'Kanola Ekelim Yag Olsun Bal Olsun'

Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan hazirlanan, Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan “ Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi" projesi çerçevesinde kabul edilerek desteklenen “Kanola Ekelim, Yag Olsun, Bal Olsun" projesi çerçevesinde Çanakkale’nin Çan ilçesine bagli Büyükpasa köyünde Tarla Günü düzenlendi.

'Kanola Ekelim Yag Olsun Bal Olsun'
Tarla gününe, Çan Kaymakami Mustafa Gürdal, Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag, Çan Ziraat Odasi Baskani Hasan Sahin, Sube ve Ilçe Müdürleri, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Ilçe Temsilcileri, Köy Muhtarlari, Kooperatif Baskanlari, Özel Sektör Temsilcileri, konu uzmani Teknik Personel ve çok sayida üretici katildi.

Tarla gününün açilis konusmasinda Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag, “Kanola; ülkemizin bitkisel yag açiginin kapatilmasi, islenebilir topraklarimizin organik madde miktarinin arttirilmasi, hayvanlari beslemede küspesinde %38-40 arasi protein bulunmasi, arilar için erken ilkbaharda bol miktarda nektar ve polen saglamasi bakimindan çok önemli bir bitkidir. Yaginda insan sagligi için çok faydali olan Omega-9 ve Omega-3 yag asitleri bulunmaktadir. Ülkemizde 2022 yili Türkiye Istatistik Kurumu verilerine göre 20 ilde 411 bin dekar alanda kanola ekilisi yapilarak, 150 bin ton ürün elde edilmistir. Çanakkale ilinde proje öncesi 20 bin dekarda kanola ekilisi yapilirken iki yildir üst üste uygulanan Kanola Ekelim, Yag Olsun, Bal Olsun projesi ile bu alan 30 bin dekara çikmis. Hedefimiz ekilisi 40 bin dekara çikartmaktir. 10 bin ton kanola üretilen ilimizde ülke üretiminin % 7 si Çanakkale’de üretilmektedir. Çanakkale kanola üretimi açisindan ülkemizde 7. siradaki ildir. Proje ile üreticilerimize Bakanligimizin sagladigi kaynak ile % 75 devlet, % 25 üretici katkili sertifikali kanola tohumlugu destegi sagladik. Proje öncesi Çan ilçemizde 350 dekar kanola ekilisi varken bugün bu alan 4200 dekara çikti. Projenin hazirlanmasinda ve uygulanmasinda emegi geçenlere tesekkür ederim." dedi.

Ardindan teknik personel tarafindan katilimcilara kanola yetistiriciligi konusunda bilgi verildi, katilimcilar tarafindan kanola ekili tarla gezildi, üreticilerin sorulari cevaplandirildi.
Kaynak: İHA