda gelen mevsimlik isçiler de çalisiyor. Yogun bir çalisma ile toplanan kayisilar kasalara konulduktan sonra kalitesine göre diger illere veya yurt disina gönderiliyor. Yaklasik bir ay sürmesi beklenen kayisi hasadinda bu yilda beklenen yillik ürün beklentisi 40 ton üzerindedir. Igdir’da kayisi ticareti yapan Ömer Kaban hasadin çok hizli ilerledigini belirterek, “Yillardir kayisi sektöründeyiz, bu isi yapiyoruz. Bu sene de nisan, mayis aylarinda bahçelerimizin alimini yaptik. Daha ürün çiçekteyken bazi bahçelerimizi aldik, bazi bahçelerimiz de mal gömlekte yani ufak iken aldik. Bahçelerimize bu sene Haziranin 12’si 13’ünde her zaman, her yil basladigimiz tarihte basladigimiz gibi basladik. Bu sene beklenti iyi gitmedi çünkü isçilik, bahçeler çok pahalidir. Bahçeler çok pahali oldugu için maliyet çok yüksek oldugu için piyasada pek fazla bu taban fiyatini karsilamadigi için iyi gitmedi. Pek fazla piyasa iyi gitmedi yani biz bu mallari iki parti yapiyoruz. Bir partisini ihracat yapiyoruz, bir partisini de iç piyasa yapiyoruz. Ihracata su sekil kaliteli mallar duble mallari ihracat yapiyoruz. Azerbaycan, Rusya, Ukrayna bu bölgelere iyi hitap ediyor. Iç piyasamizda genellikle Türkiye’nin büyük sehirlerine gönderiyoruz. Irak’a mal gönderiyoruz. Bu çesit iki çesit, üç çesit mal yapiyoruz. Isçilerimiz de disaridan geliyor. İçel, Adana gibi yerlerden isçiler geliyor. Igdir’da isçi bulmakta sikinti yasadigimiz için isçileri disaridan getiriyoruz. Yaklasik 1 ay için çekiyor bu kayisi isi onlar da oradan geliyorlar. Satis fiyati dedigim gibi ihracat mali biraz daha fazla olur. O da su an 16-17 arasi degisiyor hiç piyasa mali 10, 11, 12 lira degisiyor. Fiyatlar da hemen hemen arada pek bir sey yoktur” dedi.



"Igdir kayisi sofralik, Malatya kayisisi kurutmaliktir"

"Igdir kayisisini Malatya kayisisindan ayiran sofralik olmasidir" diyen Kaban, "Malatya kayisi kurutmaliktir, genellikle kurutma yaparlar. Çünkü yeme tadini bundan alirsin, ondan alamazsin. Igdir kayisi da salak kayisi, tadimliktir. Gerçekten de tadina da doyum olmuyor, o kadar da bir lezzeti tadi da vardir. Biz bile her gün içinde oldugumuz halde o tadina doymuyoruz" dedi.

Bitlis’ten kayisi toplamak için Igdir’a gelen Mine Aytar ise, “Biz her zaman Bitlis’ten Igdir’a kayisi toplamaya geliyoruz. Tam bir ay sürüyor. Aldigimiz ücret 400 liradir. Bir ay topladiktan sonra kendi memleketimize geri dönüyoruz. Bastan yere düsmemesine çok dikkat ediyoruz. Fazla yere düsmesin diye. Meysulari ayri topluyoruz, darbe alanlari da digerlerine zarar vermesin diye ayri topluyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA